Nytt viktminskningsläkemedel kostar 1 300 dollar i månaden - eller så kan punden hopa sig igen

Nytt viktminskningsläkemedel kostar 1 300 dollar i månaden – eller så kan punden hopa sig igen

Beth Rubin gillade att vara smal. Och i cirka 14 år, efter att ha gått ner 40 pund, hade hon en smal kroppsbyggnad.

“Min lyckligaste dag,” sa den nyligen pensionerade Wall Street-chefen till The Post, “var när jag gav bort mina “stora” kläder.”

Sedan slog pandemin till. Henne kaloriintaget ökat och vikten staplade på igen. Efter att ha gått upp 10 pund visste Rubin att något måste göras – och traditionell bantning hade slutat fungera.

“I december sa jag till min viktminskningsläkare att jag behövde hjälp,” Rubin, 59, sa. “Jag visste vad jag skulle göra [to lose weight] men jag kände mig alltid hungrig. Min läkare sa till mig att min kropp letade efter kalorier.”

På inrådan av sin läkare, Dr Katherine H. Saunders, vände sig Rubin till en ny strategi – diabetesläkemedlet Ozempic. Den innehåller en förening, semaglutid, som är avsedd för överviktiga och de med typ 2-diabetes – men som används mer och mer av människor som behöver gå ner bara 5 eller 10 pund. Det finns i både viktminskningsläkemedlet Wegovy och injicerbara Ozempic; den förra har visat sig hjälpa minska kroppsvikten med 15 procent och det senare med cirka 10 procent.

Beth Rubin, ses här på ett foto innan hon gick ner i vikt på den fetmabekämpande medicinen Wegovy.

Semaglutid “är ett hormon som produceras medan vi äter; det säger till hjärnan att vi är mätta”, Dr Saunders, medgrundare av Intellihealth, ett företag fokuserat på medicinerad hantering av fetma, berättade för The Post. “Det hjälper människor att känna sig mindre hungriga, att känna sig mätta snabbare och att vara mätta längre. Men det gör det när vi faktiskt är mindre mätta” än vad som skulle vara normen.

Och det kan bli dyrt. Dr Abe Malkin, grundare av Concierge MD i Los Angeles, har sett människor betala 1 300 USD per månad för Wegovy. Han förstår överklagandet.

“Vissa patienter i LA vill se bra ut och må bra, och det här är ett sätt att maximera vinsterna när du startar ett viktminskningsprogram”, sa han till The Post. I andra änden av det, tillade Dr. Malkin, “Att få bort de sista kilona kan vara svårt. Det är effektivt för människor, oavsett vikt, oavsett om du behöver gå ner fem pund eller 50.”

Rubin har tagit Ozempic sedan december och sa att hon har gått ner 19 pund, vilket överträffar hennes förväntningar.
Rubin har tagit Ozempic sedan december och sa att hon har gått ner 19 pund, vilket överträffar hennes förväntningar.
Stephen Yang för NY Post

Officiellt rekommenderas Wegovy för patienter som har ett kroppsmassaindex på 27 eller högre, med minst ett viktrelaterat medicinskt tillstånd.

Men det finns en hake: När du väl slutar återvänder hungern. Så för dem som vill hålla sig smala kan det vara en livslängd på $1 300 dole-outs varje månad, vilket Dr Saunders beskriver som “oöverkomligt för de flesta.”

Lyckligtvis för Rubin, som har en familjehistoria av diabetes, täcker hennes försäkringsgivare Ozempic. Dess effektivitet, via självinjektion “i min mage” varje vecka, överträffade hennes vildaste drömmar.

Wegovy, som, liksom Ozempic, innehåller semaglutid, rekommenderas för patienter som har ett kroppsmassaindex på 27 eller högre, med minst ett viktrelaterat medicinskt tillstånd.
Wegovy, som, liksom Ozempic, innehåller semaglutid, rekommenderas för patienter som har ett kroppsmassaindex på 27 eller högre, med minst ett viktrelaterat medicinskt tillstånd.
AP

“Jag ville gå ner 10 pund – och jag slutade gå ner 19,” sa Rubin, som började ta medicinen i december förra året. “Jag har inte varit så här lätt sedan jag var i 20-årsåldern. Folk kallar mig “mager” och jag hade inte blivit kallad “mager” på länge. Det i sig är en positiv förstärkning.”

Men att ta drogen kan komma med komplikationer. Rubin rapporterar att hon under de första fem eller sex veckorna nyligen plågades av sura uppstötningar och halsbränna. Plus att maten inte smakade lika bra. I början, när effekterna är som mest uttalade, sa Rubin till The Post, “Jag var tvungen att pressa mig själv för att äta. Jag var inte alls hungrig. Jag var tvungen att äta långsamt och titta på mina måltider. Om jag åt för mycket, sa min läkare till mig, skulle jag bli sjuk.

Rubin var en ivrig resenär och gick ner ett halvt kilo under tiden han var i Paris – han äter fortfarande bröd men vill ha mindre av det.
Rubin var en ivrig resenär och gick ner ett halvt kilo under tiden han var i Paris – han äter fortfarande bröd men vill ha mindre av det.

“Det fanns tillfällen jag åt lite för mycket och jag mådde inte bra.”

Ett bevis på effektiviteten av det som vissa kallar “ett mirakelläkemedel” är det faktum att Rubin lyckades inte gå upp i vikt även under förhållanden som hon normalt skulle göra. Fem veckor efter att hon började ta Ozempic reste Rubin och hennes man till Egypten. Rubin sa att hon alltid går upp i vikt när hon är på semester, och nämnde det för läkaren på Dr Saunders kontor. “Inte den här gången,” förutspådde sjuksköterskan.

Hon hade rätt. Rubins vikt förblev stabil. Kanske, tänkte hon, hade det att göra med att Egypten inte precis var en matresmål. På senare tid gick hon dock till det som rankas bland de mest matintensiva platserna i världen.

Droger som Ozempic och Wegovy tar bort hungerkval och kommer att få dig att må illa om du äter för mycket.
Droger som Ozempic och Wegovy tar bort hungerkval och kommer att få dig att må illa om du äter för mycket.
Shutterstock

“Jag var i Paris för bara två veckor sedan,” sa Rubin. “Jag åt bröd varje dag och gick fortfarande inte upp i vikt.”

Men hon åt mindre bröd än normalt: ”Om det fanns mat på min tallrik och jag fick nog så slutade jag. Jag tappade faktiskt ett halvt kilo i Paris.”

Men det finns människor som önskar att icke-överviktiga skulle säga upp sig från Wegovy. På grund av ett problem med försörjningskedjan och läkemedlets popularitet har det enligt uppgift varit i begränsad tillgång för nya användare. Tillverkaren Novo Nordisk (som tillverkar både Wegovy och Ozempic) erkände så mycket på sin hemsida: “Det kommer att finnas minimal eller ingen tillförsel av dosen på 1 mg styrka [which is the starter dose] börjar redan i maj och fortsätter under andra halvan av 2022 när vi förväntar oss att stabilisera utbudet.”

Rubin gick ner 40 pund för flera år sedan och blev orolig när hon återfick 10.
Rubin gick ner 40 pund för flera år sedan och blev orolig när hon återfick 10.
Stephen Yang för NY Post

Detta har väckt oro hos vissa som är på Wegovy. “Det bör bara vara för personer som behöver medicinen av hälsoskäl,” berättade Kelli Deavers Charpentier, som står fem fot två och nu väger 170 pund, till The Post. ”Min kropp är insulinresistent och jag skulle genast gå upp i vikt igen om jag inte kan få tag i den. Jag var sjukligt fet.” Efter att ha gått ner 12 pund på sju veckor, tillade hon: “Nu är jag fet.”

Dr Scott Kahan, direktör vid Nationellt centrum för vikt och välmående i Washington DC, beskrev Wegovy som “en fantastisk medicin”, men, sa han till The Post, “Det är ingen mirakeldrog… Och att använda den för smala människor som vill gå ner några kilon för ett bröllop skulle vara olämpligt. Fetma är ett medicinskt tillstånd. För personer som är 100 pounds överviktiga är detta en lämplig medicin. Att överbehandla med medicin är inte medicinskt klokt.”

Rubin och andra patienter kvalificerar sig för sina mediciner inte genom att lida av fetma nu, utan genom att ha varit där tidigare och ha potential att nå dit inom en snar framtid. Det är en behandlingsform som Dr Kahan generellt håller med om.

Läkare säger att om du slutar med Ozempic kommer din hunger tillbaka.  Rubin säger att hon inte har några planer på att sluta snart.
Läkare säger att om du slutar med Ozempic kommer din hunger tillbaka. Rubin säger att hon inte har några planer på att sluta snart.
Stephen Yang för NY Post

“Vi tittar på någons kroppsmassa,” sa Dr Saunders. “Om de var det [a BMI of ] 40 och är nu 26, vi kanske vill ordinera det eftersom det skulle finnas en hög sannolikhet att gå upp i vikt tillbaka. Det är inte bara där de är nu, utan där de var innan de gick ner i vikt. Våra kroppar har utvecklats för att inte svälta. Det är därför människor förlorar och vinner, förlorar och vinner. Sjuttiofyra procent av detta land är överviktiga eller feta. Våra kroppar saboterar våra ansträngningar. Medicin kan hjälpa.”

Även om det innebär att ta Ozempic för resten av hennes liv, är slaget vid utbuktningen inte ett krig som Rubin kommer att förlora lätt.

“Jag har inte för avsikt att sluta”, sa hon. “Om jag slutar blir jag hungrig igen.”

.
#Nytt #viktminskningsläkemedel #kostar #dollar #månaden #eller #så #kan #punden #hopa #sig #igen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *