Inflationsklyftan: De rika betalar ut, de fattigaste drar sig tillbaka

Inflationsklyftan: De rika betalar ut, de fattigaste drar sig tillbaka

NEW YORK (AP) – Amerikaner i den lägre delen av inkomstnivån kämpar återigen för att klara sig.

Ett sammanflöde av faktorer – utgången av federala stimulanskontroller och stigande inflation på basvaror som gas och mat – driver en ännu större kil mellan de som har och som inte har.

Medan rikare shoppare fortsätter att betala, har låginkomstköpare dragit sig tillbaka snabbare än väntat under de senaste två månaderna. De fokuserar på nödvändigheter samtidigt som de vänder sig till billigare varor eller billigare butiker. Och de köper bara lite i taget.

Det är en omsvängning från för ett år eller så sedan när låginkomstköpare, översvämmade med pengar från regeringen och uppmuntrade av löneökningar, kunde spendera mer fritt.

Kisha Galvan, en 44-årig mamma till åtta barn från åldrarna 9 till 27, kunde fylla på med matvaror för veckan och köpa extramaterial som kläder och skor på Walmart till sina barn förra året.

Men utan det pandemirelaterade statliga stödet och inflationen som svävar på en nästan 40 år hög, köper hon mer konserver och är beroende av det lokala matskafferiet flera gånger i veckan istället för en gång i veckan.

“Jag handlar måltid till måltid”, sa Rockford, Illinois, invånare som har levt på funktionshinder de senaste 15 åren. ”Förut behövde vi inte oroa oss för vad vi skulle få. Vi bara går och hämtar det.”

Den djupa klyftan i utgifterna återspeglades i den senaste omgången av kvartalsvinster för återförsäljare. I den övre delen av spektrumet rapporterade Nordstrom och Ralph Lauren en starkare försäljning än väntat när deras välbeställda shoppare återvände till pre-pandemiska rutiner. Lululemon rapporterade också en stark kvartalsförsäljning av sina dyra sportkläder.

Men i andra änden byter Walmarts kunder till billigare lunchkött och en halv liter mjölk från hela liter. Kohl’s, ett mellanprisvaruhus, sa att dess kunder spenderade mindre på varje besök. Och Gap sänkte sina årliga finansiella utsikter, särskilt med hänvisning till påfrestningarna från inflationen i dess lågpriskedja Old Navy.

Både Dollar Tree och Dollar General, som historiskt sett gynnas av att köpare handlas ner under svåra ekonomiska tider, höjde sina försäljningsutsikter förra månaden. Samtidigt drabbades lågprisföretaget Big Lots av kraftiga försäljningsminskningar under det senaste kvartalet, och noterade nedskärningar i varor som möbler.

“Vi är nu inne i ett nytt kapitel där hög inflation avsevärt begränsar konsumenternas förmåga att göra diskretionära inköp, särskilt av höga biljettartiklar,” sa Big Lots VD och president Bruce K. Thorn till analytiker i slutet av förra månaden. “Vi vet att många amerikaner nu återigen lever lönecheck till lönecheck.”

Tillbakagången bland låginkomsttagare har inte påverkat de totala utgifterna, som fortfarande är uppe. I april sa regeringen att detaljhandelsförsäljningen överträffade inflationen för fjärde månaden i rad, ett betryggande tecken på att konsumenterna – de främsta drivkrafterna för USA:s ekonomi – fortfarande ger viktigt stöd och hjälper till att lindra oron för att en lågkonjunktur kan vara nära.

Men analytiker tror att även rika shoppare kan dra sig tillbaka om aktiemarknaden fortsätter att försvagas. Marshal Cohen, chefsrådgivare för industrin på marknadsundersökningsföretaget The NPD Group Inc., sa att aktiemarknaden påverkar kunder med högre inkomster “psykologiskt” och att fler förluster på papper kan få dem att minska.

Utgiftsstämningen har skiftat från oktober och november förra året, när Fed genomförde en undersökning och fann att nästan åtta av tio vuxna antingen “mådde bra eller levde bekvämt” när det gällde deras ekonomi 2021, den högsta andelen som sagt det sedan dess. undersökningen började 2013. För dem som tjänar mindre än 25 000 USD, hoppade andelen som sa att de gjorde det åtminstone okej till 53 % från 40 %.

Men inflationen har tagit en större tugga ur den personliga budgeten och torkat bort en del av lönevinsterna, särskilt för dem som tjänar mindre. Den nationella genomsnittliga kostnaden för en gallon gas, till exempel, har hoppat till $4,76 från $4,20 för en månad sedan och smärtsamma 56% från ett år tidigare, enligt AAA.

Hos Northern Illinois Food Bank, som matar människor i 13 län inklusive Galvan och hennes familj, växte det genomsnittliga månatliga antalet besök till mer än 400 000 under februari till april, från 311 000 under juli till september, enligt president och VD Julie Yurko.

I hela ekonomin steg medianlönerna med 6 % i april från ett år tidigare, enligt Federal Reserve Bank of Atlanta. Men även om det var den största ökningen sedan 1990, låg den fortfarande under inflationstakten på 8,3 %.

Samtidigt har den fattigaste femtedelen av amerikanerna uttömt de besparingar som de byggt upp under pandemin, delvis genom stimulanskontroller, betalningar av barnskatteavdrag och högre löner, enligt beräkningar av Jeffries, en investeringsbank. Amerikanernas bankkonton. De andra fyra femtedelar av hushållen i USA sitter fortfarande på ett stort lager av ytterligare besparingar sedan pandemin, med mycket av det som innehas av den översta femtedelen.

Inflationen utspelar sig annorlunda inom företag som vänder sig till kunder med varierande inkomstnivåer.

Michelle Gass, VD för Kohl’s, sa att vissa shoppare handlar med premiummärken som Tommy Hilfiger och Calvin Klein, medan andra går till lägre prisbutiksetiketter. Macy’s ökade sin årliga utsikter baserat på de rikare shoppares utgiftsvanor, men dess kunder med medianhushållsinkomst på $75 000 och lägre byter mer till sitt lågprismärke.

Den nuvarande miljön gör det svårt för återförsäljare att föra över högre kostnader. Macy’s, till exempel, fick tillbakaslag efter att ha höjt priserna på vissa fritidskläder och hemaccessoarer.

“Vi ser definitivt en viss motvilja mot några av priserna,” sa Macys vd Jeff Gennette nyligen till analytiker på företagets vinstsamtal. “Vi har gjort justeringar där.”

För Northern Illinois Food Bank – liksom många matbanker – ökar matkostnaderna i takt med att donationerna minskar.

“Inflation och stigande matkostnader innebär att matbanken måste göra tuffa val om vår budget”, sa Yurko. “Vilka livsmedel kan vi tillhandahålla konsekvent och vilka livsmedel kan vi bara tillhandahålla om de doneras till oss?”

____

Rugaber rapporterade från Washington.

____

Följ Anne D’Innocenzio: http://twitter.com/ADInnocenzio

Följ Chris Rugaber: http://twitter.com/ChrisRugaber

.
#Inflationsklyftan #rika #betalar #fattigaste #drar #sig #tillbaka

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *