The Federal Trade Commission announced on Thursday that it is filing a lawsuit to stop HCA Healthcare, which operates MountainStar Healthcare in Utah, from acquiring five Steward Health Care hospitals in the state.

FTC lämnar in stämningsansökan för att blockera en sammanslagning av sjukvården i Utah

Federal Trade Commission meddelade på torsdagen att de lämnar in en stämningsansökan för att stoppa HCA Healthcare, som driver MountainStar Healthcare i Utah, från att förvärva fem Steward Health Care-sjukhus i delstaten. (Kristin Murphy, Deseret News)

Beräknad lästid: 2-3 minuter

SALT LAKE CITY — Federal Trade Commission meddelade på torsdagen att det lämnar in en stämningsansökan och ett administrativt klagomål mot en sammanslagning av sjukvården i Utah.

HCA Healthcare, känd som MountainStar Healthcare i Utah, meddelade att de hade förvärvat Steward Health Care Systems fem sjukhus i Utah i september. FTC försöker dock stoppa fusionen som den säger skulle eliminera konkurrensen i Wasatch Front-regionen.

“Som det andra och fjärde största hälsovårdssystemen i Wasatch Front-regionen i Utah, som omger Salt Lake City, hjälper HCA Healthcare och Steward Health Care System till att hålla nere kostnaderna för konsumenterna genom att konkurrera kraftigt med varandra”, säger FTC Bureau of Competition Director Holly Vedova i ett uttalande.

Vedova sa att konkurrens mellan de två företagen leder till både lägre priser och innovativa tjänster som skulle gå förlorade efter en sammanslagning. FTC-utlåtandet sa att HCA Healthcare och Steward Health Care System konkurrerar om inkludering av försäkringsbolagsnätverk, hälsovårdskvalitet och sjuksköterskor och läkare.

Steward Health Care är för närvarande en lågkostnadskonkurrent för slutenvård, allmän akutvård på sjukhus, och en sammanslagning kan ändra på det. FTC sa att en sammanslagning skulle göra det möjligt för HCA att höja sina priser och en del av den kostnaden skulle överföras till arbetsgivare och hälsoplansmedlemmar genom ökade premier, självrisker och utgifter.

Enligt uttalandet röstade FTC enhälligt för att godkänna ett tillfälligt besöksförbud och preliminärt föreläggande som skulle stoppa sammanslagningen tills rättegången är löst. En administrativ rättegång är planerad att inledas den 13 december.

En offentlig version av stämningsansökan är ännu inte tillgänglig.

När HCA Healthcare tillkännagav förvärvsavtalet sa de att de utökade faciliteterna skulle hjälpa dem att möta de växande hälsovårdsbehoven i Utah.

“Vi tror att tillägget av dessa faciliteter kommer att hjälpa oss att förbättra vårdnätverksalternativen för patienter och möjliggöra investeringar i tjänster för att möta ökande efterfrågan på sjukvård. Vi ser fram emot att välkomna dem till HCA Healthcare-familjen”, säger VD Sam Hazen.

De Steward Health Care-ägda sjukhusen i delstaten inkluderar Davis Hospital i Layton, Jordan Valley Medical Center i West Jordan, Jordan Valley Medical Center-West Valley Campus, Mountain Point Medical Center i Lehi och Salt Lake Regional Medical Center i Salt Lake City.

HCA Healthcares MountainStar-sjukhus i Utah inkluderar Brigham City Community Hospital, Cache Valley Hospital i North Logan, Lakeview Hospital i Bountiful, Lone Peak Hospital i Draper, Mountain View Hospital-Payson, Ogden Regional Medical Center, St. Mark’s Hospital i Salt Lake City och Timpanogos Regional Hospital i Orem.

Ett annat hälso- och sjukvårdssystem i Utah slutförde sin egen sammanslagning i april, med ett Utah-baserat Intermountain Healthcare går samman med Colorado sjukhussystem SCL Health, vilket gör Intermountain till USA:s 11:e största ideella hälsovårdssystem. Intermountain-tjänstemän sa att de kombinerade företagen sysselsätter mer än 59 000 personer, driver 33 sjukhus och 385 kliniker i sju delstater och försäkrar 1 miljon människor i Utah och Idaho.

Relaterade berättelser

Emily Ashcraft började på KSL.com som reporter 2021. Hon bevakar domstolar och juridiska angelägenheter, såväl som nyheter om hälsa, tro och religion.

Fler berättelser som du kanske är intresserad av

.
#FTC #lämnar #stämningsansökan #för #att #blockera #sammanslagning #sjukvården #Utah

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *