Sveriges Ericsson ger Ganassi ytterligare en Indy 500-seger

Sveriges Ericsson ger Ganassi ytterligare en Indy 500-seger

INDIANAPOLIS (AP) – Marcus Ericsson, en gång en Formel 1-backmarker, är nu en IndyCar-frontrunner.

Och en Indianapolis 500-mästare.

Ericsson blev den andra svensken att vinna Indy 500 på söndagen när han höll undan några av de största namnen inom nordamerikansk bilracing inför sitt livs största publik.

“Det är det största loppet i världen”, sa Ericsson, som kallade det sin största seger “med en miljon miles.”

31-åringen dök upp i IndyCar något av ett mysterium 2019 efter fem omärkliga säsonger i Formel 1. Han hade arbetat hela sitt liv för att ta sig till motorsportens högsta nivå och sedan spolats ut utan vinst – inte ens en enda pallplats – över 97 starter.

Han bländade inte precis under sin första säsong i Nordamerika heller. Ericsson bröts loss från sitt första IndyCar-team efter bara ett år, och köpte sedan en plats på Chip Ganassi Racing — han såg till att notera det när han sa “att vinna Indy 500, det är inte dåligt för en betalförare” — och har gjort stadiga steg i sina 36 lopp med Ganassi sedan 2020.

“Det har varit tufft. Jag gjorde fem år i Formel 1, nästan hundra grand prix, körde för små team, längst bak det mesta. Du får inte mycket kredit att springa i ryggen. Folk tror att du inte är särskilt bra, säger Ericsson. ”Jag kom hit och folk tänkte nog inte så mycket på det. Jag var tvungen att arbeta mig hit också och lära mig amerikansk racing.

”Flyttade hit, lade hela mitt liv på att försöka bli en IndyCar och främst Indianapolis 500-mästare. Det har inte varit lätt. Det känns bra att visa att hårt arbete lönar sig.”

Ericsson tog kontroll över loppet sent – ​​till stor del på grund av lagkamraten Scott Dixons fortkörningsstraff – och hade vinsten inom räckhåll fram till en krasch av Ganassi-lagkamraten Jimmie Johnson med fyra varv resterande ledde till ett sällsynt stopp med röd flagga på Indianapolis Motor Speedway.

IndyCar är bland de renaste formerna av motorsport och ger sällan konstgjorda varningar eller utfärdar stopp som kan förändra resultatet. Men folkmassan på mer än 300 000 – bara några tusen som inte är sålda och det största sportevenemanget sedan pandemins början – vrålade när IndyCar kallade bilarna till pit road.

Stoppet gav Pato O’Ward och resten av utmanarna nästan 12 minuter på pit road på sig att planera hur de skulle passera Ericsson. Ericsson plågade sina egna planer.

“De där 10 minuterna att sitta där i pitlane under den röda flaggan var några av de svåraste 10 minuterna i mitt liv”, sa han, “att tänka på vad jag skulle göra, tänka att jag leder det största loppet i världen, och jag Jag är så nära att vinna.”

Det återstod två varv när loppet återupptogs och Ericsson fick hoppet på O’Ward. Mexikanen fick en sista titt på ledningen som Ericsson försvarade och O’Ward visste att han inte skulle tvinga fram frågan.

“Nä, han skulle sätta mig i väggen om jag hade gått för det,” sa O’Ward.

Sage Karam kraschade och tog fram ytterligare en försiktighet på sista varvet, vilket lät Ericsson segra till segerpallen under gult. Karam fördes till sjukhus för utvärdering av muskelsmärta.

“När den varningen kom ut trodde jag att det skulle bli en ny omstart. Jag tänkte “Jag kan inte tro det, en till”, sa Ericsson. “Först var jag arg, sedan insåg jag bara att det vann mig loppet. Det är en explosion av känslor från den punkten.”

Det var Ericssons tredje IndyCar-seger på 52 starter. Men han anlände till Indianapolis övertygad om att han kunde vinna 500, delvis baserat på det arbete han hade lagt ner på att lära sig ovaler och en tredjeplats på Texas Motor Speedway i uppvärmningen för “The Greatest Spectacle in Racing.”

Det är den femte Indy 500-vinsten för lagägaren Chip Ganassi, som fick en åktur till pallen på sidan av Ericssons bil. Ericsson är den första svensken att vinna Indy 500 sedan Kenny Brack 1999 och den andra på 106 åk i loppet.

Ericsson hällde ut sin kanna mjölk över hela ansiktet och gav sedan flaskan till Ganassi så att chefen kunde ta sin egen klunk. Ganassi hade inte vunnit 500 på 10 år och skickade fem legitima utmanare till Indy för att få slut på torkan.

Segern verkade tillhöra Dixon, den sexfaldiga IndyCar-mästaren som gick mer än 234 mph i kvalificeringen för att vinna pole. Nyzeeländaren ledde 95 av de 200 varven, och hans Honda var lätt den snabbaste i fältet – så snabb att Dixon inte saktade ner tillräckligt på sitt sista depåstopp.

Straffet tog Dixon ur spel för vinsten.

Det lämnade Ericsson och Tony Kanaan fortfarande i mixen för Ganassi. Kanaan, 47, den äldsta föraren i fältet, trodde att han var i perfekt läge och satt fyra på omstarten.

O’Ward ville dock inte ge efter. Han skrev på en förlängning av kontraktet med Arrow McLaren SP i fredags och ville desperat ha vinsten för att fira hans status som McLarens stjärna. Men O’Ward slutade tvåa och hamnade precis kort när han försökte ge Mexiko en banderoll på den största dagen inom motorsport; Sergio Perez inledde söndagen med en vinst i Monaco Grand Prix.

Kanaan var trea, följt av Felix Rosenqvist, en annan svensk, som kör för McLaren. Rosenqvist är inne på ett kontraktsår med McLaren och kämpar för sitt jobb, men McLaren-gruppen bar Chevrolet-fanan på Indy när Juan Pablo Montoya slutade 11:a.

Amerikanska förarna Alexander Rossi och Conor Daly slutade femma och sexa, Rossi för Andretti Autosport och Daly för Ed Carpenter Racing.

Helio Castroneves, förra årets vinnare, slutade sjua och en plats före Meyer Shank Racing-lagkamraten Simon Pagenaud. Den regerande IndyCar-mästaren Alex Palou slutade 10:a i ett annat Ganassi-bidrag.

Dixon bleknade till 21:a efter fortkörningsstraffet, och även om han besökte Ericsson på segerpallen, tröstades han av sin fru på pit road efter loppet. Johnson slutade 28:a i sin Indy 500-debut.

“Det är ett lag, alla rotar för alla andra, alla arbetar tillsammans och alla är en öppen bok,” sa Ganassi. “Du kommer att få saker att hända i dessa 500-milslopp och de kommer inte alltid att falla i din väg. Så, du vet, vi hade tur som hade fem bra bilar och fem bra förare.”

___

Mer AP Indy 500-täckning: https://apnews.com/hub/indianapolis-500 och https://twitter.com/AP_Sports

.
#Sveriges #Ericsson #ger #Ganassi #ytterligare #Indy #500seger

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *