Tidigare anställd på NFT Marketplace debiterad i det första systemet för insiderhandel med digitala tillgångar någonsin

Tidigare anställd på NFT Marketplace debiterad i det första systemet för insiderhandel med digitala tillgångar någonsin

Damian Williams, USA:s åklagare för New Yorks södra distrikt, och Michael J. Driscoll, biträdande chef för New York Field Office vid Federal Bureau of Investigation (“FBI”), tillkännagav idag att förseglingen av ett åtal som anklagar NATHANIEL CHASTAIN, en tidigare produktchef på Ozone Networks, Inc. d/b/a OpenSea (“OpenSea”), för bedrägeri och penningtvätt i samband med ett system för att begå insiderhandel med icke-fungibla tokens, eller “NFTs,” genom att använda konfidentiell information om vilka NFTs som skulle visas på OpenSeas hemsida för hans personliga ekonomiska vinning. CHASTAIN greps i morse i New York, New York och kommer idag att presenteras i USA:s distriktsdomstol i New Yorks södra distrikt.

USA:s advokat Damian Williams sa: “NFT:er kan vara nya, men den här typen av kriminella planer är det inte. Som påstås förrådde Nathaniel Chastain OpenSea genom att använda dess konfidentiella affärsinformation för att tjäna pengar åt sig själv. Dagens anklagelser visar detta kontors engagemang för att stoppa insiderhandel – oavsett om det sker på aktiemarknaden eller blockkedjan.”

FBI:s biträdande ansvarig direktör Michael J. Driscoll sa: “I det här fallet, som påstås, lanserade Chastain ett urgammalt system för att begå insiderhandel genom att använda sin kunskap om konfidentiell information för att köpa dussintals NFTs innan de presenteras på OpenSeas hemsida. Med uppkomsten av alla nya investeringsverktyg, som blockchain-stödda icke-fungibla tokens, finns det de som kommer att utnyttja sårbarheter för egen vinning. FBI kommer att fortsätta att aggressivt förfölja aktörer som väljer att manipulera marknaden på detta sätt.”

Som påstås i åtalet som öppnades i dag i Manhattans federala domstol:[1]

Det här fallet gäller insiderhandel med NFT:er på OpenSea, den största onlinemarknadsplatsen för köp och försäljning av NFT:s. I strid med de förtroende- och förtroendeplikter han var skyldig sin arbetsgivare, OpenSea, utnyttjade CHASTAIN sin avancerade kunskap om vilka NFT:er som skulle visas på OpenSeas hemsida för hans personliga ekonomiska vinning.

Som en del av sin anställning var CHASTAIN ansvarig för att välja NFT:er som skulle visas på OpenSeas hemsida. OpenSea behöll identiteten för utvalda NFT:er konfidentiellt tills de dök upp på dess hemsida. Efter att en NFT visades på OpenSeas hemsida, ökade priset som köparna var villiga att betala för den NFT, och för andra NFTs gjorda av samma NFT-skapare, vanligtvis avsevärt.

Från åtminstone i eller omkring juni 2021 till åtminstone i eller omkring september 2021 använde CHASTAIN OpenSeas konfidentiella affärsinformation om vilka NFTs som skulle visas på sin hemsida för att i hemlighet köpa dussintals NFTs kort innan de visades. Efter att dessa NFT visades på OpenSea sålde CHASTAIN dem till en vinst på två till fem gånger hans ursprungliga inköpspris. För att dölja bedrägeriet genomförde CHASTAIN dessa köp och försäljningar med hjälp av anonyma digitala valutaplånböcker och anonyma konton på OpenSea.

* * *

CHASTAIN, 31, från New York, New York är åtalad för ett fall av bedrägeri och ett fall av penningtvätt, som vart och ett medför ett maximalt straff på 20 års fängelse.

De maximala potentiella straffen är föreskrivna av kongressen och tillhandahålls här endast i informationssyfte, eftersom eventuella straff för den tilltalade kommer att bestämmas av en domare.

Mr. Williams berömde FBI:s enastående arbete. Mr. Williams tackade också National Cryptocurrency Enforcement Team för deras hjälp i utredningen.

Det här ärendet hanteras av kontorets arbetsgrupp för bedrägerier för värdepapper och råvaror. De biträdande amerikanska advokaterna Thomas S. Burnett och Nicolas Roos är ansvariga för åtalet.

Anklagelserna i åtalet är bara anklagelser och den tilltalade anses vara oskyldig såvida inte och tills motsatsen bevisats.


[1] Som den inledande frasen antyder, utgör hela texten i åtalet, och beskrivningen av åtalet som anges i denna utgåva, endast anklagelser, och varje fakta som beskrivs bör behandlas som ett påstående.

#Tidigare #anställd #på #NFT #Marketplace #debiterad #det #första #systemet #för #insiderhandel #med #digitala #tillgångar #någonsin

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *