Madrid vinner Champions League-finalen kantad av publikkaos

Madrid vinner Champions League-finalen kantad av publikkaos

PARIS (AP) – Ännu en Champions League-titel för Real Madrid, Europas obestridda kung.

Ännu en europeisk fotbollsmatch som är sargad av kaotiska publikproblem och oordning.

Madrid blev europamästare för en rekordstor 14:e gång – dubbelt så många som alla andra lag på kontinenten – efter att ha besegrat Liverpool med 1-0 i en final som började 37 minuter för sent på grund av störande scener utanför Stade de France på lördagen. Det väckte minnen av våldet som fördärvade EM-finalen på Wembley Stadium för 10 månader sedan.

Den brasilianske yttern Vinícius Júnior var matchvinnaren, och gjorde en avslutning på nära håll i den 59:e minuten från Federico Valverdes körning över målet, medan målvakten Thibaut Courtois tog lika många beröm genom att göra hisnande räddningar av Sadio Mane och Mohamed Salah.

“Idag skulle ingen komma i min väg,” sa Courtois. “Jag skulle vinna en Champions League oavsett vad.”

Det gav Madrids tränare Carlo Ancelotti en fjärde europacuptitel, den största någonsin för en tränare i tävlingens historia, och fullbordade Champions League-La Liga-dubbeln för en spansk jätte för vilken att vinna titlar är inarbetad i dess kultur.

Och den här gången behövdes det inte den typ av häpnadsväckande comeback som Madrid var tvungen att göra för att ta sig förbi Paris Saint-Germain, försvarsmästaren Chelsea och Manchester City i utslagsstadiet. Det kan bli det mest ansträngande loppet till titeln i tävlingens långa historia

“Vi är bäst”, sa Madrids anfallare Karim Benzema. “Det var en väldigt svår tävling för oss och vi förtjänade att vinna den här finalen. Med all den historia det här laget har, visade vi alla att vi alltid finns här.”

Liverpools spelare avslutade en säsong som lovade så mycket – för en vecka sedan var det i strid om en aldrig tidigare skådad fyrdubbling av stora troféer – med bara de två inhemska cuperna i England att visa för sina ansträngningar. De förlorade Premier League-titeln med en poäng förra helgen och Champions League till ett Madrid-lag som hade ett skott på mål i finalen.

Liverpool spelade sin 64:e match för säsongen och kunde inte hitta en väg förbi Courtois, som tippade Manes skott i första halvlek på stolpen och producerade en ännu bättre räddning för att vända Salahs insats under den 81:a.

Det är obegripligt att Liverpool, som äger en av de mest förödande attackerna i fotbollsvärlden, inte har lyckats göra ett enda mål i sina tre cupfinaler den här säsongen. De röda vann FA-cupen och ligacupen via straffläggningar efter oavgjort 0-0 efter förlängning.

“I omklädningsrummet känner ingen att det var en fantastisk säsong för tillfället”, sa Liverpools manager Jurgen Klopp.

Liverpools spelare stannade på planen för att titta på Marcelo, Madrids serievinnare av troféer som inte ens spelade en minut av finalen, med äran att lyfta trofén till en bakgrund av fyrverkerier och tickertape.

Marcelo är en av en rad Madrid-spelare som har tagit en femte Champions League-titel, bara en av rekordet som hölls av Francisco Gento, en Madrid-stor från 1950- och 60-talen.

För många, särskilt Liverpool-fans, överskuggade publikproblemen före matchen dock denna final, och kommer säkerligen att stå i fokus för en utredning av UEFA och myndigheter under de kommande dagarna.

Kravallpolisen sköt tårgas och pepparspray mot Liverpool-supportrar som tvingades vänta i långa köer för att komma in i den största klubbmatchen under den europeiska säsongen, vars avspark blev försenad.

UEFA skyllde kaoset på människor som försökte ta sig in på stadion utan legitima biljetter.

“I upptakten till matchen blockerades vändkorsen vid Liverpool-änden av tusentals fans som köpte falska biljetter som inte fungerade i vändkorsen”, sa UEFA i ett uttalande.

Vissa fans klättrade på staket som omgav stadion för att ta sig in. Andra tog sig förbi säkerheten och spurtade in på hallen innan de brottades till marken.

Kravallpolis med batonger och kravallsköldar sprang från grind till grind för att förhindra att fickor av fans tvingade sig in på stadion.

“Jag har riktigt dålig astma och jag har fått tårgas två gånger,” sa Liverpool-fansen Angela Murphy till Associated Press genom ett staket. “Jag kämpar verkligen.”

Cirka 15 minuter före den planerade avspark klockan 21.00 lokal tid meddelades att det skulle bli en försening. Det möttes av hån inne på stadion.

Liverpool sa att de var “jättebesvikna” över säkerhetsproblemen som upplevdes av sina fans som påminde om förra sommaren utanför Wembley innan EM 2020-finalen mellan England och Italien. Det berodde till stor del på att Englands fans aggressivt försökte ta sig in på sin hemmaarena.

“Jag vet att familjer hade stora problem för att ta sig in på stadion”, sa Klopp. “Vi lämnar det till utredningen att ta reda på… Det var uppenbarligen ganska knepigt där ute.”

___

Mer AP-fotboll: https://apnews.com/hub/soccer och https://twitter.com/AP_Sports

___

Steve Douglas är på https://twitter.com/sdouglas80

.
#Madrid #vinner #Champions #Leaguefinalen #kantad #publikkaos

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *