Mane lämnar Liverpool: hur vi kom hit, hur mycket Bayern skulle behöva betala, vad härnäst

Mane lämnar Liverpool: hur vi kom hit, hur mycket Bayern skulle behöva betala, vad härnäst

Med en röd basebollkeps på huvudet och en Liverpool halsduk lindad runt halsen, Sadio Mane vinkade till sin beundrande publik under söndagens parad runt staden på en buss med öppet tak. I hans sinne var detta adjö.

De Senegal international, som bara har 12 månader kvar av sitt kontrakt, har bestämt sig för att det är dags att ta sig an en ny utmaning i sommar efter sex år på Anfield. Bayern München är de starka favoriterna för att säkra hans signatur då de siktar på en ersättare för den avgående Robert Lewandowski.

Det är inte nyheterna Liverpool-supportrar ville höra på baksidan av lördagens förödande Champions League sista nederlag till Real Madrid i Paris.

Om Mohamed Salah lyste upp första halvan av säsongen, andra halvan tillhörde Mane. Han gjorde 13 av sina 23 mål efter att ha återvänt triumferande efter att ha skjutit Senegal till Africa Cup of Nations ära.

Mane blomstrade efter att ha flyttats in i rollen som nummer nio av Jurgen Klopp efter ankomsten av Luis Diaz från Porto. Tidigare denna månad beskrev hans manager honom som “en maskin” och “världsklass” efter att han höll titelloppet vid liv genom att ta hem vinnaren borta till Aston Villa.

Innan dess hade han gjort en mängd viktiga bidrag – från kvitteringen på Etihad till en matchvinnande dubbel mot Manchester City i FA-cupens semifinal. I Champions League gjorde han mål borta mot Benfica i den första delen av kvartsfinalen och sedan i båda omgångarna av semin mot Villarreal.


Mane var Liverpools bästa spelare under andra halvan av säsongen (Foto: PAUL ELLIS/AFP via Getty Images)

30-åringen har bevisat bortom allt tvivel att han fortfarande har så mycket att erbjuda. Han har varit en kraft som återuppstår snarare än en tynande.

Efter att ha misslyckats med att komma överens om en förlängning med honom under loppet av den här säsongen visste Liverpool att det alltid fanns en fara att en annan medlem av Europas elit skulle dra fördel av situationen och vända på huvudet.

Om Mane får sin önskan och flyttar till Bundesliga beror på vilken typ av avgift Bayern är villiga att betala. Nye sportchefen Julian Ward kommer att göra ett hårt fynd. Det finns inga garantier.

Senior Anfield-källor har avfärdat förslag i Tyskland om att en affär skulle kunna göras för cirka 30 miljoner euro (25,5 miljoner pund). Liverpool tror att de skulle vara bättre att behålla Mane i ytterligare 12 månader och förlora honom för ingenting 2023 istället för att göra affärer för det. Liverpool värderar honom till cirka 50 miljoner euro (42,5 miljoner pund) och de skulle behöva ha en lämplig ersättare uppställd innan de sanktionerar en försäljning.

Med Divock Origi lämnar på en gratis transfer till AC Milan och Liverpool är villiga att lyssna på erbjudanden för japanska internationella Takumi Minamino, de behöver säkert minst en angripare till. Ankomsten av Fabio Carvalho från Fulham kommer att hjälpa men det skulle vara fel att förvänta sig för mycket, för tidigt av tonåringen.

Manes avgång skulle markera slutet på en era på Anfield. Han var den första transformerande värvningen under Klopps regeringstid. Injektionen av kvalitet gav han efter hans flytt på 34 miljoner pund Southampton 2016 hjälpte Liverpool återvända till glamouren i Champions League. Det gav dem både rikedomen och dragkraften att attrahera först Mohamed Salah och sedan Virgil van Dijk och Alisson.

Efter att ha spelat till höger från början visade Mane upp sin mångsidighet genom att byta till vänster för att passa Salah. Nu är han lika duktig på att operera i mitten. Få har hans färdigheter.

Den kraftfulla tredelade attacken han bildade med Salah och Roberto Firmino sparkade Liverpool till både Champions League och elitserien ära.

Nästa månad fyller Salah 30. Mane nådde den märkliga födelsedagen i april och Firmino fyller 31 i oktober. Alla tre har affärer som löper till 2023 och att hantera sina kontraktssituationer har varit något av ett pågående dilemma.


Mane spelade genom mitten när Diaz kom (Foto: James Gill – Danehouse/Getty Images)

Att förnya alla tre var alltid osannolikt med tanke på att det skulle innebära att man betalade enorma summor kontanter i löner i mitten av 30-årsåldern. Att låta alla tre lämna i samma fönster skulle alltid ses som orimligt med tanke på utmaningen att försöka ersätta dem alla på en gång. Det var tvungen att förskjutas.

Att behålla Salah har varit prioritet för ägarna, men samtalen stannade halvvägs under den här säsongen. Egyptiern åker ingenstans i sommar men om inte en kompromiss kan nås kommer han att lämna som en fri agent i slutet av 2022-2023.

Klopps frontlinje har utvecklats under de senaste två åren med inverkan av först Diogo Jota och sedan Diaz. Det gamla gardet har redan brutits upp. Liverpools rekord på transfermarknaden är sådant att du skulle stödja deras rekryteringspersonal för att identifiera en annan pärla.

Men om detta är slutet på vägen för Mane på Anfield kommer han att vara mycket saknad. Endast 13 spelare i klubbens historia har överträffat sin kapacitet på 120 mål. Han är en legend för vad han har åstadkommit i Liverpool, men sorg kommer också att härröra från tron ​​att han har mycket mer kvar i tanken. Det här är inte en spelare som vill ha större engagemang någon annanstans, det här är mannen som ledde linjen i den största matchen inom klubbfotboll.

”Kom tillbaka till mig efter lördag så ska jag ge dig det bästa svaret du vill höra, helt klart. Det är speciellt”, log Mane vid förra veckans mediedag på AXA Training Center när han fick frågan om hans framtid. “Jag ska ge dig allt du vill höra då.”

Mane slutade inte för att prata med media efter Champions League-finalen men han var redan bestämt. Han har gett Liverpool så mycket så länge att hans arv kommer att förbli intakt. Han kommer alltid att välkomnas tillbaka med öppna armar. Om Bayern får sin man kommer Liverpool att ha några stora stövlar att fylla.

(Foto: OLI SCARFF/AFP via Getty Images)

.
#Mane #lämnar #Liverpool #hur #kom #hit #hur #mycket #Bayern #skulle #behöva #betala #vad #härnäst

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *