Norm Macdonald möter döden som bara han kan i sista special

Norm Macdonald möter döden som bara han kan i sista special

We var aldrig tänkt att se postum Norm Macdonald special som landade på Netflix denna Memorial Day, åtta månader efter komikerns för tidig död i en mycket privat kamp med cancer.

I Inget speciellt, som filmades utan publik sommaren 2020, ser Macdonald mer mager ut än han har gjort de senaste åren. Han har hörlurar på sig och håller en handhållen mikrofon i ett obeskrivligt rum när han levererar sitt ofärdiga material i en enda lång tagning.

Skämten präglas av enstaka jap från en hund utanför skärmen. När hans mobiltelefon ringer i mitten tar han upp den. “Jag måste ringa tillbaka på grund av att jag gör en speciell”, säger han i telefonen med ett lurigt leende på läpparna.

Bakom kameran står Macdonalds mångåriga producerande partner Lori Jo Hoekstra, som var en av de få personer i hans liv som visste att han var döende.

“Norm arbetade så hårt på en ny timme med material och ville att det skulle synas”, sa Hoekstra i ett uttalande om projektet. “Medan den här versionen av Inget speciellt ursprungligen inte var tänkt att vara den slutliga produkten, COVID-restriktioner hindrade honom från att filma inför publik. Vi vill se till att hans fans ser denna mycket roliga timme. Han lämnade denna gåva till oss alla.”

Timmen är väldigt rolig ibland, och dessutom mycket mindre polerad än den skulle ha varit om Macdonald fått chansen att fullt ut arbeta fram den inför publiken och sedan spela in den på en ordentlig lokal. Men det ovanliga formatet ger oss en inblick i både hans process som komiker och hans sinnestillstånd mot slutet av hans liv.

Det finns en del oväntat progressivt material om skadestånd för indianer och till och med #MeToo-rörelsen – särskilt med tanke på anklagelserna som dök upp efter hans bortgång– och långa utvikningar om ämnen som kannibalism som få andra serier kunde åstadkomma. Men det finns också ett avsnitt mycket tidigt som hånar tanken på att vara trans och säkerligen kommer att alienera vissa fans i på samma sätt som Dave Chappelle och Ricky Gervais har väckt kontroverser på Netflix de senaste månaderna.

Det skämtet, en version av vilket också fanns i Macdonalds uppsättning när jag såg honom uppträda på New York Comedy Festival hösten 2019, handlar om hur hans fars förlegade syn på kön skulle uppfattas idag. Han säger sarkastiskt att han bara försöker visa hur “hatliga vi var då.” När han noterade att hans pappa gjorde “bra grejer” som att slåss mot Hitler under andra världskriget, säger han att han också hade en “ond sida”, som han beskriver som “den här galna idén att han hade att ha en kuk hade något att göra med att vara pojke .”

“Nuförtiden kan vi inte ens linda våra huvuden runt den typen av tänkande”, säger han dött. “Men folk brukade faktiskt tänka så. Är inte det något?”

Från hans tidiga dagar som “Weekend Update” ankare på Saturday Night LiveMacdonald har alltid varit mer intresserad av att chockera tittarna med sina oväntade punchlines om aktuella frågor än att han delade intima detaljer om sig själv, till den grad att han skrev en hel “memoir” som heter Baserad på en sann historia består av falska anekdoter om hans liv. Här inkluderar han skämt om en imaginär fru som heter “Ruth” och tar itu med heta ämnen som “systematisk rasism”, som han uttrycker det, samtidigt som han hånar själva tanken att vem som helst borde söka sig till komiker för politiska åsikter.

Här inkluderar han skämt om en imaginär fru som heter “Ruth” och tar itu med heta ämnen som “systematisk rasism”, som han uttrycker det, samtidigt som han hånar själva tanken att vem som helst borde söka sig till komiker för politiska åsikter.

“När du är en komiker förväntar de sig att du ska veta saker”, säger han, ett relativt nytt fenomen som han upplevde när intervjuare—som den här—började be honom väga in politiken under Trump-eran. Han förklarar att han föredrar att inte ägna stor uppmärksamhet åt politik “på grund av att du bara får ett liv.”

Macdonald börjar dock konfrontera sin egen dödlighet när han säger att han slutat “måla” håret svart för att han inte vill “dö och bli förvånad.” Han spelar upp ett scenario där Gud säger till honom: “Jag menar, jag gjorde ditt hår vitt, vad trodde du att det handlade om? Jag sa åt dig att få ordning på dina affärer, för guds skull.”

Han beskriver sig själv som en kristen, men säger att en av hans “största rädslor” är att han “valt fel religion.” Macdonald föreställer sig att dö, gå till livet efter detta och säga: “Ahh, det är du! Jag trodde att det var den andra killen. Jag borde ha dödat avfällingar hela tiden. Aha, vad ska du göra?”

Mot slutet av uppsättningen grämer sig Macdonald över att göra specialen för “deprimerande” innan han övergår till något material om hur det är att skriva ett “levande testamente” och en handfull extremt mörka skämt om hur ivrig hans egen familj skulle vara att dra. proppen skulle han någonsin hamna i koma — utan att någonsin erkänna sin cancer direkt.

I slutändan avslutar han med ett förvånansvärt sött skämt om sin mamma Ferne, som överlevde sin son och var med honom i sina sista stunder. Ändå slutar det med punchline: “Jag vill inte suga hennes bröst!”

Efter att skärmen bleknat till svart bjuds tittarna på en omedelbar reaktion från sex av Macdonalds närmaste vänner och beundrare som samlades för att titta på specialen tidigare denna månad: David Letterman, Dave Chappelle, Molly Shannon, Conan O’Brien, Adam Sandler, och David Spade.

Norm Macdonald: Inget speciellt: David Letterman, Molly Shannon, Dave Chappelle, Conan O’Brien, Adam Sandler, David Spade för Netflix Is a Joke Fest.

Tommaso Boddi/Netflix

De börjar med att förundras över Macdonalds förmåga att hålla uppmärksamheten utan närvaro av en publik. “Det är inte strikt stand-up, det är något annat”, säger en imponerad Letterman och tillägger att den “stora gåvan” skulle ha varit att se Macdonald framföra de skämten inför en publik.

Sandler delar att specialen för honom kändes mer som den “snälla normen” som skulle hänga på turnébussen efter shower. “Det såg ut som att han bara ville få ut allt”, konstaterar han, innan han inte längre hade chansen.

“Min favoritkomedi, den är kontraintuitiv, men den får folk att känna sig trygga, som om allt kommer att ordna sig”, tillägger Chappelle. “Den här killen försonade på ett konstigt sätt sin dödlighet, på ett lustigt sätt. Och ironiskt nog är han inte längre med oss. Vi sitter i efterdyningarna av Norm Macdonald och ser honom vara otroligt levande.”

Snart påminner serierna om den unika upplevelsen av att vara vän med Macdonald, en man som visste hur man kunde få dem att skratta när de var nere men blev allt mer avlägsen de senaste åren. Så nära som några av dem var honom avslöjar de var och en att de inte hade någon aning om hur sjuk han var under månaderna fram till hans död.

“Jag tänkte att jag kanske är den enda som inte vet”, säger O’Brien vid ett tillfälle. “Men han ville inte att någon skulle veta.” När nyheten om Macdonalds död bröt ut hösten 2021, säger han: “Vi var så upprörda att vi inte fick en chans att berätta för honom vad han betydde för oss.”

De är alla överens om att Macdonald inte skulle ha “tolererat” den sortens sentimentala utgjutningar av känslomässigt stöd medan han levde. Och ändå visar hans sista specialitet att även inom hans mörkaste skämt fanns det en man som visste vad det innebar att älska och bli älskad.

För mer, lyssna och prenumerera på The Last Laugh podcast.

.
#Norm #Macdonald #möter #döden #som #bara #han #kan #sista #special

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *