iOS 16, aviseringar och Mac: vad du kan förvänta dig på WWDC 2022

iOS 16, aviseringar och Mac: vad du kan förvänta dig på WWDC 2022

Det är återigen dags för Apple att hålla sin årliga Worldwide Developers Conference, eller WWDC, där de visar upp de senaste versionerna av sina operativsystem för iPhone, Mac, klockor, surfplattor och TV-apparater.

Men vilka nya funktioner kommer Apples nya mjukvara att ge, och planerar företaget några stora överraskningar? Hårdvara, kanske, eller till och med – vågar jag säga det – ett VR-headset? Vi har finkammat igenom ryktena för att få en uppfattning om vad vi kan förvänta oss när Apples keynote har premiär den 6 juni kl. 13:00 ET / 10:00 PT, och här är vad vi hittade:

iOS och iPadOS 16 kan få ett nytt lager färg och bättre aviseringar

Noterade Apple ryktesreporter Mark Gurman har förutspått att iOS 16 kommer med “färska Apple-appar”, även om det är lite oklart om det betyder nya appar från Apple eller ett nytt utseende för befintliga appar. Gurman förutspår också “nya sätt att interagera” med iOS – jag hoppas att det är en referens till interaktiva widgets.

För iPadOS 16 han pekade specifikt på multitasking-förbättringar som skulle kunna göra sortimentet lite bättre på att vara en bärbar datorersättare.

Det är också möjligt att Apple kommer att se över aviseringssystemet, vilket kan innebära att företaget bygger på Fokuslägen introducerades med iOS 15.

Även om Apple nästan säkert inte kommer att säga något om iPhone 14, ger mjukvarufunktionerna och API:erna som företaget pratar om på WWDC vanligtvis åtminstone en fingervisning om hur dess framtida hårdvara kan se ut. Om Apple börjar säga åt utvecklare att förbereda sig för en dynamisk statusfält, skulle det vara en mycket stark antydan som rykten om iPhone 14 Pro hoppar över skåran är korrekt.

Gurman har också sagt att iOS 16 kan ge en alltid påslagen låsskärm. Det känns också som något som kan vara låst till nästa generations iPhone men som det kommer att finnas tips om i koden och API:erna. Om hans förutsägelser om att låsskärmen får “widgetliknande funktioner” är korrekta, skulle jag se det som en ganska stark indikator på att iPhone 14 har en skärm som alltid är på. (I teorin är iPhone 13 Pros LTPO-skärm kan också vara okej för just den funktionen, men Gurman förutspår att den kommer att vara exklusiv för iPhone 14 Pro.)

En sak som är värd att titta på är vilka enheter som stöds av iOS 16 — iPhone 6S har fått sex uppdateringar, men det kommer säkert att ta slut någon gång. Håll också ett öra utanför för eventuella omnämnanden av tillgänglighetsuppdateringarna Apple meddelade nyligen. Även om de redan har varit ganska grundligt detaljerade, kommer de förmodligen åtminstone att få ett omnämnande och möjligen till och med en demo. (Det skulle vara fantastiskt att se någon som faktiskt använder livetextning eller dörrdetektering.)

Nya versioner av watchOS och macOS

Som vanligt finns det inte massor av rykten om watchOS, men Apple är ganska konsekventa med vad det lägger till Apple Watch varje år: några nya fitness-/hälsofunktioner, nya träningspass du kan spåra och nya urtavlor. 9to5Mac rapporterar också att det skulle kunna finnas ett iPhone-liknande lågeffektläge som skulle erbjuda mer användbarhet än det nuvarande energireservläge (som i princip bara visar tiden).

Apple har redan visat upp en rad kommande tillgänglighetsfunktioner.
Bild: Apple

Vi kan potentiellt se tillgänglighetsfunktionerna som Apple förhandsgranskad tidigare denna månad, inklusive utökade Assistive Touch-gester som låter dig röra fingrarna för att göra saker som att avsluta ett samtal, ta en bild och styra media eller träningspass. Apple visade också upp ett spegelläge som låter dig se och styra klockans skärm från din telefon. Apple sa att dessa funktioner kommer att komma i programuppdateringar i år, och det verkar troligt att det betyder att de kommer att finnas i watchOS 9.

När det gäller vad nästa version av macOS kommer att ge, har ryktena varit väldigt få och långt mellan. Det finns spekulationer om att det kan få iPhones Focus Mode-funktion och att den kan kallas macOS Mammoth. Förutom det är det enda vi verkligen förväntar oss att se stöd för…

Två nya Mac-datorer

Det aktuella ryktet (som också kommer från Mark Gurman) är att Apple kommer att introducera minst två nya datorer “runt mitten av året.” Den förutsägelsen kom tillsammans med en hel lista med datorer som Apple enligt uppgift arbetar på, inklusive en ny Mac Pro, en helt uppdaterad serie av bärbara datorer och en Mac Mini eller två.

Apples nuvarande M1-drivna MacBook Air kan vara på väg ut.

Det har förekommit rykten om en omgjorda MacBook Air flyter runt ett tag, och Apple har lovat att introducera en Mac Pro med Apple-kisel. Det senare verkar definitivt mogen för ett WWDC-meddelande. Det är konferensen där Apple samlar en stor del av sina proffs och entusiaster (t.ex. folk som skulle älska en Mac Pro), och det skulle vara konstigt om det retade hårdvaran vid ett evenemang och inte tillkännagav det vid nästa .

Som en av Apples mer populära datorer skulle Air inte heller vara malplacerad. Men det skulle inte heller en Mac Mini göra, särskilt med tanke på ryktena om att Apple vill utrusta den med en M2 Pro-processor.

Åh ja, om det…

M2 kan göra sin debut

I rapporten som beskriver de potentiellt pågående Mac-datorerna, Bloomberg sa också att de sannolikt kommer att ha Apples nästa generations kisel. Även om det inte finns massor av detaljer om vilken typ av förbättringar M2 kommer att medföra, var är det bättre att gå igenom alla tekniska detaljer än på en utvecklarkonferens?

Medan Apple fortsatte pumpa ut nya varianter av dess chipsde har alla varit expansioner av M1 design det meddelade för över ett och ett halvt år sedan. Företaget sa att det är klart att introducera nya M1-chips, så det verkar möjligt att nya datorer måste komma med en ny generation chips (även om den noterade analytikern Ming-Chi Kuo har förutspått att den nya Air kan fortfarande ha ett M1-chip).

En teckning Informationen gjord av Apples headset baserat på vad det hörs.
Bild: Informationen

Apple kan komma att tillkännage sitt länge ryktade AR/VR-headset

Okej, så du kanske inte borde “förvänta dig” den här – det är mer ett “bli inte förvånad om det dyker upp”. I stort sett varje år förutspår folk att Apple kommer att visa upp ett headset, som för närvarande ryktas vara kapabelt till virtuell och förstärkt verklighet, med en rad kameror (för att passera genom video från den verkliga världen), ett chip som är ungefär lika kraftfullt som en Mac och dedikerad programvara som heter RealityOS.

Det har faktiskt aldrig hänt, men rykten svirrar om att Apple är nära att tillkännage en efter år av enligt uppgift kaotisk utveckling. Enligt denna rapport från ett par veckor sedan, Apples styrelse nyligen måste testa headsetetnågot som historiskt händer strax innan konsumenterna får se det.

Rapporten sa att Apple planerade att introducera headsetet på WWDC men att det kan ha varit förseningar som skulle förhindra det. Apple kan dock alltid reta det – vissa människor misstänker att det redan har gjort det genom att inkludera en person som bär glasögon i sin Memoji-ikonografi för showen.

Åtminstone bör du förvänta dig att Apple pratar mycket om AR och VR. Det är helt klart ett fokus för företaget, även om det inte är redo att visa upp hårdvaran. Och vem vet? Kanske blir 2022 ännu ett One More Thing-år.

Att säga att detta är ett headsettips är förmodligen en sträcka – till skillnad från att säga att det ser ut som Affischen för 1995-talet Mighty Morphin Power Rangers: The Movie.
Bild: Apple

#iOS #aviseringar #och #Mac #vad #kan #förvänta #dig #på #WWDC

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *