Delstaten New York godkänner den första fakturan för elektronikrätt till reparation

Delstaten New York godkänner den första fakturan för elektronikrätt till reparation

Kampen om rätten att reparera gjorde en enorm vinst i fredags när staten New York passerade en räkning som kräver att tillverkare av digital elektronik, som tillverkare av bärbara datorer och smartphones, gör diagnostik- och reparationsinformation tillgänglig för konsumenter och oberoende reparationsverkstäder.

Lagförslaget, som antogs i New Yorks senat (49 till 14) på ​​onsdagen och i församlingen (145 till 1) idag, antar Digital Fair Repair Act. Guvernör Kathy Hochul måste skriva under lagförslaget innan det blir lag, men förespråkare, som iFixit, sa att de inte förväntar sig hinder där.

Noterbart gäller att lagförslaget inte avser medicinsk utrustning, hushållsapparater, jordbruks- och terrängutrustning eller kommunikationsutrustning för allmän säkerhet. Men rätt till reparation förespråkare har sitt öga på dessa områden också. Lagförslaget omfattar inte heller motorfordon.

Företag som säljer tekniska produkter i New York som omfattas kommer att vara skyldiga att distribuera information, programvara, verktyg och delar så att individer och oberoende reparationsverkstäder kan reparera personliga enheter på egen hand. iFixit sa att de förväntar sig att detta ska träda i kraft 2023.

Mer specifikt säger lagförslaget det:

“Kräver att OEM-tillverkare tillhandahåller, för diagnos, underhåll eller reparation, för alla oberoende reparationsleverantörer eller för ägaren av digital elektronisk utrustning som tillverkas av eller på uppdrag av eller säljs av OEM, på rättvisa och rimliga villkor , dokumentation, delar och verktyg, inklusive eventuella uppdateringar av information. Ingenting i detta avsnitt kräver att en OEM tillhandahåller en del om delen inte längre är tillgänglig för OEM. För utrustning som innehåller ett elektroniskt säkerhetslås eller annan säkerhets- relaterad funktion ska OEM tillhandahålla för ägaren och oberoende reparationsleverantörer, på rättvisa och rimliga villkor, all speciell dokumentation, verktyg och delar som behövs för att komma åt och återställa låset eller funktionen när den inaktiveras under diagnos, underhåll, eller reparation av utrustningen. Sådan dokumentation, verktyg och delar kan göras tillgängliga genom lämpliga säkra frigöringssystem.”

Bekämpa “monopolistiska metoder”

Lagförslaget hävdade framgångsrikt att det kommer att hjälpa till att skydda mot “monopolistisk praxis från tillverkare av digital elektronik”, som orsakas av undanhållandet av reparations- och diagnostisk information. Detta tvingade konsumenter att lita på produkttillverkare och deras auktoriserade reparationsleverantörer. Enligt a blogginlägg av iFixit VD Kyle Wiens idag, rapporterade 59 procent av oberoende reparationsverkstäder i Kalifornien nyligen rädsla för stängning utan rätt att reparera.

“Inget hindrar tredjepartsreparatörer från att vara tekniskt kompetenta att genomföra digitala reparationer annat än att bristen på information undanhålls av tillverkare”, står det i lagförslaget. “I alltför många fall begränsas reparationer av digitala föremål avsiktligt av tillverkaren.”

I propositionen pekas också på “uppblåsta, höga reparationspriser, dålig service eller obefintlig service på landsbygden och onödigt höga omsättningshastigheter för elektroniska produkter” som motivering för lagstiftningen.

E-avfall var också en drivkraft för notan, liksom den allmänna kampen för rätten att reparera. I ett uttalande sa New Yorks församlingsmedlem Patricia Fahy att lagförslaget skulle “hjälpa till att minska de 655 000 ton giftigt e-avfall som produceras [and] vanligtvis kasseras under ett enda kalenderår här i delstaten New York.”

I dess meddelandepekade New York State Assembly på en studie av US Public Interest Group som fann att den genomsnittliga New York-familjen skulle spara cirka 330 USD per år och minska elektroniskt avfall med 22 procent med rätt till reparation.

Bortom Empire State

Även om förespråkare för rätt till reparation gjorde en anmärkningsvärd vinst, krävs det mycket mer lagstiftning innan rätten sträcker sig över hela landet och produktkategorierna.

I sin blogg fredag ​​pekade iFixits Wiens på vilken inverkan lagen antas ha runt om i världen. För det första hoppas chefen att tillverkarna ska göra reparationsmanualer öppna för alla, inte bara New York-bor.

Wiens uttryckte också hopp om programvaruskydd som slår igenom utanför New York.

“New York-lagen innehåller bestämmelser för återställning av mjukvarulåsen som vissa tillverkare använder för att knyta delar till enhetens moderkort eller serienummer. Tillverkare måste hitta något sätt att göra återställningsverktyg för delarparning tillgängliga för allmänheten. Det är en stor välsignelse för reparation, men det hjälper också renoveringsbranschen: Många renoverare skördar delar från gamla enheter, vilket är omöjligt när dessa enheter har delar ihopkopplade med moderkortet, säger Wiens och noterar relaterade infrastrukturutmaningar som leverantörer står inför.

Ars pratade nyligen med Wiens, som diskuterade de största utmaningarna och händelserna i kampen för rätten att reparera, inklusive nödvändigheten av federalt engagemang. Du kan kolla in vår intervju om rätten att reparera med iFixits VD här.

#Delstaten #York #godkänner #den #första #fakturan #för #elektronikrätt #reparation

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *