Sheryl Sandbergs avgång markerar slutet på en era för kvinnor inom tekniken

Sheryl Sandbergs avgång markerar slutet på en era för kvinnor inom tekniken

Platshållare medan artikelåtgärder laddas

I flera år, Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg uppmuntrade kvinnor att klättra på företagsstegen genom att marknadsföra sig på arbetsplatsen och be om mer hjälp från sina makar hemma.

Nu markerar hennes avgång från Facebook som en av de högst rankade kvinnliga cheferna i företags-Amerika slutet på en era i varumärket självförstärkande feminism förespråkade hon som ett viktigt verktyg för att bekämpa sexism på arbetsplatsen.

Sandberg, 52, meddelade på onsdagen att hon var det slutar som COO efter en 14-årig vistelse på ett företag hjälpte hon till att förvandla från en webbplats för sociala medier för universitetsstudenter till en maffig digital reklamverksamhet. Sandberg, som har positionerat sig som en förkämpe för kvinnor på arbetsplatsen, sa att hon skulle lämna Facebook för att spendera mer tid med sin familj och på sitt filantropiska arbete.

“Jag skulle vilja tro att den karriär jag har haft och andra kvinnliga ledares karriär inspirerar kvinnor att veta att de kan leda”, sa hon i en intervju med The Washington Post. “Om du växte upp för 100 år sedan, skulle du inte ha känt en enda kvinna i näringslivet. Om du växer upp idag vet du några. Jag hoppas att mina döttrar kommer att växa upp i en värld där det finns många fler.”

Toppchefen Sheryl Sandberg lämnar Facebook

Som en av de rikaste självgjorda kvinnliga miljardärerna i världen var Sandberg en symbol för att kvinnor kunde ta sig till toppen av en mansdominerad industri som teknikföretag i Sillcon Valley. Hennes råd till kvinnor som ville ta sig högre upp i sina karriärer var helt enkelt att “luta sig in” eller vara mer självsäkra på sina jobb, vilket blev ett kulturellt fenomen. Hennes TED Talk 2010, en bästsäljande bok och den ideella stiftelsen Lean In drev henne in i ett slags företagsstjärna som få operativa chefer åtnjuter samtidigt som de är nästkommande på sina företag.

Sandberg var en av Facebooks vd Mark Zuckerbergs mest betrodda ställföreträdare i flera år, och folk talade om de två informellt som “co-VDs” – vilket gör henne till en av de få kraftfulla kvinnorna vid rodret för en teknisk jätte.

“Det här är en stor förlust när det gäller att bara ha kvinnor representerade i Silicon Valley på ett meningsfullt sätt”, säger Crystal Patterson, tidigare senior manager på Facebook och nuvarande VD på lobbyfirman Washington Media Group. “Det finns ingen annan Sheryl.”

Sandberg har genom åren kämpat för att behålla sin röst som kvinnoförkämpe eftersom Facebook, som bytte namn till Meta förra året, fortsatte att översvämmas av politiska kontroverser under hennes mandatperiod. Sandberg har mött kritik över bl.a. viral covid desinformation och vilken roll företaget spelade för att sprida tidigare president Donald Trumps falska påståenden om presidentvalet 2020 riggades.

“Hennes värde som budbärare förändrades definitivt med tiden med företagets förmögenheter,” tillade Patterson.

Medan kvinnor har gjort små vinster i att ta sig upp till de högsta maktnivåerna i företag, domineras C-suiten fortfarande av män. År 2021 var 26 procent av alla vd:ar och verkställande direktörer kvinnor, upp från 15 procent 2019, enligt en Rapportera av kvinnogruppen Catalyst.

Rörelsen för att få fler kvinnor till bättre roller i företagens Amerika har avstannat de senaste åren. Inför tuffa val om hur man ska balansera karriärsträvanden med kraven på att ta hand om sina nära och kära under pandemi-inducerade avstängningar, lutade sig många kvinnor ut. En rapport från 2021 utförd av McKinsey i samarbete med LeanIn.Org fann att 1 av 3 kvinnor hade övervägt att lämna arbetsstyrkan eller växla ner sin karriär, vilket representerade en ökning från andelen kvinnor som sa detsamma under de första månaderna av pandemin.

Vem är Sheryl Sandberg, Facebooks avgående COO?

Och kvinnliga arbetare, särskilt i rasminoriteter, var ofta överrepresenterade i karriärer som drabbades hårt av pandemin. En färsk rapport från National Women’s Law Center hittades att det fortfarande fanns 1 miljon färre kvinnor i arbetskraften i januari 2022 än det var i februari 2020, medan män för det mesta tog tillbaka sina jobbförluster under den tidsramen.

Sandberg sa i intervjun med The Post att hon tror att Lean In-kampanjen kan och kommer att överleva hennes avhopp från Facebook.

Det finns några andra högprofilerade kvinnor inom tekniken som skulle kunna fortsätta där Sandberg slutade. Förra året lämnade Fidji Simo sin roll som chef för Facebook-appen för att bli VD för Instacart. Deborah Liu, också en tidigare Facebook-chef, blev VD för Ancestry.com. Susan Wojcicki är VD för YouTube, och Safra Catz har den titeln på mjukvaruföretaget Oracle.

Facebooks juridiska chef, Jennifer Newstead, och affärschef, Marne Levine, har nyligen tagit på sig större roller på sociala mediejätten.

“Det finns fortfarande massor av problem för kvinnor inom tekniken, men Sheryl lämnar ett långt kölvatten av kvinnliga chefer som kan ta upp den här manteln”, säger Katie Harbath, en tidigare Facebook-anställd och VD för konsultföretaget Anchor Change.

Först dokumenterade hon alt-right. Nu kommer hon för krypto.

Sandbergs image som företagsfeminist brändes först efter TED Talk 2010, där hon skildrade vad hon såg som anledningarna till att kvinnor fortfarande kämpade för att konkurrera med män när det gällde att ta sig upp i det senare företaget. Hon hävdade bland annat att kvinnor ofta höll tillbaka sig själva genom att inte ta åt sig äran för sina egna vinster eller inte leta efter mer ambitiösa möjligheter av rädsla för att de inte skulle klara av kraven i deras hemliv.

“Ingen kommer till hörnkontoret genom att sitta på sidan, inte vid bordet,” sa hon. “Och ingen får befordran om de inte tycker att de förtjänar sin framgång.”

Sandberg följde upp talet med en bok från 2013, “Lean in: kvinnor, arbete och viljan att leda,” som hjälpte henne att hamna i rampljuset. Senare startade hon stiftelsen Lean In, som hjälper till att organisera nätverksgrupper för kvinnor för att stödja varandra i deras karriärer.

Slutet på att luta sig in: hur Sheryl Sandbergs budskap om bemyndigande helt nyss upp

Men Sandbergs idéer fick snabbt kritik för att de inte tog hänsyn till de ytterligare hinder som färgade kvinnor och de som inte arbetar i företagsmiljöer möter. Andra hävdade att hon tonade ner de systematiska hinder som håller kvinnor borta från styrelserummen och överspelade deras personliga agerande i frågan.

Minda Harts, författare till “The Memo: What Women of Color Need to Know to Secure a Seat at the Table”, sa att hon är tacksam för att Sandberg skapade en konversation som behövde föras. Men, sa hon, det är en besvikelse att Sandberg inte ledde med en intersektionell lins och det lämnade svarta och bruna kvinnor utanför samtalet.

“Sheryl sa åt kvinnor att luta sig in, men det är väldigt svårt att luta sig in om du inte redan är i rummet,” sa hon.

Amy Nelson, grundare och co-VD för en co-working start-up för kvinnor som heter Riveter, sa att hon hoppas Sandberg kommer att fokusera på att få större rättvisa till samtalet Lean In startade.

“Hon pratade om något inför många människor när det gäller behovet av att professionella kvinnor ska ha en gemenskap och förespråka varandra, och jag tror att Lean In spelade en avgörande roll för att förändra det,” sa Nelson. “Men jag tycker också att det är väldigt tydligt att förmågan att luta sig in är ett privilegium som till stor del innehas av vita kvinnor, och diskussionen lämnar efter sig kvinnor som inte har pengar eller kontakter eller stöd.”

“Jag tror att vi måste ha det samtalet,” fortsatte Nelson. “Skulle det inte vara trevligt om Sheryl ledde den diskussionen?”

Lean In-strategin mötte också filosofiska utmaningar från #MeToo-rörelsen, som lyfte fram den genomgripande kulturen av sexuella trakasserier och sexism som kvarstår för även mycket framgångsrika kvinnor i deras karriärer.

Ändå, på onsdagen, gratulerade kvinnor inom och utanför Facebook henne till att ha gjort flytten.

“Jag tror att hon startade den rörelsen”, säger Debbie Frost, en tidigare Facebook-chef och nuvarande rådgivare till Lean In. “Jag tror inte att det går när hon går. Jag tror faktiskt att den inverkan som hon kan ha på fler företag och fler organisationer nu kommer att vara det som kommer att bli det mest djupgående och spännande.”

När det gäller Sandbergs framtid sa hon att den ännu inte är helt kartlagd. Hon kommer snart att gifta om sig och fortsätta att uppfostra sina barn, sa hon i ett Facebook-inlägg där hon tillkännager att hon lämnar.

“Jag är inte helt säker på vad framtiden kommer att ge – jag har lärt mig att ingen någonsin är det”, sa hon i inlägget. “Jag vet att det kommer att inkludera att fokusera mer på min grund och mitt filantropiska arbete, vilket är viktigare för mig än någonsin med tanke på hur avgörande detta ögonblick är för kvinnor.”

Rachel Lerman bidrog till denna rapport.

#Sheryl #Sandbergs #avgång #markerar #slutet #på #era #för #kvinnor #inom #tekniken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *