Celtics-Warriors poäng, takeaways: Jaylen Brown, Al Horford och Boston stjäl Game 1 i Golden State

Celtics-Warriors poäng, takeaways: Jaylen Brown, Al Horford och Boston stjäl Game 1 i Golden State

Golden State Warriors gick in i natten obesegrade på hemmaplan under NBA-slutspelet 2022 och under tre fjärdedelar såg det ut som att de skulle fortsätta den trenden i match 1 i sin NBA-finalserie mot Boston Celtics. Men saker och ting förändrades på ett stort sätt under loppet av de sista 12 minuterna av action när gästerna gick in i Chase Center och överträffade Warriors med 40-16 under fjärde kvartalet för att vinna 120-108.

Stjärnorna för båda sidor kom till spel när Stephen Curry ledde alla målskyttar med 34 poäng medan Andrew Wiggins, Klay Thompson och Jordan Poole kombinerade för 44 poäng, nio returer och sju egna assist. I slutändan räckte det inte för att övervinna prestationerna från Jayson Tatum, Jaylen Brown, Al Horford och Derrick White eftersom väglaget kunde stjäla fördelen på hemmaplan i Game 1.

Match 2 kommer att äga rum på söndag kväll i San Francisco.

Här är fyra viktiga takeaways från spelet:

1. Celtics stjäl den med en otrolig fjärde kvart

Celtics gick in i fjärde kvartalet i allvarliga problem med 12 poäng till ett Warriors-lag som hade 9-0 hemma i slutspelet genom de tre första omgångarna. Och när ramen började med att Jayson Tatum saknade två enkla blickar för att fortsätta sin brutala skjutprestation, verkade det inte som om en comeback låg i korten.

Det var då Jaylen Brown tog kontrollen. Med det kämpande för Tatum, lade Celtics bollen i hans händer, och han började spela spel efter spel. Han gjorde antingen mål eller assisterade på 20 av Celtics första 23 poäng i fjärde kvartalet, när de kom stormande tillbaka och till slut gjorde matchen lika med 5:40 kvar på en Derrick White 3-poängare som Brown assisterade på. Det skulle vara svårt att säga tillräckligt om hur viktig den sträckan var från Brown. Det var det exakta scenariot där de behövde honom för att ta steget upp, och han gjorde det i karriärens största match.

Det verkade som om vi skulle få en frenetisk avslutning, men istället fortsatte Celtics att rulla på. De överträffade Warriors med 17-5 över den sista 5:40 för att dra sig ifrån för en tvåsiffrig seger och en serieledning med 1-0. Det sista fjärde kvartalet var 40-16 till Celtics fördel. Denna marginal på 24 poäng var den största under ett fjärde kvartal i finalens historia.

Medan Celtics spelade bra i alla aspekter av spelet i den sista bilden, var nyckelfaktorn deras 3-poängsskytte. De gjorde sina första sju försök i kvartalet från centrum och slutade 9-av-11 från djupet på fjärde. Ännu mer imponerande var att de lät fem olika spelare göra en 3-poängare under den sträckan.

“Fortsätt bara att spela”, sa Al Horford efter vinsten. “Det var vårt budskap under hela matchen. De är ett så bra lag. Och för oss var det bara, du vet, fortsätta spela oavsett vad. Och våra killar, det var vad vi gjorde. Det var inte vår bästa matchen, men vi fortsatte att kämpa och hitta olika sätt att vinna den här.”

2. Vit gör det igen

När Celtics bytte Josh Richardson, ett första val 2021 och ett första val 2028 för att förvärva Derrick White från San Antonio Spurs, var det några som var oroliga att de gav upp för mycket för en kille som inte ens skulle göra det. vara i deras startuppställning. Det visar sig att de kanske inte har gett upp tillräckligt.

Vit passade in sömlöst när han kom till deadline och har kliver upp gång på gång under slutspelet, speciellt när Marcus Smart hade att göra med skador. På torsdagskvällen gjorde White det igen med sin kanske bästa prestation hittills. Han avslutade med 21 poäng och tre assist, slog ner en säsongs-high fem 3-poängare och spelade fantastiskt försvar hela natten lång. Enspel plus-minus är inte alltid den bästa indikatorn, men White att vara ett lag-högt plus-25 i det här spelet är ingen överraskning.

Hans förmåga att pila runt skärmar och hålla sig till sådana som Steph Curry, Klay Thompson och Jordan Poole medan de springer över hela golvet är den främsta anledningen till att han är viktig i den här serien. Varje förseelse som Celtics får av honom är en bonus, och de fick jackpotten i Game 1. Det här var bara andra gången han fick 20 pluspoäng i slutspelet, och han slog två massiva 3:or under deras fjärde kvartal.

“[White was doing a] lite av allt, sade Celtics huvudtränare Ime Udoka. “Självklart går fem för åtta från tre. Men spelskapande, skottskapande och försvar. Du pratar om att vi inte har så mycket avhopp när Marcus går ut och han kommer in, hans storlek och mångsidighet i defensiven, spelförmågan att få killar inblandade och vara aggressiva på offensiven var enorm ikväll.”

3. Horfords finaldebut var en stor succé

Al Horford har varit i ligan sedan 2007 och har tagit sig till slutspel under 13 av sina 15 säsonger. Men fram till denna körning hade han aldrig tagit sig till NBA-finalen. Faktum är att hans 141 slutspelsmatcher utan ett finalframträdande var ett NBA-rekord. Den torkan tog äntligen ett slut på torsdagen, när han klev in på golvet för match 1.

Han såg rätt hemma när han gjorde sitt första skott för natten – en 3-poängare utanför feeden från Jayson Tatum. Det skottet förebådade vad som skulle komma, när Horford gjorde en karriär-high sex 3:or på väg till 26 poäng, sex returer och tre assist. Förutom att vara en höjdare i karriären var Horfords sex 3:or också de mest av alla spelare i NBA-historien i deras första finalspel.

“Bara tacksam för den här möjligheten,” sa Horford efter matchen. “Det är bara att gå ut och spela basket i slutet av dagen. Det är precis vad det är. Bara tacksam över att vara i den här positionen. Gud har satt mig i den här positionen, och det är något som jag omfamnar och jag är exalterad över . Bara exalterad över att kunna dela den här scenen med den här gruppen killar. Vi har många fantastiska killar här, killar som verkligen har köpt in oss i det vi försöker göra. Det är bara roligt att se allt som går ihop.”

Liksom många andra var Horford särskilt bra i fjärde kvartalet när Celtics gjorde comeback. Han gick en perfekt 4-av-4 från fältet för 11 poäng och träffade 3-poängaren som gav dem ledningen för gott med 5:10 kvar. Ungefär som Derrick White är försvar vad Celtics verkligen behöver från Horford. När han gör så här mål gör det dem väldigt svåra att slå, som match 1 visade.

4. Curry skriver historia och blir sedan kall

Steph Curry gjorde en 3-poängare för matchens första korg, vilket startade en historisk första kvart där han gjorde sex 3:or och gjorde 21 poäng. De sex 3:orna var ett NBA-finalrekord för de flesta som någonsin gjorts under en enskild kvart av en spelare, och de 21 poängen var det mesta en spelare har haft under en finalkvart sedan Michael Jordan 1993.

Medan Curry fortfarande var tvungen att göra skotten, var Celtics många defensiva bortfall en stor del av hans tidiga framgång. Det fanns flera innehav där Celtics misskommunicerade och lämnade Curry vidöppen för ett skott på träningsnivå och andra där deras stora satt för långt bak i dropptäckningen.

När matchen fortskred, slog Celtics sig in defensivt och gjorde ett mycket bättre jobb med att bevaka Curry. Hans sista rad ser bra ut — 34 poäng, fem returer och fem assist — men han gjorde nästan ingenting efter den första kvarten. Faktum är att han hade fler skott (16) än poäng (13) från den andra kvarten och framåt. Det är ett uppmuntrande tecken för Celtics.

5. Tatum blir en playmaker

Jayson Tatum startade Game 1 med att sätta in hoppare på var och en av Celtics två första innehav, och hans skottnatt blev inte mycket bättre därifrån. Han slutade med 12 poäng på 3 av 17 från fältet för sin minst effektiva match i slutspelet och näst minst effektiva match för hela säsongen.

Och ändå hade han fortfarande en enorm inverkan på spelet, och Celtics var plus-16 med honom på golvet. En del av det var förstås hans försvar. Med alla andra elitförsvarare i det här laget blir Tatum ibland förbisedd, men hans längd och mångsidighet gör det mycket svårt för motståndarna.

Huvudsaken för Tatum på torsdagskvällen var dock hans spelande. Warriors tänkte inte låta Tatum slå dem genom att spela en-mot-en. Tatum svarade med att spela rätt gång på gång. Han blev inte frustrerad när hans skott inte föll, han försökte inte forcera handlingen och fastna i trafiken och han tog hand om bollen. Som ett resultat avslutade han med 13 assists i karriären, vilket också var de flesta i NBA-historien för en spelare i sin finaldebut.

“Ja, jag tror att det var typ [Udoka’s] meddelande från dag ett, bara för att utmana mig att vara den bästa spelaren jag kan vara och förbättra andra delar av mitt spel,” sa Tatum. “Vi tittade på mycket film under säsongens spel, bara områden, saker Jag skulle kunna förbättra mig. Du vet, uppenbarligen var lekskap en. Dra mycket uppmärksamhet. Hjälp bara laget så mycket som möjligt. Så han har gjort ett bra jobb med att utmana mig själv, bara gruppen, i den aspekten.”


#CelticsWarriors #poäng #takeaways #Jaylen #Brown #Horford #och #Boston #stjäl #Game #Golden #State

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *