Murena One visar exakt hur svårt det är att avgoogla din smartphone

Murena One visar exakt hur svårt det är att avgoogla din smartphone

En Android-telefon utan Google. Inga Google-appar, inga Google Play-tjänster, ingen peppig Google Assistant. Ingen Google-övervakning och datasnoopning, ingen oupphörlig annonsinriktning, ingen känsla av integritet är en meningslös övning. Vissa företag, som Huawei, har tvingats ta reda på hur man bygger den här typen av enhet. Några andra har försökt för att behålla din integritet och som ett sätt att slå tillbaka mot Big Techs tyranni. Inget av det har någonsin riktigt fungerat.

Teamet på Murena har arbetat med att avgoogla Android-telefoner de senaste åren, med början 2017 när Gael Duval skapade ett operativsystem som han ursprungligen kallade Eelo. “Som miljoner andra, HAR JAG BLITT EN PRODUKT AV GOOGLE,” Duval skrev 2017. Han sa att han ville bygga något lika bra som andra Android-program, minus all övervakning. “Jag behöver något jag till och med kan rekommendera till mina föräldrar eller mina barn”, skrev han. ”Något tilltalande, med garantier för mer integritet. Något som vi skulle kunna bygga på en rimlig tid, något som kommer att bli bättre och bättre med tiden.”

Operativsystemet, nu kallat /e/OS, har varit tillgängligt på ett fåtal enheter ett tag, men nu är produkten förmodligen redo för bästa sändningstid: Murena släpper vad den kallar “/e/OS V1”, tillsammans med företagets första smartphone någonsin, Murena One $369.

Som en första hårdvaruinsats är den ganska imponerande: en slät glasplatta med en 6,5-tumsskärm, en åttakärnig MediaTek-processor, en fingeravtrycksläsare på sidan och tre kameror i en liten puckel på baksidan. Fotograferingsspecifikationerna är också imponerande, inklusive en 48-megapixel huvudsensor på baksidan och en 25-megapixel pinhole-kamera på framsidan för selfies. Kameran var den enda plats som Murena verkar ha spenderat här, vilket COO Alexis Noetinger säger var av nödvändighet. “Människor är redo att göra en hel del avvägningar när de flyttar till en miljö som är mer inriktad på integritet,” sa han, “men vi har sett att kameran är det mest troliga som folk kan vara väldigt kräsna med.”

Vi måste testa dem båda mer innan vi kan avge en fullständig dom, men i mina begränsade tester verkar de båda vara anständiga kameror men långt ifrån vad du kan förvänta dig på en ny Google, Apple eller Samsung telefon.

Murena One är en ganska enkel Android-telefon, åtminstone i hårdvarumässig bemärkelse.
Bild: Murena

För att befria sin enhet från alla möjliga rester av Google, var Murena tvungen att bygga en otrolig mängd grejer. /e/OS-programvaran kommer med: en skräddarsydd meddelandeapp, så du behöver inte Google Messages; en webbläsare för att ersätta Chrome; en kartapp som använder OpenStreetMap-data istället för Googles; en e-postklient, en kalender, ett fillagringssystem, en kontaktapp och praktiskt taget allt annat du kan få i Google Workspace-sviten; appar för anteckningar och uppgifter och musik och till och med röstinspelningar. Murena planerar till och med sin egen virtuella assistentsom heter Elivia, så att du inte missar Google Assistant.

Murena byggde även molnbackends för många av dessa tjänster, så att du kan kontrollera din e-post i /e/OS-e-postappen men också använda din /e/-e-postadress istället för en som slutar på gmail.com. Alla dina onlinetjänster finns i Murena Cloud istället för på Googles eller Microsofts tjänster. Till viss del är allt du egentligen gör här att byta ut en centraliserad leverantör mot en annan, men Murena säger att alla dess produkter är designade med samma antiövervakningsskyddsprinciper som deras smartphones.

Det är en beundransvärd insats, men till och med Murena kan bara gå så långt i att avstå från Google. Alla företag som någonsin har provat detta, från Huaweis Harmony OS till olyckliga projekt som Ubuntu Touch och Firefox OS, upptäckte så småningom samma sak: utan Android-appens ekosystem är din telefon död vid ankomst. Så Murena försökte få sin kaka och äta den också: företaget bytte ut Googles Play Store mot “App Lounge”, som låter dig installera alla större Android-appar – inklusive, ja, de som är gjorda av Google – men har inga tecken på Googles varumärke.

För att använda App Lounge måste du dock acceptera dess användarvillkor, som säger högst upp att du har två alternativ – logga in med ditt Google-konto eller surfa anonymt i Loungen – men hur som helst, din app – Nedladdningsförhållandet är mestadels med Google. Du laddar bara ner Play-appar i en butik som ser annorlunda ut. The Lounge hämtar sin information direkt från Play Butik (utan att berätta för Google vem du är, säger Murena) och använder Google för alla former av betalning.

App Lounge innehåller vissa appar som inte kommer från Play Store, och du kan gräva i inställningar och välja att bara se appar med öppen källkod och progressiva webbappar, men det begränsar ganska allvarligt antalet tillgängliga appar för dig.

Att ansluta till Google flyger ganska direkt mot Murenas löften och har gjort många av Murenas tidiga testare är galna, men jag tror inte att Murena hade något annat val än att hantera det på det här sättet. “En smartphone utan Googles övervakning” är en övertygande idé för många användare, men “en smartphone utan någon av apparna du vill ha” är en dealbreaker för nästan alla. Noetinger säger att Murena kunde ha byggt en Linux-telefon som uppfyllde allas integritetsdrömmar, men den skulle inte ha kört några appar. Och ingen skulle ha velat det. “Vi behöver folk för att hitta appar”, säger han, “annars kommer vi att ansluta till en liten mängd människor, som kommer att tycka att projektet är bra, men det kommer att sluta där.” Murena försöker gå en fin linje här, men sanningen är att den linjen bara inte existerar. Du kan helt enkelt inte få den fullständiga Android-upplevelsen utan att bjuda in Google i ekvationen.

Istället, när du loggar in på Google eller använder dess tjänster, försöker Murena minska den data som Google kan samla in. Den lutar sig åt ett projekt som heter MicroG det är i grunden en mer privat klon av några av de bibliotek som Google kräver för att köra sina appar, så du kan använda appar som kräver Google Play-tjänster utan att faktiskt använda Google Play-tjänster. Det fungerar för det mesta, även om det krävdes mycket att gräva runt i Inställningar att faktiskt logga in på mitt Google-konto på Murena One. Jag kan inte föreställa mig att många köper /e/OS-enheter och sedan skyndar sig att installera Google Maps och Chrome, men det är fortfarande en frustrerande bugg.

Murena ersatte de flesta Google-tjänster, inklusive kartor, med sina egna.
Bild: Murena

Murenas övergripande syn på integritet verkar fokusera mindre på att stoppa datainsamlingen helt och hållet och mer på säkerhet genom dunkelhet. Om du aktiverar avancerad sekretess i /e/OS använder den ett VPN för att maskera din plats – antingen genom att välja en “slumpmässig rimlig plats” någonstans i världen eller låta dig välja var du vill vara – och till och med dölja din IP-adress från de webbplatser du besöker. Den försöker också blockera spårare i varje app du laddar ner och verkar göra det ganska framgångsrikt.

Advanced Privacy kommer dock med sina egna kompromisser. För det första är det svårt att använda väder- eller kartappar när din telefon tror att du är i Singapore, som min gjorde när jag först startade upp den från mitt hus i Virginia. Många appar är också geofenced på ett eller annat sätt, så det slutade med att jag var tvungen att stänga av allt skydd för appar som Netflix och YouTube TV. (Åh ja, och jag laddade ner YouTube och YouTube TV eftersom Murena inte kan ersätta dem, så Google tog mig dit ändå.) Murena försöker hårt för att skapa sekretessmjukvara för ställ-och-glöm-det, men det slutade med att det krävde mer pillande än jag ville.

Hela /e/OS är naturligtvis fortfarande baserat på Android. Enheten jag använder kör en kluven version av Android 10 baserad på Lineage OS, en Android-spinoff baserad på det gamla CyanogenMod-projektet. (Det är en gaffel! Och LineageOS är ända upp till Android 12, så det är tråkigt att se /e/OS släpa efter.) Och trots allt Murenas arbete ser det fortfarande ut som… Android. Organisationen har sagt att man planerar att tänka om hur aviseringar fungerartill exempel, och göra andra ändringar i hur Android fungerar, men just nu är det bara en enkel startapp i iPhone-stil ovanpå en annars välbekant version av Android.

Murena One är en ambitiös enhet, och /e/OS är ett ännu mer ambitiöst operativsystem. Men hittills har de mestadels visat mig hur inarbetat Google är i våra digitala liv och hur mycket mer kontroll företaget har tagit över sitt förmenta operativsystem med öppen källkod. Det enda sättet att få Android fri från Google, verkar det som, är att göra allt om Android lite sämre. Och det enda sättet att så småningom göra det bättre är att bygga om det från grunden. Det kommer att bli svårt för vem som helst att klara av, oavsett hur innerligt de tror på uppdraget.

#Murena #visar #exakt #hur #svårt #det #är #att #avgoogla #din #smartphone

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *