Oljeökning fläktar inflation rädsla, dämpar aktier Av Reuters

Oljeökning fläktar inflation rädsla, dämpar aktier Av Reuters

2/2

© Reuters. En man som bär en skyddsmask, mitt i utbrottet av koronavirussjukdomen (COVID-19), går förbi en elektronisk tavla som visar grafer (överst) av Nikkei-index utanför ett mäklarhus i Tokyo, Japan, 10 mars 2022. REUTERS/Kim Kyung-Hoon

2/2

Av Sujata Rao

LONDON (Reuters) – Europeiska aktier öppnade svagare på tisdagen och Wall Street tippades för ett fall, eftersom stigande oljepriser väckte rädsla för ytterligare acceleration i den globala inflationen, vilket tvingade den amerikanska centralbanken och andra centralbanker att fortsätta höja räntorna.

Marknaderna ignorerade tecken på att Kinas ekonomiska smärta kan avta mitt i att lindra covid-19 trottoarkanter och fokuserade istället på inflationsutsikterna, eftersom terminer sjönk över 123 dollar per fat, en tvåmånaders högsta och en Fed-guvernör stödde ytterligare räntehöjningar för att tämja priserna .

Olja kan ha ytterligare uppsida, varnar analytiker, med hänvisning till Europas beslut att dra ner på rysk oljeimport, hög efterfrågan på sommaren i USA och lättnaden av kinesiska låsningar i en tid med snäv global tillgång på råolja.

Med amerikansk inflation på mer än tre gånger målet på 2 %, förespråkade Fed-guvernör Christopher Waller på måndagen höjningar på 50 räntepunkter tills det blev en “avsevärd” minskning av inflationen.

Hans kommentarer, som dämpade förhoppningarna om en räntehöjningspaus i september, kom timmar efter att uppgifter som visade att den tyska inflationen steg i maj till den högsta på nästan ett halvt sekel med 8,7 %. Pristillväxten var senast så hög under oljechockerna 1973/74.

“Allt beror på inflationen nu”, säger Francois Savary, CIO för Prime Partners, en förmögenhetsförvaltare i Genève.

Han sa att aktiemarknaderna inte var out of the woods trots en återhämtning från mitten av månadens dalar. Den återhämtningen sporrades av uppfattningar om att inflationen kan ha nått en topp och en tillbakagång i Feds förväntningar om räntehöjningar.

“Vad som händer med marknaderna beror på om vi ser någon normalisering av inflationen under andra halvåret”, sa Savary.

De tyska inflationssiffrorna stärkte argumenten för en överdimensionerad räntehöjning av Europeiska centralbanken i juli och skickade kortfristiga tyska räntor till den högsta på mer än ett decennium.

Tioåriga statsräntor, stängda på måndagen för en helgdag i USA, hoppade så mycket som 10 räntepunkter innan de lättade för att handlas 6 punkter högre till 2,81 %. Även om räntorna fortfarande är 40 bps under sina toppnivåer i början av maj, har räntorna sjunkit efter sex veckors lägsta nivåer nyligen.

Inflationen i euroområdet som ska publiceras senare på tisdag förväntas komma in på rekordhöga 7,7 %.

MSCI:s globala aktieindex kommer att avsluta maj med en liten förlust, dess första månatliga fall i år, medan ett paneuropeiskt index sjönk 0,4 % på tisdagen.

Futures för USA- och Nasdaq-indexen sjönk med 0,4 % respektive 0,3 %.

KINA TRÄNTEN LÄTTAS

Stämningen var gladare i Asien tidigare, när Kina presenterade policystöddetaljer, inklusive kontantutdelningar för att anställa akademiker och stöd för internetföretags offshore-listningar.

Kinas officiella PMI för maj visade också att fabriksaktiviteten fortsatte att minska men i en långsammare takt än i april.

Det gjorde att kinesiska blue chip-aktier steg 1,6 % medan MSCI:s index för asiatiska aktier utanför Japan steg 0,7 %.

Nyheten från Kina lyfte den australiensiska dollarn även om den senare gav upp dessa uppgångar för att handlas 0,2% lägre mot den amerikanska dollarn. Det regionala nedfallet från Kinas avmattning var också tydligt i Japan, som noterade en kraftig nedgång i fabriksaktiviteten i april.

“Om Shanghai skulle kunna leverera en effektiv och varaktig öppning är nyckeln”, säger Bruce Pang, chef för makro- och strategiforskning vid China Renaissance Securities Hong Kong, angående lättnaden av covid-relaterade åtgärder.

Ränteuppgången för amerikanska statsobligationer lyfte de lägsta under en månad, vilket lät den stiga 0,25 %. Euron sjönk 0,4 % mot dollarn till 1,0736 dollar.

#Oljeökning #fläktar #inflation #rädsla #dämpar #aktier #Reuters

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *