Och hon vinkade: Festlig tävling lockar drottningens platinajubileum

Och hon vinkade: Festlig tävling lockar drottningens platinajubileum

LONDON (AP) – I en krona för hennes platinajubileum dök drottning Elizabeth II upp på balkongen på Buckingham Palace i söndags och glädde fans som hade hoppats få en glimt av henne under den sista dagen av festligheter som markerar monarkens 70 år på tron.

Den 96-åriga monarken har förkortat sitt schema de senaste månaderna på grund av problem med att flytta runt. Innan söndagen hade drottningen bara dykt upp offentligt två gånger under firandet av helgdagarna under fyra dagar. Tjänstemän sa att hon upplevde “obehag” under dessa händelser på torsdagen.

Tusentals samlades utanför Buckingham Palace för klimaxen av en livlig, färgstark tävling och jublade när monarken dök upp på balkongen med sin son och arvtagare, prins Charles, hans fru Camilla och hennes äldsta barnbarn prins William och hans familj.

Drottningen, klädd i ljust grönt, vinkade och log efter att folkmassorna bråkat ut “God Save The Queen”. Hennes framträdande, som bara varade i några minuter, följdes av ett publiktilltalande framträdande av ABBAs “Dancing Queen”.

Det var en upplyftande final på en massiv gatutävling som firade drottningens liv och lyfte fram Storbritanniens mångfald. Tusentals människor dök upp på Londons gator, många talade med spänning och stolthet om sin drottning och sitt land.

Söndagens tävling började med en spektakulär militärparad med 200 hästar som marscherade nerför köpcentret till Buckingham Palace. De flankerade guldstatsvagnen, en förgylld vagn som transporterade drottningen till hennes kröning för 69 år sedan. En virtuell version av henne, hämtad från arkivvideo från hennes kröning 1953, visades vid tränarens fönster.

Efter pompa och ståt kom en blandning av akter som hyllade mångfalden i det moderna Storbritannien och Commonwealth, från hiphop- och Bollywood-dansare till drag queens och flöten i Mardi Gras-stil. Cirka 6 000 artister paraderade längs en tre kilometer lång (nästan två mil) rutt kantad av ett hav av unionsflaggor och berättade historien om drottningens liv med dans, veteranbilar, livfulla kostymer, karnevalsmusik och gigantiska dockor.

Några av Storbritanniens mest älskade kulturexporter fanns här, från Daleks i “Doctor Who” till James Bonds eleganta Aston Martins. Kändisar inklusive sångaren Cliff Richard dansade och sjöng från dubbeldäckarbussar med öppen topp designade för att representera alla decenniers sevärdheter och ljud, med början på 1950-talet.

“Det är en enorm ära att få vara en del av det här, vi har världens bästa drottning, eller hur? Bästa landet i världen, säger Warren Jobson, en cyklist som deltog i paraden.

Arrangörerna förväntade sig att tävlingen sågs av 1 miljard människor runt om i världen.

De ivrigaste kungliga fansen trotsade det blöta, kyliga vädret och slog läger på köpcentret över natten för att säkra den bästa utsikten över tävlingen. Vissa kom för att se kändisarna som uppträdde – som Ed Sheeran, som sjöng hans låt “Perfect” medan en stor videoskärm visade bilder på drottningen och hennes familj – medan andra bara ville vara en del av ett historiskt ögonblick.

“Det är en del av historien, det kommer aldrig att hända igen. Det är något speciellt, så om du ska göra det måste du gå stort eller gå hem, säger Shaun Wallen, 50.

Drottningen gick inte med sin familj i den kungliga lådan och tittade på tävlingen. Det gjorde inte heller prins Harry och hans fru Meghan, som gjorde sin första familjeresa till Storbritannien sedan de lämnade kungliga plikter och flyttade till USA 2020. Paret kom till Storbritannien för den stora semesterhelgen, men stannade till stor del utanför i rampljuset under Platinum Jubilee-evenemangen.

Tusentals människor sprang ut i köpcentret efter att paraden slutade i ett försök att se drottningen och fyllde den enorma vidden inom några minuter.

Monarken gladde landet när hon dök upp i en överraskningskomedievideo som inledde en konsert framför Buckingham Palace i lördags. I videon, monarken drack te med en datoranimerad Paddington Bear — och avslöjade att hon, precis som den pälsiga karaktären, var ovillig att marmelad smörgåsar och gillade att ha dem i sin handväska.

Diana Ross och rockbandet Queen stod för den stjärnspäckade hyllningskonserten på lördagskvällen, där även Rod Stewart, Duran Duran, Alicia Keys och Andrea Bocelli medverkade.

Prins Charles, drottningens äldste son och tronföljare, lyfte fram sin mors roll som en symbol för enhet och stabilitet genom decennierna.

När han tilltalade drottningen “Ers Majestät, mamma”, sa Charles: “Du skrattar och gråter med oss ​​och, viktigast av allt, du har funnits där för oss i dessa 70 år.”

På söndagen umgicks Charles och hans fru Camilla med folkmassor på The Oval cricketplan i London för en “Big Jubilee Lunch”.

Miljontals över hela landet ställer likaledes ut med långbord, ballonger och picknickmat för liknande patriotiska gatufester och grillar.

___

Jo Kearney, Srdjan Nedeljkovic och Maria Grazia Murru bidrog till denna rapport.

___

Följ alla AP-berättelser om Storbritanniens kungafamilj på https://apnews.com/hub/queen-elizabeth-ii.

.
#Och #hon #vinkade #Festlig #tävling #lockar #drottningens #platinajubileum

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *