Rafael Nadals dominans på lera fortsätter med den episka franska öppna vinsten över Novak Djokovic

När de två största rivalerna möttes i French Open igen, pekade många faktorer på det Novak Djokovic. Medan både han och Rafael Nadal hade anlänt till grussäsongen fulla av osäkerhet, hade bara Djokovic tagit anmärkningsvärda steg framåt sedan dess. Nadal sökte fortfarande efter sin bästa form efter sitt frakturerade revben. Hans förberedelse komplicerades med en uppblossning av hans kroniska fotskada. Hans form i Paris var hittills undermålig.

Men det här är Nadal på Roland Garros, mannen som har vunnit 110 gånger i sitt hem med bara tre förluster, som har visat under sina 17 år att form och andra oseriösa trivia har liten relevans inför total, aldrig tidigare skådad dominans . I en match som började i maj och slutade i juni blåste Nadal Djokovic iväg i de inledande skedena, och absorberade sedan flera starka backslag innan han steg för att vinna med 6-2, 4-6, 6-2, 7-6(4).

I det historiska 59:e mötet av rivaliteten som aldrig tar slut, flyttar Nadal till 29-30 mot Djokovic i deras head-to-head rekord. Han kommer att möta Alexander Zverev i semifinalen, som spelade den bästa stora matchen i sin karriär när han kvävde hypen och kantade förbi en ofta oberäknelig Carlos Alcarazsläckte den omgivande hypen när han vann med 6-4, 6-4, 4-6, 7-6(7).

När de mötte varandra för första gången i sina karriärer 2006 på dessa banor och i just denna omgång var Nadal en gång en grand slam-mästare medan Djokovic representerade Serbien och Montenegro. Sexton år senare var det här tillfället första gången i Open-eran som två spelare med 20 grand slam-titlar har ställts mot varandra.

Nadal kom till sin plan och satte tonen från början, tvingade sig in i baslinjen och försökte lossa på sin forehand längs linjen, den historiska barometern för hans självförtroende. Han rörde sig extremt bra, ständigt kontra under riklig tidig press. Under de många täta tidiga matcherna bröt Nadal Djokovics serve i öppningsspelet efter flera tvåor och konsoliderade den omedelbart.

När Djokovic genererade brytpunkter i sitt andra servicespel med en kort skur av fläckfri retur, reste sig Nadal för att omedelbart släcka dem och han bröt för andra gången med en dundrande forehand-vinnare.

I de tidiga stadierna, när en sublim Nadal tog setet, kämpade Djokovic. Hans backhand sprejade atypiska otvingade fel, returerna blev korta och han kämpade för att hänga med. Nadal straffade honom i enlighet med detta, vann fyra av Djokovics första sex servicematcher och etablerade en 6-2, 3-0 ledning med ett dubbelbrott.

Djokovic sträcker på sig för att spela en forehand under kvartsfinalen mot Nadal.
Djokovic sträcker på sig för att spela en forehand under kvartsfinalen mot Nadal. Foto: Adam Pretty/Getty Images

Det var bara en tidsfråga innan Djokovic hävdade sig i matchen, och det var i detta ögonblick han gjorde det. Djokovic sänkte Nadals serve med sin retur och han rörde sig långsamt ovanpå baslinjen eftersom det var han som dikterade byten, krossade bollen och rusade fram Nadals forehand när spanjoren började bollen kort. Trots hur han gick igenom sex av de kommande sju matcherna spelade de en serie oändliga, brutala tvåspel när Djokovic jämnade ut matchen.

Djokovics nivå steg kraftigt, men det höll inte. Nadal öppnade det tredje setet genom att hela tiden leta efter att nå nätet och han bröt återigen serven omedelbart. När han gjorde det kämpade Djokovic för att hänga med. Han spelade en slarvig match vid ställningen 3-1 och erbjöd dubbelpausen med ett löst backhandfel. Eftersom Djokovics misstag fortsatte att flöda, skulle det inte bli någon respons i tredje set.

Men farten bara fortsatte att svänga. Djokovic slog in igen när han kom tillbaka och landade otaliga returer vid Nadals fötter. När han bröt serven i Nadals inledande servicematch, hade han återvänt till toppen av baslinjen, satte konstant press på Nadal och gav sig själv en chans att serve ut setet. Men Nadal laddade, räddade två setpunkter och spikade sedan en inifrån-ut-forehand-vinnare för att bryta.

När det fjärde setets tiebreak började sköt Nadal i höjden. Han tajmade sin down-the-line-forehand bättre än någon gång sedan öppningssetet. Han spikade tre forehandvinnare i rad för att inleda tiebreak och för varje poäng blev uppgiften innan Djokovic allt mer dyster. Hans tid i Nadals hem i år slutade med en dånande backhand-vinnare utanför spanjorens racket.

Tidigare på tisdagskvällen spelade Zverev en av de bästa stora matcherna i sin unga karriär, förblev stensäker mot Alcaraz och släckte den omgivande hypen när han vann med 6-4, 6-4, 4-6, 7-6(7) . Med sin seger har Zverev låst upp en anmärkningsvärd milstolpe genom att vinna en topp 10-vinst på en grand slam för första gången i sin karriär.

Mer anmärkningsvärt, när tourens stora unga hopp själv, gav Zverev en tydlig påminnelse om sin egen förmåga och det hot han är mot de bästa spelarna i toppen av sitt spel. Alcaraz, under tiden, kämpade till slutet och lämnade sin första grand slam-turnering med en lektion som bara borde öka hans tillväxt ytterligare. “Jag lämnar banan, lämnar turneringen med huvudet väldigt högt”, sa Alcaraz. “Jag kämpar till sista bollen. Jag kämpade till sista sekunden av matchen, och jag är stolt över det.”

#Rafael #Nadals #dominans #på #lera #fortsätter #med #den #episka #franska #öppna #vinsten #över #Novak #Djokovic

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *