Glasögon eller inga glasögon, årets WWDC handlar om AR

Glasögon eller inga glasögon, årets WWDC handlar om AR

Apples mjukvara är väldigt bra, generellt sett. Trots att företaget har spridit sitt fokus på fler plattformar än någonsin — macOS och iOS och iPadOS och tvOS och watchOS och vilken programvara Apple än bygger för sin kanske-möjligen-kommande-en-dag-bil och sin nästan-säkert-kommande-snart AR/VR headset — dessa plattformar har fortsatt att vara utmärkta. Det var ett tag sedan vi fick ett fiasko i Apple Maps-stil; de största misstagen Apple gör nu är mycket mer på nivån sätta Safari URL-fältet på fel del av skärmen.

Vad all denna framgång och mognad föder är dock en känsla av att Apples mjukvara är … färdig – eller åtminstone väldigt nära. Under de senaste åren har företagets programvarumeddelanden på WWDC nästan uteslutande varit iterativa och additiva, med få stora svängningar. Senaste åren stora iOS-meddelanden, till exempel, var några livskvalitetsförbättringar av FaceTime och några nya typer av ID som fungerar i Apple Wallet. Annars har Apple för det mesta bara rullat ut nya inställningsmenyer: nya kontroller för aviseringar, inställningar för fokusläge, sekretessverktyg – sånt.

Det här är inget dåligt! Det är inte heller det faktum att Apple är den bästa snabbföljaren i mjukvarubranschen, anmärkningsvärt snabb att anpassa och polera alla andras nya idéer om mjukvara. Apples enheter är lika funktionsfyllda, hållbara, stabila och användbara som allt du kan hitta var som helst. Alltför många företag försöker uppfinna allt på nytt hela tiden utan anledning och skapar problem där de inte fanns. Apple är ingenting om inte en hänsynslöst effektiv maskin, och den maskinen jobbar hårt med att finslipa varje pixel som dess enheter skapar.


Det bästa av iOS 15, om du skulle glömma det.

Men vi är vid en brytpunkt när det gäller teknik som kommer att kräva mer av Apple. Det är nu ganska klart AR och VR är Apples nästa stora grej, nästa förmodat jordskakande enorma industri efter smartphonen. Apples kommer sannolikt inte att visa upp ett headset på WWDC, men allt eftersom förstärkt och virtuell verklighet kommer till fler av våra liv, kommer allt om hur vi upplever och interagerar med teknik att behöva förändras.

Apple har naturligtvis visat upp AR i flera år. Men allt det visas är demos, saker du kan se eller göra på andra sidan av kameran. Vi har sett väldigt lite från företaget om hur det tror att AR-enheter kommer att fungera och hur vi kommer att använda dem. Företaget som älskar att prata om sina inmatningsenheter kommer att behöva några nya och ett nytt programvaruparadigm att matcha. Det är vad vi kommer att se i år på WWDC.

Kommer du ihåg förra året, när Apple visade att du kunde ta en bild av ett papper med din iPhone och den skulle automatiskt skanna och känna igen all text på sidan? Live Text är en AR-funktion genom och igenom: det är ett sätt att använda telefonens kamera och AI för att förstå och katalogisera information i den verkliga världen. Hela teknikbranschen tror att det är framtiden – det är vad Google gör med Maps och Lens och vad Snapchat gör med sina linser och filter. Apple behöver mycket mer där Live Text kom ifrån.

Live Text är en AR-funktion rakt igenom.
Bild: Apple

Ur ett enkelt UI-perspektiv är en sak som AR kommer att kräva ett mycket effektivare system för att få information och utföra uppgifter. Ingen kommer att bära AR-glasögon som skickar dem Apple Music-annonser och nyhetsmeddelanden var sjätte minut, eller hur? Och helskärmsappar som kräver din enastående uppmärksamhet kommer i allt högre grad att ligga i det förflutna.

Vi kan få några tips om hur det kommer att se ut: det låter som att “använd din telefon utan att gå vilse i telefonen” kommer att bli ett tema på årets WWDC. Enligt Bloombergs Mark Gurman kunde vi se en iOS-låsskärm som visar användbar information utan att du behöver låsa upp din telefon. En mer överskådlig iPhone verkar vara en utmärkt idé och ett bra sätt att hindra människor från att öppna sin telefon för att kolla vädret bara för att hitta sig själva djupt nere i ett TikTok-hål tre och en halv timme senare. Detsamma gäller de ryktade “interaktiva widgetarna”, som skulle låta dig utföra grundläggande uppgifter utan att behöva öppna en app. Och om fokusläget får några ryktade förbättringar – och särskilt om Apple kan göra fokusläget lättare att ställa in och använda – kan det vara ett riktigt användbart verktyg på din telefon och ett helt nödvändigt verktyg på dina AR-glasögon.

Jag förväntar mig också att Apple fortsätter att föra sina enheter mycket närmare varandra när det gäller både vad de gör och hur de gör det i ett försök att göra hela dess ekosystem mer användbart. Med en nästan full serie av Mac- och iPad-datorer som körs på Apples M-chip – och kanske en hel rad efter WWDC om den efterlängtade Mac Pro äntligen dyker upp – finns det ingen anledning för enheterna att inte dela mer DNA. Universal Control, som förmodligen var det mest spännande iOS 15-meddelandet även om det inte skickades förrän i februari, är ett bra exempel på hur det ser ut för Apple att behandla sina många skärmar som en del av ett ekosystem. Om iOS 16 ger äkta multitasking i fritt format till iPad (och jag hoppas det gör det), är en iPad i en tangentbordsdocka i grunden en Mac. Apple brukade undvika den närheten; nu verkar det omfamna det. Och om den ser alla dessa enheter som i slutändan följeslagare och tillbehör till ett par AR-glasögon, kommer den att behöva dem alla för att göra jobbet bra.

Senaste gången Apple — fan, sista gången någon — hade en helt ny idé om hur vi använder prylar var 2007 när iPhone lanserades. Sedan dess har branschen varit på en ja-och-väg, förbättrat och finjusterat utan att någonsin riktigt bryta från grunderna i multitouch. Men AR kommer att bryta allt detta. Det går inte annars. Det är därför företag arbetar med neurala gränssnitt och försöker göra det perfekt gestkontroll, och försöker ta reda på hur man visar allt från översatt text till kartor och spel på en liten skärm framför ditt ansikte. Meta levererar och säljer redan sina bästa idéer; Googles kommer ut i form av linsfunktioner och fräsande videor. Nu måste Apple börja visa världen hur de tror att en AR-framtid fungerar. Headset eller inget headset, det blir historien om WWDC 2022.

#Glasögon #eller #inga #glasögon #årets #WWDC #handlar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *