Liverpool-fansens Paris-mardröm: Stämmer de franska sport- och inrikesministrarnas påståenden?

Liverpool-fansens Paris-mardröm: Stämmer de franska sport- och inrikesministrarnas påståenden?

Igår kväll, Liverpool ordförande Tom Werner skickade ett brev till Frankrikes sportminister Amelie Oudea-Castera ber henne att be om ursäkt för hennes kommentarer om de förmodade orsakerna till en 37-minuters försening till starten av Champions League final i Paris på lördagskvällen.

Tidigare på måndagen höll Oudea-Castera och Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin en presskonferens där de skyllde på “brittiska fans” för att de kom för sent till Stade de France, trots de enorma fotografiska och videobevisen som tydde på motsatsen. Paret skyllde också på “falska biljetter” och hävdade att det fanns så många som 40 000 i omlopp runt de norra utkanterna av Paris, nära där marken ligger.

Här, The Athletic tittar på vart och ett av dessa påståenden, som inte stämmer överens med slutsatserna från Matthieu Valet, en talesperson för Frankrikes oberoende förbund för poliskommissarier, som tror att lokala ungdomar var ansvariga för att orsaka störningen…


Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin: “Klockan 21:00 (Paris tid, 20:00 i Storbritannien), när matchen skulle börja, var 97 procent av de spanska supportrarna närvarande, bara 50 procent av de brittiska supportrarna hade kommit in i deras sektion, vilket visar svårigheterna som bara uppstod från entrén som hänförde sig till Liverpoolsupportrarna och inte de andra ingångarna.”

Går detta ihop?

Även om siffrorna kanske säger sanningen, gjorde de respektive accesspunkter som tilldelats de två klubbarna det lättare för Real Madrid fans att komma in på arenan. Detta ignorerar dock verkligheten att Madrid-fans stod inför sina egna problem i säkerheten, där deras supportrar berättade för spanska medier om sin ilska mot dyster polisverksamhet, stulna biljetter och våldsamma attacker på väg till matchen, såväl som på väg ut efter Det.

Innan avspark, medan Madrid-fansen kom norrifrån, från deras fanpark vid Parc de la Legion d’Honneur bara 1,5 km bort, och passerade genom en biljettkontroll där det fanns gott om utrymme och tillräckligt med förvaltare och poliser att ta itu med vilket som helst tillvägagångssätt, geografin i andra änden av marken, där Liverpools supportrar var avsedda att vara placerade vid avspark, bjöd på enorma utmaningar.

Det var mycket fler än bara de 20 000 fansen till Liverpool-delen av stadion som reste från centrala Paris, eftersom många tusentals fans med biljetter i de neutrala delarna av marken, såväl som några Real-fans som inte besökte sitt fan. zon, och journalister, använde samma RER-linje och samma tunnelbanestation. Från den stationen gick det bara en väg till “Stade”, som skulle ta 17 minuter men för många tog så lång tid som tre timmar.

Från tunnelbanan dirigerades Liverpool-fans, Real Madrids och “neutrala” till en smal passage på sidan av en dubbel körbana där polisbilar täppte till mycket utrymme.

Tre timmar innan avspark hade uppbyggnaden redan nått en obekväm nivå. The Athletic författarna James Pearce och Oliver Kay reste till matchen var för sig men hade exakt samma upplevelser. Oroliga över trycket i publiken lyckades båda klättra över en barriär innan de närmade sig Stade de France.

Efter att ha gått runt stadion för att nå ackrediteringscentret stod det klart att Madrid-fans inte stod inför samma geografiska problem. The Athletic‘s Caoimhe O’Neill, som närmade sig stadion via Madrid-änden eftersom hennes biljett var i en neutral zon, upplevde två biljettkontroller, en av polisen och en annan av stewards.

I slutändan verkar de franska myndigheterna inte ha erkänt att det fanns mycket olika arrangemang på plats i de två ändarna av stadion.

De kan ha känt att de hade anledning att göra olika arrangemang för respektive fanbas. Men om så var fallet borde det klargöras.


Darmanin: “Det förekom massiva bedrägerier på industriell nivå och organisation av falska biljetter eftersom förfiltreringen av Stade de France och det franska fotbollsförbundet såg att 70 procent av biljetterna var falska.”

Går detta ihop?

Med enkel matematik är detta omöjligt, eftersom det skulle innebära att mer än 40 000 falska biljetter var i omlopp. För att myndigheterna ska veta att under en tretimmarsperiod skulle även den låga delen av denna uppskattning kräva att 167 personer försöker ta sig in illegalt per minut. Det är ungefär tre per sekund.

Det råder ingen tvekan om att det fanns några falska biljetter i omlopp, men siffrorna som den franska regeringen talar om verkar inte särskilt trovärdiga.

Dan Nicolson, som har genomfört stora evenemang riktade mot Liverpools fanbase, säger att påståendet är absurt: “Att flytta tiotusentals enheter av vad som helst på bara tre veckor är en exceptionell affär. Om du gör det offline utan återförsäljare skulle du behöva ett nätverk med minst 500 villiga personer som gör i genomsnitt 80 biljetter var.”

Om en förfalskad biljettverksamhet skulle lanseras online istället, tror Nicolson att bedragare skulle behöva en uppfyllnadstjänst för att konkurrera med några av Europas största e-handelsverksamheter, samtidigt som de undviker myndigheternas uppmärksamhet under en treveckorsperiod. “Det händer inte,” sa han.


Biljettinnehavande Liverpool-fans tvingades vänta utanför Stade de France (Foto: Getty)

Darmanin: “Väl genom förfiltreringsstadiet var 15 procent av biljetterna falska, mer än 2 600 var ovaliderade biljetter även om de hade gått igenom den första filtreringen.”

Går detta ihop?

Den franske inrikesministern skulle ha denna information om säkerhetsoperationen inte hade kollapsat två timmar före avspark när stewards i många områden gav upp med att kontrollera biljetter.

Vid den första biljettkontrollen vid Liverpool-änden släpptes tusentals igenom utan biljettkontroll en timme och 20 minuter före avspark eftersom myndigheterna tappade kontrollen över sin egen verksamhet – till synes i ett försök att släppa på trycket på grund av de enorma köerna som hade utvecklats under de senaste tre timmarna.

Jag var där när detta hände och min biljett validerades inte förrän jag nådde den första porten. Jag har sedan dess fått höra av andra fans att skanningsenheter som användes för att validera mobiltelefonbiljetter vid den misslyckade checkpointen slutade fungera och detta innebar att myndigheterna inte kunde reglera vem som gick in på ett effektivt sätt, vilket ökade de efterföljande förseningarna vid grindarna.

Siffrorna här tyder på att ett stort antal människor avvisades vid förfiltreringsstadiet.

Vår Oliver Kay väntade vid en checkpoint i nästan en timme när biljetterna inspekterades och han såg inte en enda person avvisas. En vän säger att han hölls kvar där i två timmar och bara såg ett tiotal personer avvisade med falska biljetter.

Hans kollega James Pearce har samtidigt vänner som var i besittning av äkta biljetter bara för att få veta att de var falska. De skulle inte skanna efter tre eller fyra försök.


Darmanin: “Den massiva närvaron av dessa falska biljetter var problemet som gjorde att det blev förseningar. Det var 29 arresteringar som ägde rum inom Stade de France och mer än hälften av dessa arresteringar var brittiska supportrar eftersom de hade trängt sig in i Stade de France.

Går detta ihop?

Olika siffror har dykt upp sedan lördagskvällen. Franska medier rapporterade då att det hade skett 105 arresteringar. Nu menar de att det fanns 29 på stadion och att “mer än hälften” av de arresterade var britter.

Hittills har det inte förklarats varför dessa personer greps.

Bakgrunden till de icke-brittiska arresteringarna har inte heller avslöjats. Det är tydligt från videofilmer, allmänt tillgängliga på sociala medier, att det fanns lokalbefolkning som tog sig in på stadion utan biljetter. Det har också funnits många berättelser om fans till båda klubbarna som blivit utsatta för gäng som tros vara från området kring Stade de France.

Två blossningar som Oliver Kay bevittnade utanför marken involverade båda lokalbefolkningen snarare än fans av någon klubb.

Valet, talesperson för Frankrikes oberoende polisförbund, talade om “professionella ligister, mestadels minderåriga” som “ville bryta sig in på stadion och ge polisen det svårt”. Fans som var vid vändkorsen har sagt liknande. Men den franska regeringen har förkastat detta.


Frankrikes sportminister Amelie Oudea-Castera: “Den stora centrala punkten är att verkligen förstå exakt vad som hände under detta massiva bedrägeri när det gäller biljettförsäljningen. Det finns vittnen till detta och siffror bekräftar att 30 000 till 40 000 utan biljetter eller med falska biljetter. De falska biljetterna såg otroligt ut som vanliga biljetter, vilket innebar att vissa kontroller inte märkte det.”

Går detta ihop?

Naturligtvis är det viktigt att förstå vad som hände. Och det gäller inte bara det “massiva bedrägeriet” Oudea-Castera hävdar utan de otillräckliga säkerhetsarrangemangen som utan tvekan var en mycket viktig faktor i kaoset.

Sent på måndagskvällen meddelade UEFA att en “oberoende rapport” skulle genomföras av Dr Tiago Brandao Rodrigues, en portugisisk parlamentsledamot. Ett uttalande från UEFA föreslog att bevis “kommer att samlas in från alla relevanta parter”.

För att detta ska kunna göras på ett heltäckande sätt, kommer detta säkerligen att behöva involvera samråd med de tusentals och åter tusentals fans och media som hölls uppe vid den första “förfiltreringspunkten” där många av problemen började.

(Ytterligare bidragsgivare: James Pearce, Oliver Kay, Caoimhe O’Neill)

(Översta bilden: Thomas Coex/AFP via Getty Images)

.
#Liverpoolfansens #Parismardröm #Stämmer #franska #sport #och #inrikesministrarnas #påståenden

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *