macOS 13: Vad vi vet hittills

macOS 13: Vad vi vet hittills

The Worldwide Developers Conference (WWDC), Apples årliga utvecklar- och mjukvaruorienterade konferens, är nu en vecka bort. Vi har hört väldigt lite om macOS 13 inför tillkännagivandet i år, så vi kan få några stora överraskningar när den 6 juni rullar runt. Här är vad vi hittills vet om nästa version av Apples Mac-operativsystem.

macOS 13 namn?

Varje år på väg till WWDC är en fråga som många Mac-fans tänker på vad Apple kommer att välja som namn för nästa version av macOS. Traditionen går ända tillbaka till början av Mac OS X med dess stora kattnamn, och sedan 2013 bytte Apple till namn med Calfornia-tema med avtäckningen av OS X Mavericks.

Tillbaka i de tidiga dagarna efter debuten av OS X Mavericks upptäckte vi en totalt över 20 Kalifornien-tema varumärkesansökningar inlämnat av olika aktiebolag som nästan säkert var skalbolag skapade av Apple för att dölja sin identitet.

Med tiden har vissa av varumärkena som Yosemite, Sierra, Mojave och Monterey verkligen använts av Apple för sina stora Mac-operativsystemuppdateringar, medan varumärkesansökningar för nästan alla andra namn har övergivits, som Rincon, Redwood, Pacific , och Skyline.

mammut namn varumärke


Förutom Mammoth, alltså. Mammoth är troligen släkt med Mammoth Lakes och Mammoth Mountain, ett populärt område för skidåkning och vandring i Sierra Nevada-bergen. Namnet fick sin varumärkesansökan beviljad i mars 2019 och har sedan dess fått ansökningar om förlängning av användningsperioden godkända fem gånger, varav den senaste inträffade i november 2021. Det verkar tyda på att Apple kan komma att tillkännage macOS 13 Mammoth på WWDC nästa vecka .

Kompatibilitet

När Apple nästan har slutfört sin två år långa Mac-övergång från Intel till Apple silicon, är företagets framtida macOS-utveckling nu fast fokuserad på att få ut så mycket prestanda och effektivitet som möjligt från sina specialdesignade processorer.

macOS Monterey på MBP-funktion


Som sagt, Apple måste se till att macOS fortsätter att stödja Intel-drivna Mac-datorer i några år ännu, så det är möjligt att macOS 13 kommer att vara kompatibel med ett liknande utbud av Mac-datorer som macOS Monterey stöder:

  • ‌iMac‌ – Sent 2015 och senare
  • iMac‌ Pro – 2017 och senare
  • ‌MacBook Air‌ – början av 2015 och senare
  • MacBook Pro – början av 2015 och senare
  • Mac Pro – sent 2013 och senare
  • Mac mini – sent 2014 och senare
  • MacBook – början av 2016 och senare

Det är värt att komma ihåg att det finns flera funktioner i macOS 12 som är det endast tillgänglig för maskiner som drivs av Apples silikonchipsså det finns en god chans att macOS 13 kan vara densamma.

Det ryktas om nya funktioner

Väl uppkopplade Bloomberg journalisten Mark Gurman har hävdade att macOS 13 kommer med en översyn av Systeminställningar för att få den mer i linje med appen Inställningar på iPhone och iPad, inklusive individuella inställningar organiserade efter app.

systempref


Gurman tror också att vi kommer att se omdesigner för andra standardappar, vilket sätter uppdateringar i strid för t.ex. Mail, Notes, Reminders, Podcasts, Safari, Messages, Music och mer.

Annars har macOS 13-rykten från pålitliga källor varit få och långt emellan. Vissa har tolkat detta som en indikation på att Apple har ägnat mer tid åt att optimera macOS-koden för sina senaste Apple silicon Mac-datorer och fixa buggar, men vi vet inte säkert förrän företaget demonstrerar den nya versionen av sitt långvariga operativsystem kl. nästa veckas WWDC.

Andra möjliga funktioner

Förra året delade macOS Monterey flera nya innovationer med iOS 15 och iPadOS 15, inklusive nya funktioner i Messages och FaceTime, SharePlay, Live Text och Visual Lookup, tillsammans med en dedikerad genvägsapp för Mac.

På den grunden, vad kan vi få ut av årets iOS 16-rykten? I sanning inte mycket. Tidigare år har tidiga versioner av iOS läckt ut, vilket ger oss en ganska bra uppfattning om vad vi kan förvänta oss. Så är inte fallet i år, och vi har bara några få detaljer om vad som kan inkluderas i iOS 16.

macos monterey mbp meddelanden hjälte


Enligt GurmanMeddelanden-appen i iOS 16 kommer sannolikt att få “mer sociala nätverksliknande funktionalitet, särskilt kring ljudmeddelanden”, så det kan ta sig in i Messages-appen för macOS 13.

Det ryktas också att Apple planerar stora förbättringar av iOS-låsskärmen, inklusive bakgrundsbilder som har “widget-liknande funktioner”. Förbättringar av låsskärmen kommer sannolikt att vara exklusiva för iPhone och iPad, men det finns utrymme för förbättrade Mac-widgets. Widgets i macOS finns för närvarande i det glidbara meddelandecentret, men vissa användare längtar efter widgets med mer flexibilitet, till exempel möjligheten att flytta runt dem på skrivbordet eller ha dem permanent synliga.

musik app monterey


Apple sägs också utveckla en valfri dedikerad Apple Music iOS-app för klassisk musik. Om detta också skulle vara en separat app i macOS eller utgöra en del av en (en del säger välbehövlig) översyn av musikappen är för närvarande okänt.

Utgivningsdatum

Apple förhandsgranskar vanligtvis nästa generations operativsystem för Mac under sin årliga Worldwide Developers Conference i San Jose, Kalifornien i början av juni, och släpper de första utvecklarbetorna kort efter evenemanget. iOS 16, iPadOS 16, watchOS 9 och tvOS 16 kommer sannolikt att släppas i september, följt av macOS 13 i oktober.

Vad vill du se i macOS 13?

Vilka nya funktioner eller förbättringar skulle du vilja se i nästa version av Apples Mac-operativsystem? Låt oss veta i kommentarerna.

.
#macOS #Vad #vet #hittills

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *