Nadal når finalen i French Open efter att Zverev tvingats lägga av med skada

Rafael Nadal är finalist i French Open för 14:e gången i sin karriär då en gripande, lång och rörig semifinal slutade med Alexander Zverev tvingas lägga av i andra set. Zverev vred illa sin fotled när han jagade en boll och fördes av banan i rullstol.

Efter att ha tävlat i över tre timmar utan att fullfölja det andra setet vann Nadal med 7-6 (8), 6-6 ret. att gå vidare till finalen.

Nadal, som firade sin 36:e födelsedag, kommer att spela för en rekordlång 14:e Franska öppna titel och 22:a major-titel, med hans franska öppna vinst-förlustrekord nu 111-3 (97%). Efter sin triumf vid Australian Open kommer han att försöka vinna årets två första stora turneringar för första gången i karriären.

“Väldigt tråkigt för honom, ärligt talat, han spelade en otrolig turnering”, sa Nadal om Zverev, som hade tagit sig till semifinalen för andra året i rad. “Han är en väldigt bra kollega på turnén. Jag vet hur mycket han kämpar för att vinna en grand slam men för tillfället hade han väldigt otur. Det enda jag är säker på är att han inte kommer att vinna en enda [but] mycket mer än en. Så jag önskar honom all lycka.”

Nadal kommer att möta Casper Ruud, den åttonde seedade, i finalen efter att han återhämtat sig från ett set down för att besegra Marin Cilic med 3-6, 6-4, 6-2, 6-2 och nå sin första grand slam-final. Ruud är den första norska spelaren i den öppna eran att nå en stor singelfinal.

När Ruud satte fart till segern avbröts matchen i 10 minuter efter att en klimatdemonstrant kommit in på banan och limmat sig vid nätet. Demonstranten, som gick vidare till domstolen och kunde fästa sig vid nätet utan att någon säkerhet ens reagerade, bar en tröja där det stod: “Vi har 1 028 dagar kvar.”

En demonstrant binder sig till nätet under franska öppna semifinalen mellan Casper Ruud och Marin Cilic
En demonstrant binder sig till nätet under semifinalen mellan Casper Ruud och Marin Cilic. Bild: Thibault Camus/AP

I den tidigare semifinalen, när regnet föll runt Paris, användes det nya Roland Garros-taket för den första matchen av verklig betydelse i år. Medan Zverev klev innanför baslinjen och effektivt slog igenom förhållandena, var Nadals toppspin trubbig i fukten, med bollen som fluffade upp. Han kallade dem några av de långsammaste förhållanden han har spelat i på Roland Garros. “Jag tror att förhållandena inte var de perfekta för mig i eftermiddags,” sa Nadal. “Det är därför jag inte kunde skapa den skada jag ville ha över honom.”

Det började med ett allsmäktigt, 92-minuters öppningsset, som Zverev gick in i med eld. Han serverade nästan perfekt tidigt, kraschade ner förstaservar, landade långt över 80 % av dem och demolerade bollen inifrån baslinjen eftersom matchen var på hans racket.

Men när insatserna steg, dök hans välbekanta kamp med sin andra serve och forehand upp. Zverev tappade sin serve och räddade sedan tre setpoäng och tog tillbaka till ledningen med 6-2 i tiebreak. Mot nästan vem som helst skulle setet ha varit över, men Nadal räddade alla fyra setpunkterna. Efter att Zverev missade en lätt volley vid ställningen 6-3, drog Nadal av sig en särskilt upprörande vinklad forehand-passningsskottsvinnare på följande punkt.

Även när Nadal fortsatte att kämpa med sitt spel, är han suverän i de snäva ögonblicken och han reste sig för att beröva setet från Zverev med en dundrande forehand-vinnare längs linjen. Han kallade sitt otroliga tillfrisknande för ett “mirakel”.

Alexander Zverev skakar hand med domaren efter att ha tvingats lägga av
Alexander Zverev skakar hand med domaren efter att ha tvingats lägga av. Foto: Yoan Valat/EPA

Nadal bröt serven i den inledande matchen av andra set. Men istället för att separera sig själv, kastade han in en serie hemska servicespel och ett rörigt set följde. Nadal kämpade från baslinjen och förlitade sig starkt på drop shots i stället för vilken vikt som helst på sina markslag, och Zverev dubbelfelade två gånger på break points, inklusive tre dubbla fel medan han tjänade till setet vid 5-3. Totalt var åtta av de första nio matcherna i andra setet pauser i serven.

När paret var på väg mot ett tiebreak, attackerade Nadal vid matchpunkten på sin serve och Zverev vred illa sin högra fotled samtidigt som han jagade en forehand. Han började omedelbart skrika av ångest och eskorterades omedelbart ut från banan på en rullstol, en sällsynt sekvens som underströk hur allvarlig hans skada var. Efter en kort stund, då Nadal också gick utanför banan, återvände Zverev till banan på kryckor och hälsade publiken, vilket gav honom stående ovationer samtidigt som hans avgång från matchen bekräftades.

Efteråt sa Nadal att när han gick för att träffa Zverev i omklädningsrummet hade han omedelbart genomgått en ultraljudsundersökning för att kontrollera sin fotled.

Snabb guide

Hur registrerar jag mig för varningar om sportnyheter?

Show

  • Ladda ner Guardian-appen från iOS App Store på iPhones eller Google Play Store på Android-telefoner genom att söka efter “The Guardian”.
  • Om du redan har Guardian-appen, se till att du använder den senaste versionen.
  • I Guardian-appen trycker du på den gula knappen längst ner till höger och går sedan till Inställningar (kugghjulsikonen) och sedan på Aviseringar.
  • Aktivera sportaviseringar.

Tack för din feedback.

“Det har varit en supertuff match, över tre timmar och vi avslutade inte ens andra set”, sa Nadal. “Så det är en av de största utmaningarna på touren idag när han spelar på den här superhöga nivån.

“Svårt att säga många saker idag i den här situationen. Naturligtvis, som alla vet, att vara i finalen i Roland Garros en gång till är en dröm, utan tvekan. Men samtidigt, för att avsluta på det sättet… Jag har varit där i det lilla rummet med Sascha [Zverev] innan vi kom tillbaka till domstolen. Att se honom gråta där, det är ett väldigt tufft ögonblick, så all lycka till honom.”

#Nadal #når #finalen #French #Open #efter #att #Zverev #tvingats #lägga #med #skada

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *