Iga Swiatek vinner French Open, bäst Coco Gauff i damfinalen

Iga Swiatek vinner French Open, bäst Coco Gauff i damfinalen

PARIS — Efter två veckors spel på Roland Garros, världsnr Iga Swiatek och 18-årig amerikan Coco Gauff mötte för titeln.

Swiatek, franska öppna mästaren 2020, fick sin raka vinst nr 35, vilket matchade det bästa åket detta århundrade, ett rekord som innehas av Venus Williams. Ännu viktigare, det gav henne en andra Grand Slam-titel och cementerade hennes status som den obestridda världens nummer 1. Gauff, rankad som nr 18 i världen, gick in i sin första Grand Slam-final efter ett drömlopp där hon inte tappade ett set .

Uppdateringar från matchen:


Historia gjord

Swiatek firar sin dominerande seger med familjen och laget i sin box, och hon sprang över till dem direkt efter matchen. Med sin vinst är hon nu den yngsta kvinnan sedan Maria Sharapova 2006 att vinna flera majors och den första kvinnan sedan Justine Henin 2004 att vinna den första majoren hon spelade efter att ha nått nummer 1. — D’Arcy Maine


Coco borde vara stolt

Det var otroliga fjorton dagar för Gauff. Naturligtvis kommer hon att bli besviken just nu, men det här var ett stort steg framåt för henne.

“Det här är första gången för mig, så jag försöker ta mig igenom det här,” sa Gauff efteråt. “Först och främst vill jag gratulera Iga – det du har gjort är fantastiskt och du förtjänar det. Förhoppningsvis kommer vi att spela mot varandra i fler finaler och kanske en dag vinner jag över dig. Jag skulle vilja för att tacka mitt team, förlåt att jag inte riktigt kunde få tag i den här idag men tack för allt stöd. Förhoppningsvis är detta det första av många.”

Om hon fortsätter att förbättra sig så här kommer hon säkert att vara tillbaka i fler Grand Slam-finaler. — Simon Cambers


Swiatek säkrar French Open-titeln när himlen vänder

Ett åskklapp mötte Swiatek när hon serverade matchen. Det var en fullständigt hänsynslös prestation från världens nummer 1 när hon såg av Gauff på 1 timme och 8 minuter. Det var alltid hennes titel att förlora och det var aldrig riktigt tveksamt. Swiatek går upp till läktaren för att hälsa på sitt lag, och fotbollsstjärnan Robert Lewandowski ansluter sig till firandet. Gauff tar in allt på egen hand medan hon fäller en tår. Det har varit en turnering från henne — hon nådde sin första Grand Slam-final. — Tom Hamilton


Vädret vänder…

Himlen har plötsligt blivit mulen på Roland Garros, med åskväder som förutses någon gång i eftermiddag. Strålkastarna är nu tända på Court Philippe Chatrier när Gauff börjar andra setet med att knäcka Swiatek. — Hamilton


Iga tar första setet

Med Swiatek som tar inledningen, 6-1, på bara 32 minuter, markerar detta Gauffs första tappade set i turneringen. För att göra saken värre för Gauff har Swiatek ett rekord på 35-4 i sin stora karriär efter att ha vunnit det inledande setet och har 18-0 i French Open. — Maine


Swiatek så aggressiv

Det var en brutal uppsättning för Coco Gauff. Swiatek har varit över sin andra serve. Gauff behöver en snabb start i andra set för att ge henne tron. — Cambers


Polska kungligheter på läktaren och tittar på polska kungligheter

Fotbollsspelaren Robert Lewandowski är här på stadion och tittar på Swiatek. De två är Polens mest framstående idrottsstjärnor. Lewandowski har tagit en paus från nationella uppdrag för att ge sitt stöd till Swiatek efter att han startade i 2-1-vinsten över Wales i onsdags. — Hamilton


Stark start behövs

Hur viktigt är det att vinna öppningssetet i en stor final? Som goda nyheter för Swiatek, som har rusat ut till en tidig 3-0-ledning, är det nästan ett krav på damsidan. — Cambers

Enligt ESPN Stats & Informations forskning har vinnaren i öppningsset vunnit 58 av de senaste 65 majorfinalerna för kvinnor och 18 av de senaste 20 i French Open. Simona Halep var den sista mästaren i Paris som har återhämtat sig från att förlora det inledande setet; hon samlade sig för att komma tillbaka över Sloane Stephens för att ta pokalen 2018. — Maine


Allt om Cocos andra serve

Om Gauff kan spela rent på serven, och då menar jag att minska antalet dubbla fel till ett minimum, så har hon en verklig chans. Problemet är att Swiatek kommer att försöka komma över sin andra serve. Så om Gauff vill vinna är en hög första serve-procent absolut nödvändig.

Inte överraskande ser Gauff nervös ut. Hon kunde göra med några fel tidigt från Swiatek för att hjälpa henne att lösa. Inte säker på om hon kommer att få dem, dock. — Cambers


Fixar scenen

Philippe Chatrier-domstolen fylls fortfarande på när Swiatek och Gauff går ut till ett strålande mottagande från publiken. Vi har redan haft besök av Rafa Nadal i dag inför hans final i morgon, och det sitter tenniskungligheter längst fram i presidentens box med Billie Jean King i de främsta platserna. — Hamilton


Värmer upp


Förhandsgranska matchen

Varför Iga Swiatek kommer att vinna

Swiatek är helt enkelt den bästa kvinnliga spelaren på planeten just nu. Sedan förlorade mot Jelena Ostapenko i februari har hon bara förlorat två set, ett i Stuttgart och ett i Paris, vunnit 34 matcher i rad och plockat in fem titlar på vägen.

Mästaren 2020 när hon var 19, Swiatek är en mycket bättre spelare nu. Ash Bartys pensionering kunde ha lämnat henne berövad, sakna en rival och motivation, ungefär som John McEnroe kände när Björn Borg slutade. Istället har hon fattat manteln av nr 1 och verkar aktivt omfamna den.

“Jag använder nr 1 för att sätta press på mina motståndare”, sa hon tidigare i turneringen.

Hennes serve är stark, hennes forehand är dödlig, hennes backhand solid, hennes tro ostoppbar. Mycket har gjorts av det arbete hon och hennes idrottspsykolog, Daria Abramowicz, har gjort utanför banan, för att hålla henne balanserad och sätta allt i perspektiv, men Swiateks medfödda förmåga att hitta en lösning på banan när hon har problem är lika imponerande.

Aggressiv på sin motståndares andraserv, där hon har vunnit 66 % av poängen, kommer hon att sätta press på Gauff, vars akilleshäl är hennes ibland spröda andraserv. Hon kommer att attackera, hon kommer att attackera och sedan attackera några till. Det är svårt att se henne stoppas. — Cambers

Varför Coco Gauff kommer att vinna

Redan från början av turneringen har det varit något med Coco Gauff, en nyvunnen mognad på banan som bara matchas av hennes anmärkningsvärda mognad utanför den.

18-åringen tog sig till kvartsfinal här för två år sedan och hon började sitt besök i Paris i år med att fira sin gymnasieexamen. Från start har hon sett avslappnad, bestämd och absolut i sitt esse.

Clay kan ändå visa sig vara hennes bästa yta. En briljant mover på alla ytor, hon har anpassat sig för att glida och hennes bantäckning har en enkel effektivitet.

Det är hennes första Grand Slam-final, så det kommer att finnas nerver, utan tvekan. Men hennes spel är på en så bra plats att hon ser ut att höra hemma på den här nivån. Detta är förmodligen den första av många Grand Slam-finaler, absolut inte en engångsföreteelse.

Mycket kommer att bero på hur mycket kontroll hon kan få från baslinjen. Om Swiatek kan servera bra och få igång sin forehand kan det bli tufft. Men om Gauff utökar rallyna och fokuserar på backhand-till-backhand-utbytena, kan hon vinna.

Det är en Grand Slam-titel som står på spel men meningen är att Gauff kommer att ta den med ro.

Swiatek “är på en rad just nu, uppenbarligen,” sa Gauff. “Jag tror att jag inte har något att förlora på att gå in och hon är definitivt favoriten som går in i matchen på pappret. Jag ska bara spela fri och spela min bästa tennis. Jag tror att allt kan hända i en Grand Slam-final.” — Cambers

Vad kommer att hända?

På pappret borde Swiatek vinna, men det kan vara nära, kanske tre set. Om Gauff servar bra har hon en stor chans. Om inte så är nog Swiatek för stark just nu. Luta dig tillbaka och njut! — Cambers

.
#Iga #Swiatek #vinner #French #Open #bäst #Coco #Gauff #damfinalen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *