Motor1.com Logo

2023 BMW X1 debuterar med nytt utseende, iDrive 8 och standard AWD

Tredje generationens BMW X1 har varit under utveckling sedan juni 2020 eller åtminstone såg vi crossover-testningen på allmänna vägar för första gången för exakt två år sedan. Denna långa process kulminerar med den fullständiga och officiella debuten av 2023 X1, som anländer till USA med ett fräscht nytt utseende, fler teknologier och standard sjuväxlad dubbelkopplingsväxellåda som är kopplad till en xDrive fyrhjulsdrift. Vi kommer till mekaniken på bara en minut, men låt oss först se hur den nya X1 ser ut från utsidan.

De 2023 modell behåller de grundläggande proportionerna från sin föregångare men kombinerar dem med en djärvare frontpanel med lite större, nästan fyrkantiga, kylargrillar och ett par mer framträdande strålkastare. Full LED-ljus är standard i alla fyra hörnen med bakljusen som får en ny L-formad profil. Baktill ger den smalare bakrutan X1 ett mer robust utseende, medan de utsvängda hjulhusen skapar en något bredare visuell effekt. Som en sidoanteckning förväntar vi oss att liknande designlösningar finns på XM räckvidd toppad SUV från Bayern.

Som är fallet med de flesta nya bilar, den nya X1 är något större än sin föregångare. Längden har vuxit med 1,7 tum till 177,2 tum, medan 0,9 tum har lagts till bredden på 72,6 tum. Den nya X1 är också 1,7 tum högre på 64,6 tum med de ökade dimensionerna som ger mer utrymme i kabinen och skapar en något mer kvadratiskt utseende, även om luftmotståndskoefficienten bara är 0,27. Även spårvidden har ökat med 0,8 fram och bak.

Kabinen erbjuder fortfarande plats för fem passagerare men BMW säger den ökade bredden resulterar i märkbart mer axel- och armbågsutrymme för både föraren och främre passageraren. Den största nyheten i interiören är dock utan tvekan uppgraderingen till BMWs iDrive 8 infotainmentprogramvara, som kommer med ett par skärmar – ett 10,25-tums instrumentkluster och en 10,7-tums navigationsskärm – inrymt under en enda glasbit. Under den finns en stor ventilationsöppning och plats för två mugghållare och en smartphonebricka med en trådlös laddningsplatta.

2022 BMW X1
2022 BMW X1
2022 BMW X1

Standard över alla utrustningsnivåer är fyra USB-C-portar, ett 12-volts eluttag i både mittkonsolen och bagageutrymmet och ett Bluetooth-gränssnitt. Som tillval finns ett 205-watts Harman Kardon premiumljudsystem med 12 högtalare och diskanthögtalare integrerade i dörrbeklädnaden. Det finns också en invändig kamera som gör att ägaren kan få bilder från interiören skickade till sin smartphone och även kontrollera insidan av bilen via My BMW-appens fjärrfunktion.

Bara ett enstaka motoralternativ är tillgängligt i USA för 2023 X1 och det är en reviderad 2,0-liters fyrcylindrig turbo. Bruket har en Miller-förbränningscykel och ett nytt dubbelt direkt- och portinsprutningssystem för en toppeffekt på 241 hästkrafter (177 kilowatt) och 295 pundfot (400 Newton-meter) vridmoment mellan 1 500 och 4 000 rpm. Den turboladdade enheten är som standard ihopkopplad med en sjuväxlad dubbelkopplingsväxellåda och ett xDrive AWD-system. Denna inställning är bra för en acceleration på 0-60 miles per timme (0-96 kilometer per timme) på 6,2 sekunder.

2022 BMW X1
2022 BMW X1

Fordon utrustade med M Sport Package är utrustade med rattväxlingspaddlar för “extremt snabba manuella växlingar.” Växlingspaddlarna möjliggör även den så kallade Sport Boost-funktionen som aktiveras när föraren drar i vänster växelspad i minst en sekund. Om den är aktiverad frigör funktionen den fulla potentialen hos drivlinan och chassit genom att ändra deras inställningar för att få en så omedelbar acceleration som möjligt.

BMW säger att nästan alla komponenter i den enkelledade fjäderbensframaxeln har omkonstruerats helt jämfört med den utgående modellen. För första gången finns en adaptiv M-fjädring som tillval tillgänglig som sänker körhöjden med 0,6 tum. Det mer avancerade fjädringssystemet kommer som standard med modifierad styrning med ett mer direkt kuggstångsförhållande.

2023 års BMW X1 börjar säljas i USA under fjärde kvartalet i år i xDrive28i skepnad med ett startpris på $38 600 plus $995 destination.

#BMW #debuterar #med #nytt #utseende #iDrive #och #standard #AWD

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *