Våldsexperter i hemmet beklagar nedfallet från Depp-Heard-rättegången

jagI en av de mest kända och offentliga rättegångarna mellan ett frånskilt par hittills var allas ögon riktade Johnny Depp och Amber Heard – två Hollywood-skådespelare som en gång var förälskade och hävdade att den andra begick våld mot dem.

Men juryns blandade dom var till stor del till fördel för Depp och opinionsdomstolen verkade överväldigande ställa sig på den skådespelare som är mest känd för att ha spelat en busig men älskvärd pirat i Pirates of the Caribbean-filmerna. Internet super-sleuths och påverkare gick långt för att avveckla Heards vittnesmål till stöd för Depp.

Men förespråkare för överlevande av våld i hemmet kallade hela rättegången för ett spektakel, som orsakade mer skada än nytta och såg ingen anledning till att fira när den avslutades. Istället varnade de för att rättegångens gång – och dess resultat – hade orsakat skada för att ta itu med våld i hemmet och hjälpa dess offer.

Michelle Sacks, utbildningschef vid Houston Area Women’s Center, sa att täckningen av rättegången var ofrånkomlig – synlig överallt från mobiltelefonskärmar till tv-apparater på läkarmottagningar till tidningar och tidskrifter i kassaköerna i livsmedelsbutiker. För vissa överlevande av våld i hemmet fungerade det som en utlösande faktor – särskilt för dem som överväger att komma fram med sina berättelser för första gången.

“Jag är säker på att det har väckt många känslor. Så om du tänker på överlevande som har försökt att läka privat – det här kan definitivt, du vet, antända ett traumasvar ibland”, sa hon.

Hon sa att hon hoppades att resultatet av rättegången inte skulle påverka dem som vill berätta sina egna historier.

”Bara för att juryn bestämde sig så betyder det inte att det inte hände. Jag tror att det är väldigt viktigt att få fram – bara för att tro på någon som kan avslöja något för dig. Och om du vet att någon kämpar, låt dem bara veta att de inte förtjänade det, att det inte är deras fel och att det finns tjänster tillgängliga. Det behöver inte vara något som är aktuellt.”

Enligt National Coalition Against Domestic Violence upplever var fjärde kvinna och en av nio män grovt våld i nära relationer medan var tredje kvinna och var fjärde man har upplevt någon form av fysiskt våld av en närstående.

Några onlinekommentatorer på spåret föreslog att båda parter hade fel och kritade upp det till ett djupt giftigt förhållande, där ansvaret borde delas lika. Men Sacks sa att våld i relationer inte alltid är så enkelt.

“Jag ska berätta för dig just nu att det alltid, alltid finns en primär angripare. Så ibland, vad vi ser är om det finns typ av kanske lite våld på båda sidor, kan det vara du har den primära [aggressor] och att sekundären bara svarar på vad som händer.

”Det är inte lätt att försöka komma på det. Jag säger inte att det finns den här magiska formeln. Det kräver definitivt mycket arbete att försöka ta reda på det.”

Marta Prada Peláez, verkställande direktör för Family Violence Prevention Services i San Antonio, Texas, sa att det var viktigt att ta hänsyn till maktdynamiken. Den makten kan bestämmas av vem som är fysiskt större, eller mer känd eller rikare.

“Johnny Depp är Karibiens pirat. Det är han [Edward] Saxhänder. Han är ett bedårande monster. Det finns ett element av sympati som du utvecklar eftersom karaktären har gjorts för att göra det mot dig känslomässigt. Så jag tror att han utnyttjade det. I ett förhållande där det förekommer våld i hemmet kan det aldrig finnas två förövare eller två offer. Det händer inte. Det är inte våld i hemmet. Våld i hemmet har bara en missbrukare.”

Trots hennes bästa ansträngningar för att undvika rättegången kallade Peláez det för ett onödigt spektakel där det inte fanns några vinnare och de enda förlorarna var offer för våld i hemmet.

Hon sa att hon hoppades att rättegången inte påverkade överlevande eller satte dem tillbaka känslomässigt och att komma ihåg att detta var en rättegång som avgjorde om någon var förtalad, inte om någon blev fysiskt misshandlad eller inte.

“Vi kan inte tillåta offren att falla tillbaka på någon avsikt att söka hjälp och att söka resurser bara för att detta har hänt. Det kommer att bli svårare.

“De saknar redan förtroendet för systemet. Alla system har svikit dem gång på gång.”

#Våldsexperter #hemmet #beklagar #nedfallet #från #DeppHeardrättegången

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *