Efter Depp, Heards dom, säger Me Too-grundaren att rörelse inte kan stoppas |  CNN Business

Efter Depp, Heards dom, säger Me Too-grundaren att rörelse inte kan stoppas | CNN BusinessCNN Business

I veckor, de otaliga tar, tweetar och TikToks om skådespelaren Johnny Depps ärekränkningsrättegång mot Amber Heard har varit ofrånkomliga. Det var svårt att ignorera Depps häftiga famn på nätet eller vitriolen riktad mot Heard. Det blev tydligt att rättegången inte bara handlade om vilken Hollywood-skådespelare man skulle tro – den var delvis en proxy för ett bredare kulturkrig om “Me Too”-rörelsen.

På onsdagen kom en jury på fem män och två kvinnor gav en seger till Depp i hans ärekränkningsfall mot Heard, hans ex-fru. Heard å sin sida vann i en del av hennes motkrav mot Depp. Depp anklagade att Heard felaktigt och illvilligt hade anklagat honom för övergrepp i hemmet, vilket kostade honom miljontals i skadestånd från förlorade skådespelarjobb efter att en åsiktsartikel som tillskrivits Heard publicerades av The Washington Post 2018. Även om artikeln inte namngav Depp direkt, gav Heard beskrev sig själv som en “offentlig person som representerar övergrepp i hemmet”.

Domen tog sig snabbt igenom sociala medieplattformar, med några konservativa experter som Ann Coulter och Meghan McCain som förklarade #MeToos död. (McCains tweet, som löd: “#MeToo är död. Helluva job @ACLU” har sedan dess raderats; ACLU skrev ett utkast av yttrandet och hjälpte till att placera det. Heard är en ambassadör för organisationen.)

Tarana Burke, som startade “Me Too”-rörelsen flera år innan den skulle bli en viral hashtag, betonade i ett uttalande på torsdagen att rörelsen är “väldigt levande”.

Burke sa att folk försöker “döda” hashtaggen “med några månaders mellanrum” som en sport, men att “det betyder något för miljoner och åter miljoner människor.”

“Du kan inte döda oss. Vi är bortom hashtaggen. Vi är en rörelse, sa Burke. “”Jag också”-rörelsen är inte död. Systemet är dött.”

Dagar tidigare, Burkes organisation, jag också. Internationell, utfärdad ett påstående erkänner “hån av övergrepp, skam och skuld” under de veckor som rättegången pågick, och kallar det en “giftig katastrof och en av rörelsens största förtal.”

Trots allvaret i vittnesmålen under hela rättegången, blev Heards påståenden om övergrepp flitigt hånade. Eftersom rättegången livestreamades var det möjligt att ta tag i filmer och förvandla det till klipp som gav visningar och nya följare. Många innehållsskapare lärde sig snabbt att det fanns en publik för att skapa pro-Depp innehåll, medan inlägg som sågs som sympatiska för Heard gjorde onlinemål av andra.

Hur rättegången utspelade sig på sociala medier skrämde experter.

“Det är inte bara det att den extremt allvarliga frågan om våld i hemmet förvandlades till ett kusligt spektakel på sociala medier, utan också att mainstreammedia och offentliga diskurs så grundligt köpte in i det kvinnofientliga narrativ som fördunklade de underliggande – och enkla – juridiska frågorna,” Mary Anne Franks från University of Miamis School of Law berättade för CNN Business på onsdagen efter domen.

Franks, i en 2019 tidningpåpekade motsättningarna mellan de som stöder yttrandefriheten och de som vill inskränka det som vissa kan tala fritt om.

Det “är kvinnors tal som har varit mest fruktat, och därmed i stor utsträckning reglerat, kritiserat och förbjudet genom amerikansk historia”, skrev hon 2019 och tillade att “en massrörelse av kvinnor som talar ut om erfarenheter och övergrepp som länge har undertryckts, som #MeToo-rörelsen, bör prisas som den avgörande utövandet av yttrandefrihet.”

Depp mot Heard-rättegången, sa hon på onsdagen, i huvudsak kokade ner till “en häxprocess i den digitala tidsåldern”, och noterade att avsikten var “att rulla tillbaka de mindre framsteg som gjorts av #MeToo-rörelsen.”

(Carrie Goldberg, en advokat vars firma är känt för att representera offer för sexbrott både online och offline, twittrade i onsdags: “Vi har haft en bra procentandel av potentiella kunder som kommit igenom de senaste veckorna som behöver juridisk hjälp mot ett missbrukande ex och har uttryckt skräck över hur de är rädda för att bli vedergälld som Depp.”

Pro-Depp-glöden var särskilt tydlig på TikTok. Strax innan domen lästes hade #JusticeForJohnnyDepp-hashtaggen fått 18,8 miljarder visningar, medan #JusticeForAmberHeard bara hade samlat på sig 68,2 miljoner.

“Det är ett enormt firande på TikTok just nu för Johnny Depp,” berättade Ashley Roberts, en TikTok-användare som tidigare hamnat i hårkorset för pro-Depp-anhängare och mäns rättighetsaktivister för att ha uttryckt en annan åsikt, till CNN Business onsdag kväll.

“Det var inte en total absolut förlust för henne,” tillade Roberts, med hänvisning till att Heard vann en del av hennes motkrav, ett faktum som hon sa inte erkänns i många högtidliga inlägg.

Efter domen rasade fientligheten mot Heard vidare, med människor som använde hashtaggen #MeToo för att kränka henne och kände sig modiga av domen att göra det. Heard har under tiden indikerat att hon planerar att överklaga.

.
#Efter #Depp #Heards #dom #säger #Toogrundaren #att #rörelse #inte #kan #stoppas #CNN #Business

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *