NBA Finals: How Celtics vann Game 1 genom att ge Warriors, Stephen Curry smak av sin egen medicin

NBA Finals: How Celtics vann Game 1 genom att ge Warriors, Stephen Curry smak av sin egen medicin

SAN FRANCISCO — En störtflod av 3-poängare som lämnar motståndaren inkapslad i hjälplöshet och letar efter svar från en högre makt. Spelare på bänken firar med förtjänt arrogans varje gång bollen stänker genom nätet utan motstånd från kanten. En poängkörning som får dig att leta igenom rekordböckerna, oförmögen att förstå att något så här förödande någonsin har hänt tidigare.

I det första NBA-finalspelet någonsin på Chase Center, skulle det vara det Golden State Warriors‘ berättelse – deras återkomst till basketuniversumets högsta nivå. Istället Boston Celtics åkte på en oöverträffad löpning i fjärde kvartalet, utlöst av skjutande med ljus och precisa bollrörelser, för att komma undan med en vinst på 120-108 Game 1 i San Franciscosom dränerade livet från vad som hade varit en elektriskt rabiat såld folkmassa.

Golden States för bra-för-att-vara-berättelse skrevs redan halvvägs under första kvartalet. Stephen Curry var på en ostoppbar värmare som bara han är kapabel till, och gick 6-mot-8 från 3-punktsintervallet på väg till 21 poäng i den inledande ramen. Snabbspola framåt till andra halvlek, när ett varumärke Warriors tredje kvartalet vände deras två poängs underläge i halvtid till en ledning på 15 poäng med drygt två minuter kvar.

En tredje kvartal på 38 poäng av den karaktären har varit ett knockoutslag för många olyckliga motståndare under de senaste åtta säsongerna av Warriors basket. Att säga att Boston svarade skulle vara en av de största underdrifterna i NBA:s 75-åriga historia.

När folk tänker på Warriors, tänker de förmodligen på 3-poängare — långdistansupplopp från Curry och Klay Thompson står över alla andra skyttar inom basketkunskap. På torsdagen använde Boston dock Warriors älskade vapen mot dem.

Celtics överträffade Golden State, 40-16, i den sista bilden, vilket gjordes desto mer överväldigande av det häftiga 9-mot-12 3-poängsskottet som de regnade ner över Bay Area och dess fans. Vid ett tillfälle gjorde de sju raka 3-poängare, den sista av Al Horford som gav hans lag en sexpoängsledning som, med tanke på obalansen i momentum vid den tiden, verkade praktiskt taget oöverstiglig.

Vändningen var desto mer anmärkningsvärd med tanke på att Jayson Tatum, Bostons ledande målskytt som precis vunnit finalens MVP i Eastern Conference, hölls till 12 poäng på 3-av-17 skytte, och möttes av olika aggressiva defensiva blickar hela natten, inklusive en box-och -ett. Hans 13 assist, dock symboliserade ett Celtics-lag – förstärkt av meddelanden från huvudtränaren Ime Udoka – som var fast besluten att göra rätt spel, hur enkelt det än är, och litade på att det så småningom skulle ge positiva resultat.

“De gör ett fantastiskt jobb med att hjälpa och sånt. Så, du vet, det är uppenbarligen lika enkelt som om du drar två, hittar någon som är öppen”, sa Tatum efter spel 1. “Det var vad jag bara försökte göra .”

Det var inte bara så att Celtics gjorde 3:or – de fick 21 mot 41 för matchen – det var hur de satte upp dem. De flyttade bollen snabbt, trängde in i färgen och sparkade ut till spelare i perfekt läge med ännu mer perfekta passningar. Ta en titt på denna pjäs där Celtics skramlar av fyra pass på sex sekunder, vilket leder till en öppen 3:a för Horford, som satte ett NBA-rekord för spelare som gjorde sin finaldebut med sex trepoängare på natten.

Vågar vi säga att bollrörelsen ser krigarelik ut.

Celtics använde också small-ball, en häftklammer från Golden State under tidigare år, för att dominera fjärde kvartalet på båda sidor. Enheten på banan när Boston till slut tog ledningen var Horford i centrum, tillsammans med Tatum, Jaylen Brown, Derrick White och Payton Pritchard. Mindre än tre minuter senare hade Celtics utvecklat ett övertag med sex poäng och hade spelat bort Warriors center Kevon Looney utanför planen. Steve Kerr kontrade med “Poole Party”-uppställningen av Curry, Thompson, Draymond Green, Andrew Wiggins och Jordan Poole – som har spruckit efter att ha sett oslagbar ut mot Denver Nuggets i den första omgången — men det gick inte att täppa till de gapande hålen i Warriors dam som Celtics rasande hade brutit loss.

Attacken var så utbredd att Warriors inte hade någon att skriva in på. Horford, Brown, White och Marcus Smart gjorde två 3:or styck i fjärde kvartalet. Pritchard lade till en. “Strength in Numbers” har varit Warriors motto i flera år, men i torsdags gällde det verkligen Celtics.

“Vi är stolta över att alla kan bidra i båda ändar”, sa Udoka efter matchen. “Det är givande, speciellt en kväll när din bästa kille har en ledig natt.”

Defensivt gick Celtics till mycket mer byte och pre-switch i fjärde kvartalet för att begränsa Currys skytte och Warriors penetration. Udoka sa att den lilla enheten spelade också spelade mer fysiskt och “verkade slita [the Warriors] ner lite.” De höll Golden State till 6-av-15 skott i fjärde kvartalet, inklusive 1-för-6 från 3-poängsintervall, innan bänkarna tömdes i sista minuten och tvingade fram så många omsättningar som Warriors hade assists. Sammantaget gav småbollsuppställningen utdelning för Boston, och det är något att titta på när serien fortskrider.

På ett sätt var det passande att dessa Celtics klättrade ur ett stort underskott i sin första NBA-finalmatch – trots allt präglades deras ordinarie säsong av en osannolik handling av switch-flipping. Efter en medioker start fick de 25-25 den 28 januari. Från den tidpunkten gick de 26-7 med ett nettobetyg på plus-13,8, fem poäng bättre än närmaste utmanare, och fick seed nr 2 i den östra konferensen. Celtics vet hur de ska slå tillbaka eftersom de har slagit tillbaka hela året, och Udoka fortsatte att predika motståndskraft när Warriors utökade sin ledning under tredje kvartalet.

“Vi har gått igenom mycket. Vi har gått igenom många upplevelser, många förluster. Vi vet vad som krävs för att vinna,” sa Brown efter match 1. “Jag ger kredit till varje kille i det omklädningsrummet från topp till botten. Vi har en fantastisk, spänstig grupp. Kedjan är bara lika stark i sin svagaste länk.”

Det märkligaste med slutspelet, och i synnerhet finalen, är att så fort den sista summern ljuder i Game 1, handlar det om Game 2. Båda lagen kommer att titta på filmen och göra justeringar, med vetskapen om att färgen på söndagens revansch kan ser absolut ingenting ut som öppnaren. Men på torsdagen bekräftade Celtics vad de har räknat ut under de senaste fem månaderna – de tror att de har vad som krävs för att bli NBA-mästare, och ingenting kan avskräcka dem från det tänkesättet.

“Vi kan inte komma för högt och vi kan inte bli för låga. Vi spelade väldigt bra, men vi måste matcha den energin nästa match, och vi förstår det,” sa Smart. “Vi vet alla att det här spelet är ett spel med löpningar. Du går inte in i spelplaneringen för att spela dåligt. Det händer saker. Du måste bara hitta ett sätt.”


#NBA #Finals #Celtics #vann #Game #genom #att #Warriors #Stephen #Curry #smak #sin #egen #medicin

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *