Official Site Of NASCAR

Coca-Cola 600

Denny Hamlin erövrar första karriärens Coca-Cola 600-seger på Charlotte, som segrar i dubbel övertid

CONCORD, NC — Söndagskvällens Coca-Cola 600 på Charlotte Motor Speedway började med Denny Hamlin framför och slutade med Denny Hamlin framför.

Det som hände däremellan trotsade tron. Och en förare som påstod sig trivas i kaos visade sig vara en man av sitt ord.

Hamlin vann det längsta loppet i NASCARs historia – 619,5 miles – på två förlängningar och slog Joe Gibbs Racing-lagkamraten Kyle Busch till mållinjen med 0,014 sekunder.

Med segern – den andra den här säsongen och den 48:e i karriären – har Hamlin nu troféer i alla tre NASCAR:s kronjuvellopp: Daytona 500, Coca-Cola 600 och Southern 500. Kevin Harvick är den enda andra aktiva föraren med alla tre titlarna.

RELATERAD: Officiella resultat | Bilder på banan

Hamlins seger förstörde vad som kunde ha varit en av de mest häpnadsväckande comebackerna i racinghistorien. Kyle Larson startade bakifrån i en reparerad bil, drabbades av tre pit-road straffar, en spin off-sväng 4 och en brand i hans pit stall, men ledde – mirakulöst nog – loppet på det näst sista varvet av regleringen när Chase Briscoe snurrade under honom medan han kämpade om ledningen och orsakade nattens 17:e varning.

A vrak på första försöket på övertid samlade han Larsons nr 5 Chevrolet och förvanskade körordningen, vilket lämnade Hamlin i ledningen på fyra fräscha däck.

“Den första halvan (av loppet) var en kamp för oss alla”, sa Larson, som slutade nia. “Jag var särskilt frustrerad över mig själv. Att återhämta sig från det och ha en chans att vinna där sent var något att vara stolt över. Vårt lag kämpade riktigt hårt. Nöjd med det.

“Briscoe var riktigt bra, det där långa loppet. Önskar att vi bara hade varit lite bättre så att han aldrig skulle ha kommit till mig, till slut snurrade.”

Efter den andra omstarten av förlängningen kämpade Hamlin och Busch sida vid sida tills Hamlin tog sig fram på varv 412 av 413, 13 varv bortom den planerade distansen. Busch samlade sig men kunde inte komma tillbaka till Hamlins stötfångare.

“Det är så speciellt,” sa Hamlin. “Det är den sista stora som inte finns på mitt cv. Det betydde så mycket.

”Man, vi var inte så bra hela dagen. Vi kom precis på rätt plats vid rätt tidpunkt. Vilken kamp det där!”

Hamlin var dock långt ifrån den troliga vinnaren när loppet utvecklades. Daniel Suárez hade utan tvekan den snabbaste bilen. Hans Trackhouse Racing-lagkamrat, Ross Chastain, ledde 153 varv – mer än någon annan förare.

I de avslutande stadierna av regleringen verkade det för hela världen att Larson och Briscoe skulle avgöra resultatet mellan dem, tills Briscoe snurrade när han försökte passera den regerande NASCAR Cup Series-mästaren till insidan.

Men i det första försöket på övertid gick Austin Dillons djärva drag på fyra fräscha däck till Larsons två snett utanför sväng 4, skadade sju bilar och satte upp Hamlins vinst i den andra förlängningen.

Det var bara det avslutande kapitlet i en fem timmar lång thriller.

En natt som redan hade sett en mängd hisnande action, Suárez Chevrolet vände i sidled på varv 346 efter kontakt med Briscoes Ford och antände ett vrak med fyra bilar som slutade med att Chris Bueschers Ford tunnarullade fem gånger genom frontsträckan på inmarken och landade på dess tak.

Buescher klättrade från sin bil oskadd, men ett starkt lopp för Roush Fenway Keselowski-föraren slutade abrupt. Så gjorde ett anmärkningsvärt lopp från Suárez, som hade lett fyra gånger i 38 varv, bara för att förlora platser på varje depåstopp, med Hamlins och Joey Loganos bilar som blockerade hans utfart från depåvägen.

“Jag kommer att ha lite ont i morgon,” sa Buescher efter en obligatorisk resa till vårdcentralen. “Jag har inte varit upp och ner på riktigt länge. Teamet gjorde ett riktigt bra jobb. Vi hade bra fart och hade en chans till det här, det gick bara inte.”

De inledande varven av evenemanget var ett tecken på vad som skulle komma.

Hur intensiv var tävlingen? Här är ett mikrokosmos: Det första varvet slutade i ett dött lopp, med Kurt Busch som nosade före Hamlin med mindre än en tusendels sekund. Tävlande sida vid sida med Hamlin utökade Busch sin ledning till 0,004 sekunder på varv 2 – ungefär sex tum.

En bestämd Hamlin återtog förstaplatsen på varv 3, men bara med 0,011 sekunder. Inledningsaktionen satte tonen för hela loppet, som gav 31 ledningsbyten bland 13 olika förare.

Men det som hände längst fram i fältet multiplicerades exponentiellt av aggressiva, nära tävlingar genom hela flocken.

På varv 192 — åtta varv kvar till halvvägs — närkampstävlingen slutade illa. I den andra svängen efter en omstart efter den 10:e varningen, hakade Ryan Blaneys Ford nr 12 på förklädet med det vänstra framdäcket och snurrade i sidled.

Det misstaget utlöste ett vrak på 13 bilar som eliminerade Blaneys, Kurt Buschs och William Byrons stridande bilar.

“Jag låg tätt instoppad bakom 8:an (Tyler Reddick), och han var lite lägre än jag trodde på frontsträckan och sprang liksom genom gräsmattan, och kom sedan till (Sväng) 1 och ryckte till höger,” sa Blaney efter vraket. “Jag tror att han var bakom 99:an (Suárez) och trodde att han skulle slå förklädet, och jag hade inte tid att göra rätt, och jag slog bara förklädet och fick mig loss. Jag hatar att andra bilar har gått sönder.”

Det där vraket skulle inte vara det sista. I slutet av loppet satt redan 17 av de 37 bilarna som startade evenemanget i garaget i olika tillstånd av förfall.

Kevin Harvick soldat till en tredje plats, följt av Briscoe och Christopher Bell. Tyler Reddick, Ricky Stenhouse Jr., Michael McDowell, Larson och Alex Bowman slutförde topp 10.

NASCAR Cup Series nästa lopp är söndagens Enjoy Illinois 300 (15:30 ET, FS1, MRN, SiriusXM), kretsens första tävling på World Wide Technology Raceway utanför St. Louis.

Notera: Inspektionen i Cup Series-garaget är komplett utan problem, vilket bekräftar Hamlin som tävlingsvinnare. Nr. 4, 5, 8 och 20 kommer att gå tillbaka till FoU-centret för ytterligare inspektion.


#CocaCola

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *