"Detta kommer att göra ont": En ärlig titt på hur läkare lider i ett straffsystem

“Detta kommer att göra ont”: En ärlig titt på hur läkare lider i ett straffsystem

Adam (Ben Whishaw) på förlossningsavdelningen på sjukhuset.

Anika Molnar/Sister Pictures/BBC Studios/AMC


dölj bildtext

växla bildtext

Anika Molnar/Sister Pictures/BBC Studios/AMC


Adam (Ben Whishaw) på förlossningsavdelningen på sjukhuset.

Anika Molnar/Sister Pictures/BBC Studios/AMC

Inledningsskottet för den nya serien Det här kommer att göra ont hittar en man som vi senare får veta är Adam, spelad av Ben Whishaw, sovande. Hans mun hänger öppen. Vi är så nära honom att det är svårt att säga var han är. Ett avlägset ljud väcker honom så mycket att han försöker dra sig ur sömnen, och kameran drar sig tillbaka och roterar. Den drar sig tillbaka och vänder sig desorienterande, tills vi ser att Adam sover i sin bil, bakom ratten, och hans telefon vibrerar. Han hann aldrig hem till sin partner kvällen innan; han lämnade jobbet och gick död till världen för vilka timmars sömn han än kunde få iväg. Och nu är det dags att göra om allt igen.

Adam är en ung läkare på OB/GYN-avdelningen på ett sjukhus. Serien, gjord av AMC och BBC och visades först i Storbritannien, är baserad på en memoarbok med samma namn av Adam Kay, som tillbringade flera år som läkare och arbetade för National Health Service. Kay berättar i boken om de konstiga anekdoterna, ja, men också de upprörande historierna. Han pratar om den belastning som bristen på tillräcklig finansiering tar på systemet och vården. Och han talar om de brutala konsekvenserna för medicinsk personal som går år utan tillräckligt med sömn, tillräckligt med stöd, tillräckligt med andrum. Seriens ursprung i memoarer återspeglas i det faktum att den på ett uppfriskande sätt sparsamt använder sig av den fjärde väggen, där Adam vänder sig för att ta upp kameran, men inte ofta.

Amerikanska tittare har sett massor av medicinska dramer; under en tid kunde du inte komma ifrån dem. I själva verket, detaljerna om patienten vars historia öppnar Det här kommer att göra ont och sedan hänger över Adam för hela säsongen kommer att vara bekant för alla som tittade ER. Men det här är en helt annan serie, delvis för att den är obotlig när det gäller att skildra takten i Adams dagar och takten för en praktikant som heter Shruti (Ambika Mod, också excellent här) som han är ansvarig för. Shruti försöker lära sig, men när dagarna är svåra för Adam, överför han sina frustrationer på henne – på någon som får ännu mindre stöd, ännu mindre omhändertagen, ännu mer sårbar än han är.

Det är nyckeln till seriens syn att Adam inte konsekvent är en trevlig person eller en bra läkare. Han gör saker som du inte vill att din läkare ska göra; han gör saker som du inte vill att en vän ska göra. Han är ingen antihjälte; han är helt enkelt ingen hjälte alls. Han är en person som långsamt och obönhörligt skadas av ett jobb han älskar, där han vet att han behövs, där han vet att han kan hjälpa människor.

De där scenerna som är så vanliga i amerikanska läkarshower, där alla pratar länge om äktenskap eller relationer, och särskilt där läkarna småpratar med patienter och lär känna dem? Du kommer inte att se dem här. Adam tittar alltid på sin telefon, tänker på var han ska vara, funderar på vilket av kraven på hans tid som ska uppfyllas härnäst. Varje patient får sin uppmärksamhet endast kort. Han bryr sig om sina patienter, men det är en känsla han nästan avskyr, och det är en han uppmuntras att trycka undan. Hans chef säger till honom vid ett tillfälle – du kanske spenderar tid med dem när du försöker rädda deras liv, men du går inte på deras begravningar. Det är oprofessionellt.

Adam (Ben Whishaw) och Shruti (Ambika Mod).

Anika Molnar/Sister Pictures/BBC Studios/AMC


dölj bildtext

växla bildtext

Anika Molnar/Sister Pictures/BBC Studios/AMC


Adam (Ben Whishaw) och Shruti (Ambika Mod).

Anika Molnar/Sister Pictures/BBC Studios/AMC

Det här kommer att göra ont är transfixerande delvis för att den är beredd att skildra, både i drama och i mörk komedi, den belastning som allt detta tar på läkare personligen men också på den vård de kan ge. Det är en ärlig titt på individualismens gränser i ett system som är designat för att vara kollektivt. Det finns ingen “Get me an amp of epi, STAT!”-stil hjältemod som kan kompensera för brist på resurser eller brist på sömn. Trötta människor gör fler misstag. Förhastade människor gör fler misstag. Människor som tillbringar år i kränkande arbetsmiljöer överför samma sak till dem som följer dem. Whishaw kan spela karaktärer som är milda och överväldigade, men det är inte så: Adam är orolig delvis för att han kan se att något i honom fräter; Shruti är orolig delvis för att hon inte har någon lust att sluta som Adam.

Det är nästan vid sidan av poängen, men det är värt att notera att det här också är en tv-säsong som är ovanligt bra på avslöjanden och överraskningar, på att berätta historier som inte blir som du tror att de går. Allt i Adams liv, inklusive hans förhållande till sin stödjande och kärleksfulla pojkvän Harry (Rory Fleck Byrne), är komplicerat – desorienterande, precis som den där öppningskamerabilden. Hans mamma (spelad av Harriet Walter, slutförde en trifekta av nyligen komplicerade TV-mammor i detta, Följd och Ted Lasso) är inte en källa till stöd. Det närmaste han har en mentor är chefsbarnmorskan Tracy (en fantastisk Michele Austin), som vet mycket mer än han, men som han officiellt överträffar. Han är inte okej, och hans patienter är inte, och hans sjukhus är inte okej, och Shruti är inte. Och konsekvenserna visar sig på både chockerande och oundvikliga sätt.

Det är roligt; det här är inte en show från covid-eran, men den känns som en show från covid-eran, på samma sätt som paranoida thrillers kan kännas som en post-Watergate-rörelse, även om många var för tidiga för att det bokstavligen skulle vara sant. Det här är en serie som inte handlar om covid, utan den handlar om gränserna för de människor vi ber att gå nära smärta och döden varje dag, dag efter dag, utan någon lättnad i sikte. Det antyder ett system som alltid är på gränsen till katastrof, där läkare och sjuksköterskor är så upptagna med att inte drunkna att den personliga tillfredsställelse som många av oss kanske tror att rädda liv skulle ge är något de helt enkelt är för överväldigade för att uppleva.

(En notering: Amerikaner som hatar att göra med försäkringsbolag kan bli förvånade över att se en sådan blåsig kritik av tillståndet i NHS, som åtminstone inte har den röran att navigera i. Men tillräcklig finansiering är fortfarande en enorm fråga i Adams värld, och det finns en episod tillägnad hans erfarenhet på ett privat sjukhus som talar skärande till vad som händer i så många situationer där de vinstdrivande systemen som är tillgängliga för de rika hittar sätt att frigöra offentliga medel för privat berikning.)

Det är svårt att återuppliva det medicinska dramat, men Kays känsla för galghumor, som kommer igenom i hans memoarer, och framför allt de fantastiska framträdandena från Whishaw och Mod, får det att fungera. Det här är en förödande, rolig, skarp berättelse om liv och död och misslyckande och framgång, och det är väl värt att uppsöka de två streamingtjänsterna som nu visar den – AMC+ och Sundance Now – så att du kan se det själv.

Lyssna på Pop Culture Happy Hour på Apple Podcasts och Spotify.

#Detta #kommer #att #göra #ont #ärlig #titt #på #hur #läkare #lider #ett #straffsystem

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *