4 saker att se efter i spel 7 i Heat-Celtics-serien

4 saker att se efter i spel 7 i Heat-Celtics-serien

Kommer Boston att fortsätta sin vägdominans eller kan Miami leva upp till trycket från att försvara hemmaplanen?

Komplett täckning: Eastern Conference finaler

MIAMI — Finalen i Eastern Conference kommer att avgöras av en vinna-eller-gå-hem-match 7 på söndag (20:30 ET, ESPN). Och med hur den här serien har gått, är det inget att säga vad man kan förvänta sig.

Detta kommer att vara den 145:e match 7 i NBA:s historia. Hemmalag har 108-32 (0,771) i Game 7s, ett rekord som inte inkluderar de fyra Game 7s som ägde rum i 2020-bubblan. Men från och med 2016 års finaler har landsvägslaget vunnit sex av de senaste 10 icke-bubbla Game 7s.

Celtics har redan vunnit en match 7 i detta slutspel och blåste ut den försvarande mästaren Milwaukee Bucks för två veckor sedan. Detta kommer att vara det 35:e spel 7 i franchisehistorien, men bara det åttonde som Boston har spelat på vägen. De har 3-4 rekord i de föregående sju, med en av dessa förluster som kom i Miami i 2012 års konferensfinal.

Det är den 11:e Game 7 för Heat, som har 6-2 i Game 7s på hemmaplan. Naturligtvis har Game 7s från 10 eller 20 år sedan lite att göra med den som kommer att spelas söndag kväll.

Här är fem nycklar för den första konferensfinalen Game 7 sedan vi hade två av dem i 2018 års slutspel…

1. Begränsa misstag

Det första steget till framgång för både Heat och Celtics är att kontrollera vad de kan kontrollera. Omsättningar har varit ett problem för båda lagen i den här serien, men det är inte de enda misstagen som kan göras på offensiven. Och att undvika defensiva sammanbrott är också avgörande.

Celtics raderade ett underläge med nio poäng, fjärde kvartalet i match 6 på fredagen och tog en tre poängs ledning. Men dåligt utförande på båda ändarna av golvet under de sista 3 1/2 minuterna hindrade dem från att stänga serien.

Med ställningen oavgjort till 99 tog Marcus Smart ett av spelets sämsta skott, en iso pull-up mot PJ Tucker. Det är allt som Celtics hade kvar efter att de tog alldeles för lång tid att komma in i sitt inledande anfall.

När Jayson Tatum också gick långsamt uppför golvet, korsade Smart mittplanslinjen med 17 sekunder kvar på skottklockan. Och Celtics fortsatte att röra sig långsamt, med Tatums bollskärm för Smart som ägde rum med bara sju sekunder på klockan. Tatum rullade under Kyle Lowrys switch, men Jimmy Butler märkte rullen och Smart hade ingen passningsvinkel till Jaylen Brown (killen Butler vaktade)…

Så Celtics hade ingenting att göra med fem sekunder kvar på klockan, och Smart beslutade att hans bästa slag var en pull-up 3 med Tucker i position för att bestrida skottet.

Ställningen var fortfarande oavgjord 30 sekunder senare, när Celtics hade ett av sina värsta defensiva sammanbrott i serien. Max Strus satte en bollskärm för Butler och Derrick White snuvade precis på hans pick-and-roll-bevakning, vilket gjorde att Butler kunde köra till sargen för en och-1 hink som gav Heat ledningen för gott…

Jimmy Butler pick-and-roll-körning

Sedan dubblade Celtics sina misstag. Tatum snurrade blint till ett dubbellag och vände på bollen. Och istället för att stanna framför bollen begick vit ett övergångsfel med Heat i bonusen.

Tatum omsättning, vit foul

(De två sista minuternas rapport ansåg att det var ett felaktigt samtal och sa att Whites kontakt med Tucker var tillfällig. Han borde förmodligen fortfarande ha försvarat med fötterna istället för händerna.)

Det gjorde det till en match med två besittning, och Boston skulle inte ha en chans att göra lika eller ta ledningen.

Celtics gav sig själva en chans att vinna match 6, och sedan fumlade de bort den med misstag i båda ändarna av golvet som var helt förhindrade. Liknande misstag från båda lagen i Game 7 skulle vara ännu mer skadliga.

2. Bra spelare som gör fantastiska spel

När han pratade om Butlers prestation – 47 poäng (16-för-29 FGs, 11-för-11 FTs), nio returer, åtta assist, fyra steals, ett block och bara en turnover – sa Heat-tränaren Erik Spoelstra: “Ibland kan man bara behöver dina bästa spelare och din kille för att spela.”

The Heat kan behöva ytterligare en stormatch från Butler på söndag. Och även om det kanske inte kommer i form av 47 poäng, kan det vara någon liknande kombination av att göra de öppna hopparna som Celtics ger honom, komma till kanten (eller frikastlinjen) även när de ber honom att skjuta…

Jimmy Butler kör

… och skapar förödelse defensivt för att ge Heat enkla möjligheter i omställning.

Behovet av att de bästa spelarna ska komma upp stort gäller verkligen inte bara Heat. Och Celtics kommer förmodligen att behöva mer från Tatum och Brown än de fick i Game 6.

Naturligtvis var Tatum och Brown begränsade till bara åtta poäng totalt i fjärde kvartalet på fredagen (1-för-2 från fältet, 6-för-8 från linjen) inte om att de drog sig undan för ögonblicket. Det handlade om ett Heat-försvar som inte skulle tillåta de stora spelarna att göra fantastiska spel.

Celtics, som de har varit alla serier, sökte omatchningar, och Strus var det primära målet för det mesta. Men Heat tillät inte Tatum och Brown att spela en-mot-en. Under andra halvan av match 6 var de snabba med att skicka dubbellag…

Jayson Tatum dubbellagde

… eller, åtminstone, skugga mot dessa en-mot-en-matchups så att Tatum och Brown skulle se fler försvarare om de kom förbi den första.

Jayson Tatum isolering

Att vara aggressiv mot den typen av försvar är inte lätt. Och omsättningen som illustreras ovan är inte den enda som Tatum hade när han försökte attackera in i försvarets tänder. (Här är en sekund och en tredjedel.)

För det mesta gjorde han rätt läsningar…

Jayson Tatum dubbellagde

Och Celtics gjorde 57 poäng på 47 besittningar (1,21 per) under andra halvan av match 6, så det är inte som att Heats extraaggressiva försvar var supereffektivt. Ändå kommer det att bli intressant att se, både tidigt och sent i spel 7, hur aggressivt Heat skickar flera försvarare mot Tatum och Brown. Ett liknande tillvägagångssätt från hoppet på söndag kommer att tvinga andra Celtics att spela och göra skott.

3. Skottframställning och sena utförande

Det är en make-or-miss-liga, och enligt Second Spectrum-spårning har laget som har fått bättre kvalitet på skott (Miami i spel 1 och 5, Boston i 2, 3, 4 och 6) bara 3-3 i den här serien. Match 7 kan bara handla om vilket lag som gör fler av skotten det får, oavsett om de är bra eller dåliga.

Och ibland är ett omstridt skott sent på klockan (som Smart 3 ovan) allt du får. I Game 3 (som de vann med sex poäng) gjorde Heat tre tuff skott på skottklockans summer…

När de gick under tre under fjärde kvartalet av Game 6, slog Kyle Lowry vad som förmodligen var seriens största skott hittills, en 3:a sent i en publik som räddade ett bollinnehav som inte gick någonstans.

Kyle Lowry 3-poängare

Några minuter senare slog Butler ett ännu tuffare skott sent på klockan för att få upp sexan i Heat i sista minuten.

Jimmy Butler vändtröja

I sina tre segrar har Heat 21 mot 49 (43 %) under de sista sex sekunderna av skottklockan. I sina tre förluster har de 8 mot 37 (22%). Celtics har inte alls lika stor skillnad, men de har också tagit en större andel av sina skott under de sista sex sekunderna av klockan.

Det kommer att bli sena situationer för båda lagen på söndag, och att hitta sätt att omvandla dem till poäng kommer att bli enormt.

4. Statusen för Tyler och Time Lord

Hälsa har varit en faktor genom hela den här serien. The Heat såg ut som det mer utarmade laget i Game 5, men Butler och Lowry tycktes hitta sina ben två nätter senare.

Tyler Herro har missat de tre senaste matcherna och är tveksam för spel 7. Herro förser Celtics med ytterligare en försvarare att rikta in sig på. Värmen har tillåtit mer än 122 poäng per 100 innehav med honom på golvet i den här serien, och han har inte kunnat kompensera för det med sitt brott, skjuta 1-för-14 från 3-poängsintervall i de tre matcherna han har spelat. Men Herro kan vara brandfarlig i andra änden, och han är en spelare som kan rädda några av de ägodelar som inte går någonstans.

Både Smart (höger ankel) och Robert Williams III (vänster knä) är listade som tveksamma för Boston. Båda spelade i match 6, även om Williams inte spelade i fjärde kvartalet. Han har haft några ganska otroliga defensiva ögonblick i den här serien, men också några gånger när han har blivit fångad på plattfot. Under tredje kvartalet på söndagen, både Butler (på en biltur) och Victor Oladipo (med ett steg tillbaka 3) kunde göra mål mot Williams isolerat.

Det goda har uppvägt de dåliga, och Celtics har varit det när de är som bäst defensivt i den här serien med Williams på golvet, vilket bara tillåter en poäng per bollinnehav. Om han rör sig bra och inte fastnar med plattfot (det skulle gälla för nr 1 ovan), kan han göra stor inverkan.

* * *

John Schuhmann är senior statistikanalytiker för NBA.com. Du kan mejla honom här, hitta hans arkiv här och följ honom på Twitter.

Åsikterna på den här sidan återspeglar inte nödvändigtvis åsikterna från NBA, dess klubbar eller Turner Broadcasting.


#saker #att #efter #spel #HeatCelticsserien

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *