Den livliga nya drycketrenden: Alkoholfri sprit

Den livliga nya drycketrenden: Alkoholfri sprit

Under en lång tid “hade du ‘nära öl’, vilket var ett slags skämt”, sa Duane Stanford, redaktör för Beverage Digest. “Folk skulle vara diskreta när det gäller att dricka dem. Och nu är det helt förändrat.”

De senaste åren har stora alkoholföretag bl.a Heineken, AB InBev och Molson Coors har börjat erbjuda fler alkoholfria alternativ. Mindre märken, som Athletic Brewing, som gör alkoholfritt hantverksöl, och Seedlip, som gör spritfria spritalternativ, har också kommit till platsen.

Seedlip “började ta fart för några år sedan och fortsätter till idag”, säger Lizzy Freier, chef för menyforskning och insikter på mattjänstkonsultföretaget Technomic.

Omnämnanden av Seedlip på drinkmenyer har ökat med 100 % från år till år, sa Freier och tillade att “vi börjar nu se några nya alkoholfria spritdrycker dyka upp på marknaden, särskilt på oberoende restauranger.”

Alkoholfria spritalternativ är fortfarande en liten marknad jämfört med vanliga alkoholhaltiga drycker. Men medan alkoholförsäljningen sjunker, skjuter försäljningen av deras alkoholfria motsvarigheter i höjden.

Under året som slutade den 14 maj ökade detaljhandeln i USA av alkoholfri sprit med 116 % till 4,5 miljoner dollar, enligt NielsenIQ. Försäljningen av alkoholhaltiga sprit föll med cirka 1 % till knappt 21 miljarder dollar.

Under samma period ökade alkoholfritt öl med 21 % till 316 miljoner dollar och alkoholfritt vin steg med 20 % till 50 miljoner dollar. Traditionell ölförsäljning sjönk med 4% till cirka 46 miljarder dollar, och försäljningen av alkoholhaltigt vin minskade med 6% till nästan 20 miljarder dollar.

Stanford ser det så här: När intresset för alkoholfria alternativ ökar, är det ett större krav för varumärken att leverera bättre produkter när fler av dem lanseras.

“Det finns en verklig marknadskraft nu att gå och skapa de här lösningarna och verkligen arbeta med det,” sa han. “Det finns pengar att tjäna. Så folk klurar på det.”

Men, tillade Stanford, “Jag undrar vad det naturliga taket är för dessa produkter, eftersom du inte har alkoholens funktionalitet.” Med andra ord, hur många människor vill verkligen ha sprit utan surr?

Går ut, men dricker mindre

Efterfrågan på alkoholfria alternativ har till stor del drivits av yngre konsumenter som vill dricka mindre men inte är intresserade av att avstå från alkohol helt och hållet, sa Stanford.

“De är inte nödvändigtvis teetotaling. I själva verket är de flesta av dem inte,” sa han. “De dricker alkohol, men de försöker bara dämpa.”

En alkoholfri öl eller cocktail kan tilltala konsumenter som till exempel observerar Torr januari. Eller så kanske de vill vara ute sent med vänner, men fortsätta att dricka till ett minimum. Kanske måste de köra hem, eller försöker undvika baksmälla. Eller så är de medvetna om alkohol negativ hälsa effekter, och vill konsumera mindre i allmänhet.

De som dricker kunde naturligtvis alltid ta en seltzer eller en läsk. Men tillverkare av alkoholfria drycker positionerar sina produkter som mer sofistikerade och smakrika. Och med färgglada burkar och festliga förpackningar är de designade för att hjälpa personer som inte dricker att smälta in.

“Det största marknadsspelet vi ser är denna betonade idé att kunder fortfarande kan samlas, fira och njuta av en god drink samtidigt som de avstår från alkohol, oavsett om det är av livsstilsval eller personliga skäl,” sa Freier.

Erin Flavin fann sig själv suga mer än hon ville under pandemin. Så i oktober 2020 bestämde hon sig för att sluta dricka. Hon var trött på seltzer och undersökte andra alternativ.

“Jag började med teer,” sa hon. Hon upptäckte Rishi Tea & Botanicals, som gör en rad “gnistrande botanicals”-drycker. De finns i smaker som grapefruktkvitten, maskros ingefära och flädermaqui, gjorda av skal av rödvinsdruvor.

“Jag drack det mycket, i ett vackert glas, och hade fortfarande min lilla ritual i slutet av natten,” sa hon. “Det hjälpte verkligen.”

Förra året började hon sälja några alkoholfria drycker på sin hårstudio i Minneapolis, Honeycomb Salon. Hon planerar att snart öppna en alkoholfri spritbutik.

Medan vissa, som Flavin, inventerade sina dryckesvanor under pandemin, hade andra funderat på alkoholalternativ i flera år.

Alkoholfria öl blir listigt

För Ben Jordan var det utmanande att hitta något smakrikt men alkoholfritt att dricka när han gick på träffar när han gick på forskarskolan för ungefär ett decennium sedan.

“Jag ville dricka öl på fester och i sociala miljöer, men ville inte ha effekterna av etanol”, sa han till CNN Business. På den tiden var de alkoholfria ölalternativen “ganska dåliga”, sa han.

Så han gav sig i kast med att hitta en lösning, och så småningom var han med och grundade ABV Technology, som säljer och hyr ut maskiner som tar bort alkohol från öl till hantverksbryggerier, vilket gör att de kan komma in i trenden. ABV Technology erbjuder även sina produkter till destillerier och vingårdar. Företaget bildades 2017 och Jordan är dess VD.

Ett överraskande incitament för hantverksbryggare att bestämma sig för om de ska investera i alkoholfria öl? Den hårda seltzerville.

När väl ABV Technologys maskiner tar bort alkohol från öl kan den spriten användas till hårda seltrar. För en bryggare ger det möjligheten att förvandla alkoholhaltigt öl till två produkter: alkoholfritt öl och trendig hård seltzer.

Ben Jordan, VD för ABV Technology.

Jordan förutspår att alkoholfritt öl i USA kan komma att utgöra en femtedel av den totala amerikanska ölmarknaden.

“Det ser väldigt positivt ut för den alkoholfria ölindustrin just nu”, sa han.

Men det finns utmaningar framför sig, särskilt som konsumenterna klarar av skyhög inflation. Alkoholfritt öl, vin och sprit är inte billigt.

Flaskor med alkoholfri sprit är prissatta i intervallet $20 till $30 på Amazon. Och en burk alkoholfritt öl kostar ungefär lika mycket, om inte mer, än en burk med vanlig öl i samma storlek, sa Jordan.

En bit av befolkningen kan vara villig att betala det beloppet för det alternativet, sa Stanford.

“Uppåtriktade, unga konsumenter som vill ha den här typen av produkter av specifika livsstilsskäl – så länge du erbjuder dem kvalitet och något som de faktiskt vill hålla och ses med, kommer de att betala dessa priser”, sa han.

Men att få med pengar medvetna skeptiker ombord? “Utmaningen är att du måste övertyga dem om att kvaliteten är där,” sa Stanford, “att de kommer att se coola ut när de dricker det, och de kommer att vilja bli sedda med det.”

.
#Den #livliga #nya #drycketrenden #Alkoholfri #sprit

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *