Retrospelsamlare anklagas för att ha sålt 100 000 dollar värda intrikata förfalskningar

Retrospelsamlare anklagas för att ha sålt 100 000 dollar värda intrikata förfalskningar

Bild för artikeln med titeln Retro Game Collector anklagas för att sälja 100 000 $ värda intrikata förfalskningar

Foto: BBPCCG

Insamlingsscenen för retro-pc-spel skakades av en oväntad skandal förra veckan när en framstående medlem av communityn, som också var moderator för en stor Facebook-grupp, anklagades för att ha sålt folk falska kopior av klassiska spel.

Enrico Ricciardi, som i flera år har varit en aktiv medlem av communityn som köpare, säljare och källa till råd, har startat upp från Big Box PC Game Collectors-gruppen efter att flera medlemmar kommit fram med bevis som de säger bevisar att många av boxarna , disketter och konstverk som han har sålt folk är inte vad de verkar.

Gruppens medlemmar har samlat in alla sina bevis och anklagelser en allmän handlingoch sa att efter att en medlem fick ett misstänkt spel — en förmodad kopia av Akalabeth: World of Doom från 1979som utvecklades av Richard Garriott innan han startade Ultima serie och är en av de första RPG-spelen som någonsin gjorts – de började leta runt andra titlar som hade sålts av Ricciardi, och fann att många av dem också var lite dåliga.

Genom att jämföra Ricciardis spel med original som ägs av andra medlemmar, fann gruppen snabbt ett antal avvikelser med de förstnämnda, som speletiketter som klipptes för hand istället för bearbetade, märken på decennier gamla klistermärken som bara kunde ha gjorts med moderna skrivare och små skillnader i saker som typsnitt och logotypplacering. Du kan se dessa exempel själv här och här.

Bild för artikeln med titeln Retro Game Collector anklagas för att sälja 100 000 $ värda intrikata förfalskningar

Foto: BBPCCG

The most damning evidence presented, though, was that in many cases the disks that had been sold by Ricciardi were blank, something many buyers were only discovering now that they had been prompted to check. If you’re thinking to yourself “why didn’t these guys check that before?”, we’re talking about disks and tapes that are in some cases over 40 years old, which as the Big Box PC Game Collectors members explain, means doing this isn’t always the best idea:

These disks are 40 years old, and the software is widely available online via emulators at this point. The goal in getting these games is not to play them, but to collect them (people who collect baseball trading cards do not trade them much either). “Testing” a 40-year-old disk can risk damaging the disk. Further, some collectors do not have access to the computers which originally ran these games.

With multiple members having now compared the games they received from Ricciardi to other, legitimate copies, it has become clear that he has been selling these intricate fakes for years (since at least 2015, by their reckoning), covering everything from old Sierra and Origin games to “multiple copies of Ultima: Escape from Mt. Drash, Akalabeth and Mystery House.”

Wildly, it’s even believed that while most of Ricciardi’s fakes were sold directly to buyers, the group says “there is at least one black box Ultima 1 that we think may be fake that was graded by WATA.”

It’s estimated that Ricciardi has been involved in “at least €100K in transactions of suspected counterfeit game items”, which at time of posting works out to be roughly USD$107,300. That’s…a lot of money, as you’d expect for games both this old and this important, though as the group explain det är oklart om några rättsliga förfaranden pågår, eller någonsin kommer att bli, eftersom de säger att “de individer som påverkas väljer den bästa utvägen för dem och vill inte diskutera detta offentligt.”

Om du är en samlare och det här gör dig lite skrämd, eller om du bara är en utomstående observatör som är nyfiken på hur allt detta fungerar, gruppen Big Box PC Game Collectors har en “anti-scamers guide” som är intressant att läsa.

Bild för artikeln med titeln Retro Game Collector anklagas för att sälja 100 000 $ värda intrikata förfalskningar

Foto: BBPCCG

.
#Retrospelsamlare #anklagas #för #att #sålt #dollar #värda #intrikata #förfalskningar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *