Varför du kommer att hata att resa i sommar

Varför du kommer att hata att resa i sommar

Flygbolag hade sagt att de var beredda att undvika de serviceproblem som plågade stora delar av branschen förra året. Men mellan fredag ​​och måndag ställde amerikanska flygbolag in 2 653 flygningar, eller nästan 3 % av deras kollektiva tidtabeller, enligt spårningstjänsten FlightAware. Det är mer än vad de hade ställt in för samma semesterhelg de tre föregående åren tillsammans.

Under 2019, året före pandemin, ställde amerikanska flygbolag in bara 1,2 % av sina reguljära flygningar, trots att de hade 6 600 fler flygningar på tidtabellen.

Experter sa att passagerare gör rätt i att vara nervösa för att de kommer att se mer av samma sak under resten av sommaren.

“Det här bådar inte gott för sommarens resesäsong eftersom vi förväntar oss en upprepning under sommarmånaderna när fler människor flyger,” sa Helane Becker, flygbolagsanalytiker hos Cowen, i ett meddelande till kunderna på tisdagen. “Detta var en chans för flygbolagen att visa att förra sommarens förseningar inte skulle upprepas i sommar, och ändå skulle det inte bli det.”

Flygbolagen har betydligt färre anställda, särskilt piloter, än de hade före pandemin. De fick 54 miljarder dollar i skattebetalarstöd under höjden av hälsokrisen för att förhindra ofrivilliga uppsägningar, men de flesta flygbolag erbjöd buyouts och förtidspensionspaket för att trimma personalen och spara pengar medan flygtrafiken nästan stannade. Men det tar år att få certifiering för piloter och några andra flygbolagsanställda.

Så flygbolagen opererar med lite utrymme för misstag när de drabbas av dåligt väder, flygledningsproblem eller anställda som ringer ut sjuk, vilket är vad de sa att hände i helgen.

“Mer än någon gång i vår historia, resulterar de olika faktorerna som för närvarande påverkar vår verksamhet – väder- och flygledning, leverantörsbemanning, ökade antal fall av Covid-fall som bidrar till högre än planerat oplanerad frånvaro i vissa arbetsgrupper – i en operation som är inte konsekvent upp till de standarder Delta har satt för branschen de senaste åren”, säger Delta Chief Customer Experience Officer Allison Ausband i ett onlineinlägg.

Men flygbolagens kritiker säger att ledningen inte borde ha blivit överraskad: de visste att de inte hade den felmarginal de behövde. Efter serviceproblem under hela 2021, inklusive under semester vid slutet av åretflygbolag borde ha förutsett dessa frågor, säger kapten Dennis Tajer, talesperson för Allied Pilots Association, pilotförbundet på American Airlines.

“När du stresstestar flygbolagsmodellen, det är då du ser samma resultat”, sa Tajer. Med flyg som redan är bokade till kapacitet, “ett flyg som ställs in orsakar inte bara en kaskadeffekt, det orsakar en flodvåg av problem. Det är déjà vu igen”, tillade Tajer.

Med flygplan så fulla som de någonsin har varit kan det ta längre tid för flygbolagen att hitta passagerare bokade på inställda flyg en annan plats för att komma till sin destination, sa Tajer. Callcenter är också kortbemannade och överväldigade av efterfrågan, särskilt när det går fel som de gjorde i helgen.

“Du kan vänta i fler timmar på telefonen för att boka om ett flyg än den tid flyget tar dig”, sa han.

Personalbrist innebär också högre priser

Personalbristen innebär att amerikanska flygbolag fortfarande inte kan erbjuda alla de flygningar som behövs för att möta efterfrågan. Kapaciteten för inrikesflyg i USA i juni, juli och augusti i år är 5 % lägre än den var under de månaderna 2019, enligt Cirium, ett flyganalysföretag.

Men passagerare, särskilt semesterfirare, är ivriga att resa igen i sommar. Flera flygbolag rapporterade rekordmånga kunder som bokar flyg tidigare för sommaren i år.

“Det finns en obalans mellan utbud och efterfrågan”, säger Scott Keyes, grundare av Scott’s Cheap Flight, en resebokningssajt. “Dina förhoppningar om att få billiga flygresor till sommaren är små eller inga.”

Den kombinationen av rekordstor efterfrågan och begränsat utbud av platser innebär mycket högre priser. Konsumentprisindexet, regeringens läsning av inflationen, visar att priserna i april steg med 33 % från för ett år sedan och med 10,6 % från april 2019.

Situationen är förmodligen värre för fritidsresenärer än vad dessa siffror antyder eftersom affärs- och internationella resor inte är tillbaka till nivåerna före pandemin. Eftersom dessa passagerare betalar högre priser än mer priskänsliga inrikesresenärer, är det mycket dyrare att åka på semester än det brukade vara.

Och det är inte bara flygpriserna som är dyrare.

En brist på tillgängliga fordon pressade upp priserna på hyrbilar i april med 70 % jämfört med april 2019. Hotell och annat boende ökade med 20 % i april jämfört med för ett år sedan och upp med 10,6 % från vad det var i april 2019. Alla dessa prishöjningar är troliga att accelerera ännu mer under de hektiska sommarmånaderna.

Och naturligtvis, bensinpriser är rekordhöga, vilket kan få fler resenärer att flyga i stället för att köra på vissa resor.

Experter tror att pristrycket kommer att börja dra sig tillbaka när det faller – men inte innan dess.

“Den enorma ökningen av efterfrågan, jag tror att vi förmodligen kommer att uttömma det i sommar”, säger Hayley Berg, huvudekonom på Hopper, en annan webbplats för resebokningar. “Det och den normala nedgången i efterfrågan vi ser i september och oktober kommer förmodligen att innebära lägre priser.”

Men hon sa att det är en bra idé att boka resor för slutet av året som semester om du redan känner till dina planer. Samma dynamik med stark efterfrågan och mindre utbud kommer sannolikt att upprepas då.

.
#Varför #kommer #att #hata #att #resa #sommar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *