Intel avslöjar Rialto Bridge: andra generationens Xe-HPC-accelerator för att efterträda Ponte Vecchio

Intel avslöjar Rialto Bridge: andra generationens Xe-HPC-accelerator för att efterträda Ponte Vecchio

Med ISC High Performance 2022 som äger rum den här veckan i Hamburg, Tyskland, använder Intel den första personliga versionen av evenemanget på tre år för att erbjuda en uppdatering av tillståndet för sina planer för högpresterande/superdatorkisel. Den stora nyheten från showen i år är att Intel utser efterföljaren till Ponte Vecchio acceleratorsom företaget nu avslöjar som Rialtobron.

Intels GPU-team, som tidigare förekom på Intels färdplaner som “Ponte Vecchio Next”, har utvecklat utvecklingen av Pontes efterträdare även som den första stora installationen av självaste Ponte (den Aurora superdator) står fortfarande upp. Som en del av företagets 3-åriga (ish) färdplan som leder till att processorer och acceleratorer konvergerar med Falcon Shores XPU, är Rialto Bridge den del som, om du ursäktar ordleken, bro gapet mellan Ponte och Falcon, som erbjuder en utveckling av Pontes design som använder sig av nyare teknologier och tillverkningsprocesser.

Även om Intel inte erbjuder en fullständigt detaljerad teknisk nedbrytning så här tidigt i processen, pratar företaget på hög nivå lite om specifikationer, samt tillhandahåller en rendering av det framtida chippet som tar bort allt tvivel om att det är en Ponte-efterträdare, visar att den består av dussintals brickor/chiplets i samma layout som Ponte. Den största förändringen som Intel pratar om idag är att de kommer att utöka det totala antalet Xe-beräkningskärnor från 128 på Ponte till maximalt 160 på Rialto Bridge – förmodligen genom att öka antalet Xe-kärnor i varje beräkningsbricka.

Utan några konkreta detaljer om tillverkningssidan av saken, bekräftar Intel åtminstone att Rialto kommer att använda nyare tillverkningsnoder för sin konstruktion, och ersätter sin nuvarande mix av TSMC N7 (Link Tile), TSMC N5 (Compute) och Intel 7 (Cache) & Base) delar. De Intel 4 process förväntas komma online i år, så att använda det för att uppgradera basen och cachen skulle vara vettigt. Helst skulle Intel också vilja hoppa framåt på processnoder för beräkningsbrickorna också, möjligen genom att använda denna möjlighet att flytta produktionen av dessa brickor till Intel 4 – även om vi inte skulle räkna bort TSMC N4 heller.

Med det sagt, med risk för att läsa in för mycket i en enda renderare, har Rialto en märkbar skillnad från Ponte när det kommer till beräkningskärnorna: medan Ponte använde par av beräkningskärnor med en cachebricka emellan, skulle Rialto vid första anblicken verkar använda monolitiska plattor. Detta innebär att Intel har valt att integrera Rambo-cachen on-die med beräkningsbrickorna, och att de är villiga att tillverka färre, större beräkningsplattor. Detta ger viss tilltro till idén att Intel tar över tillverkningen av datorbrickor (eftersom de redan gör cachebrickorna), men vi måste se precis vad Intel tillkännager senare.

Intressant nog lovar Intel också mer I/O-bandbredd för Rialto – även om detta återigen är en mycket hög nivå (och ospecifik) detalj. Ponte är redan en av de första produkterna som levereras med PCIe 5.0-anslutning, och med PCIe 6.0-hårdvara som fortfarande är lite av, kan detta handla mer om on-chip-bandbredd än off-chip-bandbredd, eller om mängden tillgänglig bandbredd mellan acceleratorer som använder Intels Xe Link sammankoppling.

HBM3 är också en sko-in för Intels nästa generations accelerator, med tanke på att den redan börjar levereras med acceleratorer i år. HPC-acceleratorer nästan lever och dör baserat på minnesbandbredd, så vi förväntar oss att det skulle vara det första Intel tittade på för Rialto. Och det skulle stämma överens med Intels obekvämt formulerade “More GT/s” eftersom minnesbandbredd ofta mäts i gigaöverföringar.

Slutligen uppger Intel att Rialto kommer att baseras på en nyare version av Open Accelerator Module (OAM) socket-specifikationen, vilket är särskilt anmärkningsvärt eftersom nästa version av OAM ännu inte har tillkännages. Utan fler detaljer verkar den största differentierande faktorn vara stödd effekt – medan OAM 1.x tillåter moduler att dra upp till 700 watt, talar Intel om att göra upp till 800 watt på en Rialto-modul. Vilket, på gott och ont, överensstämmer med ökningen av strömförbrukningen för de högst presterande versionerna av nästa generation av HPC-acceleratorer, och är en stor faktor i övergången till vätske- och nedsänkningskylning för avancerad hårdvara.

Beräkna GPU-acceleratorjämförelse
AnandTech Intel Intel NVIDIA
Produkt Rialtobron Ponte Vecchio H100 80GB
Arkitektur Xe-HPC Xe-HPC Ampere
Transistorer ? 100 f.Kr 80 f.Kr
Kakel (inkl HBM) 31? 47 6 + 1 reserv
Beräkna enheter 160 128 132
Matriskärnor 1280? 1024 528
L2 / L3 ? 2 x 204 MB 50 MB
VRAM Kapacitet ? 128 GB 80 GB
VRAM typ HBM3? 8 x HBM2e 5 x HBM3
VRAM-bredd ? 8192-bitar 5120-bitar
VRAM-bandbredd ? ? 3,0 TB/s
Chip-to-Chip Total BW ? 64 x 11,25 GB/s
(4×16 90G SERDES)
18 x 50 GB/s
CPU-koherens Ja Ja Med NVLink 4
Tillverkning ? Intel 7
TSMC N7
TSMC N5
TSMC N4
Formfaktorer OAM 2.0 (800W) OAM (600W) SXM4 (400W*)
Utgivningsdatum Mitten av 2023 (provtagning) 2022 2022
*Vissa anpassade distributioner går upp till 600W

Totalt sett siktar Intel på en 30% ökning av “applikationsnivå”-prestanda med Rialto-bryggan. Vilket vid en första rodnad inte är en enorm vinst, men det är också för en del som kommer ut runt ett år efter den ursprungliga Ponte Vecchio. Ökningen på 25 % av antalet Xe-kärnor innebär att det mesta av denna prestandahöjning bör levereras av den extra hårdvaran i motsats till klockhastighetsförändringar, men eftersom Intel citerar verkliga prestandaförväntningar i motsats till bara teoretisk genomströmning, skulle vi Inte bli alltför förvånad om Rialtos specifikationer på papper var ännu lite rikare. Intel lovar också att Rialto ska vara effektivare än Ponte, vilket till nominellt värde är ett rimligt påstående eftersom prestandan borde gå upp snabbare än strömförbrukningen.

Enligt Intels färdplan är planen att Rialto Bridge ska börja provtagningen i mitten av 2023. Med tanke på Intels problem med att få ut Ponte Vecchio i tid – du kan fortfarande inte få det om du inte är Aurora – skulle detta vara en förvånansvärt snabb handläggningstid för Intel. Men samtidigt, eftersom dessa är pipelinede konstruktioner med en mycket stark arkitektonisk likhet, kommer Intel idealiskt inte att uppleva alls lika många barnsjukdomar med Rialto som de har Ponte. Men som alltid får vi se vad som faktiskt händer nästa år när Intel är närmare att leverera sin nästa accelerator.

Alla vägar leder till Falcon Shores

Med tillägget av Rialto Bridge till Intels HPC-planer ser företagets nuvarande färdplan för kisel ut som följande:

Både de HBM-utrustade Xeon- och HPC-acceleratorlinjerna kommer att slås samman 2024 med Intels första flexibla XPU, Falcon Shores. Falcon Shores tillkännagavs först vid Intels vinterinvesterarmöte tidigare i år, och kommer att vara Intels första produkt som tar högpresterande CPU- och GPU-plattor till sin logiska slutsats genom att tillåta ett konfigurerbart antal av varje britstyp. Som ett resultat omfattar Falcon Shores inte bara blandade CPU/GPU-designer, utan också (relativt) rena CPU- och GPU-designer, vilket är anledningen till att det är efterföljaren till både Intels HPC CPU:er och HPC GPU:er.

För dagens evenemang erbjuder Intel ingen ytterligare information om Falcon Shores – så företaget pratar fortfarande om att sikta på 5x ökningar av allt från energieffektivitet till beräkningstäthet och minnesbandbredd. Hur de tänker åstadkomma det, förutom att förlita sig på sin planerade förpackning och delade minnesteknologier, återstår att se. Men den här uppdateringen ger en bättre bild av var Falcon Shores kommer att passa in i Intels produktkarta, genom att ge en titt på hur de nuvarande HBM-Xeon- och Xe-HPC-produkterna kommer att smälta in i den.

I slutändan kvarstår Falcon Shores som Intels maktspel för HPC-industrin. Företaget satsar på att att kunna leverera en tätt integrerad (men fortfarande sida vid sida och flexibel) upplevelse med ett unikt API för alla kommer att vara det som ger dem en fördel på HPC-marknaden, vilket sätter dem före traditionella GPU-baserade acceleratorer. Och om de kan leverera på de planerna så kommer 2024 att bli ett mycket intressant år i högpresterande datorbranschen.

#Intel #avslöjar #Rialto #Bridge #andra #generationens #XeHPCaccelerator #för #att #efterträda #Ponte #Vecchio

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *