Den amerikanska tonåringen Gauff når 1:a Grand Slam-finalen

Den amerikanska tonåringen Gauff når 1:a Grand Slam-finalen

PARIS — Coco Gauff satt rakt i ansiktet i sin franska öppna stol efter att ha flyttat ett set bort från sin första Grand Slam-final vid 18 – bara 18! — och lugnt småätit några uppskurna bitar av ananas och annan frukt, till synes utan att bry sig i världen.

Hennes motståndare i torsdagens semifinal på Roland Garros, Martina Trevisan, tog en medicinsk timeout så att hennes högra lår kunde behandlas och tejpas av en tränare. Det var den sortens fördröjning som kan skramla vissa spelare, kan få dem att svalka sig, släppa farten, tänka för mycket på vad som stod på spel.

Inte Gauff. Inte denna soliga, blåsig eftermiddag på Court Philippe Chatrier. När amerikanen anlände till Paris, firade hon sin senaste gymnasieexamen genom att posera för keps-och-klänning-bilder nära Eiffeltornet medan hon höll sitt diplom. Efter att ha avslutat en 6-3, 6-1 seger över den 59:e rankade Trevisan, kommer Gauff att vara tillbaka på den arenan på lördag för att möta nr 1 Iga Swiatek för mästerskapet.

“Jag har ett tänkesätt nu som:” Det spelar ingen roll. Jag menar, jag kommer att vara lycklig, oavsett. Mina föräldrar kommer att älska mig, oavsett. Så jag kommer bara att gå in i det som en annan match,” sa den 18:e-seedade Gauff. “Jag menar, ja, det är en Grand Slam-final, men det är så många saker som händer i världen just nu, och speciellt i USA, det händer mycket just nu, så jag tror att det inte är viktigt att stressa över en tennismatch. ”

Och sedan, i ett meddelande som hänvisar till den senaste serien av masskjutningar i hennes hemland, skrev Gauff i en markör på en TV-kamera vid domstolen: “Fred. Sluta med vapenvåld.”

En vilja att tala ut om frågor av betydelse — och en vidsträckt syn på världen — speglar den sorts mognad som har tjänat henne väl, särskilt med så mycket uppmärksamhet från en så ung ålder. Hon vann franska öppna juniortiteln vid 14. Hon blev den yngsta kvalet i Wimbledons historia och slog sedan Venus Williams på vägen till den fjärde omgången där vid 15.

Gauff, som fyllde 18 år i mars, är den yngsta kvinnan att nå en Grand Slam-final sedan 17-åriga Maria Sharapova vid Wimbledon 2004 och den yngsta amerikanska kvinnan att nå en major-final sedan en 17-årig Serena Williams på 1999 US Open.

Hon är också den yngsta finalisten vid major-turneringen på claycourt sedan 2001, då Kim Clijsters var tvåa dagen efter hennes 18-årsdag.

“Jag är lite i chock just nu,” sa Gauff med ett skratt efter att ha använt sin fortfarande förbättrade forehand för att öppna upp banan och hennes långa fantastiska backhand för att försegla poäng mot Trevisan. “Jag visste inte hur att reagera i slutet av matchen. Jag har inga ord för att beskriva hur jag känner.”

Gauff har vunnit alla 12 set hon har spelat under de senaste två veckorna. Hon behövde inte navigera den svåraste vägen för att komma så långt: På grund av alla möjliga överraskande resultat och tidiga utgångar från toppspelare från konsolen har hon bara mött en seedad fiende hittills, nr 31 Elise Mertens.

Trevisan är en 28-årig vänsterhandsspelare som gick in på en 10-matchers segerserie, inklusive sin första WTA-titel i karriären i Rabat, Marocko, en vecka innan spelet började på Roland Garros. Hon besegrade också Gauff den enda tidigare gången de spelade – i den andra omgången i Paris för två år sedan.

Men Gauff är ingenting om inte en lärande och en strävare, någon som ser bättre och bättre ut med ett racket i handen varje gång hon tar banan. En stor del av det, kanske större än hennes snabba servar som nådde 115 mph (185 km/h) i torsdags, är hennes övernaturliga coolhet, en gammal själs förmåga att se ett hinder och inte bli avskräckt.

Tidigt landade ett Trevisan-skott nära en baslinje och dömdes in för att göra 30-all. Gauff bad ordföranden Marijana Veljovic att komma och titta närmare, och paret engagerade sig i en lång diskussion, båda pekade på landningsplatsen. Gauff hukade sig ner för att inspektera medan några åskådare visslade och hånade, som de ofta gör här när spelare argumenterar för en dom.

Ett litet buo kom sedan över Gauff när hon gick till nätet för att markera ett märke efter att en av hennes backhands landade brett under ett spel där Trevisan skulle bryta tillbaka för att göra 3-all.

Gauff bröt utan besvär direkt tillbaka till ledningen med 4-3 och slog en backhand-vinnare som fick mamma och pappa ur sina platser i spelarens gästbox. Matchen skulle fortsätta i cirka 50 minuter till, men resultatet skulle aldrig mer råda något riktigt tvivel.

“Ärligt talat, jag var inte nervös att gå in idag. Jag har inte varit nervös alls, vilket är en överraskning,” sa Gauff. “Den enda gången jag blir lite nervös är kanske på morgonen. Jag går en promenad på morgonen så det rensar mitt huvud, och efter det mår jag bra.”

Associated Press bidrog till denna berättelse.

.
#Den #amerikanska #tonåringen #Gauff #når #Grand #Slamfinalen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *