Power, Penske vinner finalen i Detroit GP på Belle Isle

Power, Penske vinner finalen i Detroit GP på Belle Isle

“Upprättelse!” var Will Powers utrop över radion när han vann en spänd thriller för att göra anspråk på det sista Detroit Grand Prix på Belle Isles gator. Det var ett lopp av strategier där Powers enorma ledning minskade till 1,0s vid den rutiga flaggan när Alexander Rossi gjorde allt han kunde för att tjäna sin första vinst på nästan tre år.

Men det var Power, som var på väg mot segern under förra årets Detroit Round 1 och tappade ledningen under en röd flagga när hans nummer 12 Team Penske Chevy vägrade att skjuta på pit lane, som höll en mästarklass i däckkonservering. Startern på 16:e plats hade inga problem på söndagen, eftersom han och andra som startade djupt inne i packningen använde en tvåstoppsstrategi som började med att använda Firestones primära däck och till slut blev belönade.

Endast Rossi, som startade på Firestones snabbare men mindre hållbara alternativa däck och hoppade in nästan omedelbart för att ta primärval och byta till en trestoppsstrategi, kunde få det att fungera när han skar ner ett underskott på 16,0 s till 1,0027 s på rutiga flagga.

“Jag körde den bara så rakt jag kunde,” sa Power efter att ha kämpat på alternativen för att avsluta loppet. “Man, fantastiskt jobb av laget. Riktigt peppad att få Chevyn till segerbanan. Det var inlösen för förra året; Jag väntade på att något skulle hända under de sista 10 varven.”

Ingenting kunde spåra ur Power när loppet blev grönt för alla utom några sista ögonblick efter att han korsat start-/mållinjen, och långt bakom honom klippte Rinus VeeKay av Ed Carpenter Racing väggen och nosade in i däcken vid sväng 6. Det var det inte dagens enda motgång, men ingen av incidenterna krävde säkerhetsbilar eller stopp.

Det obevekliga tempot – det snabbaste i loppets historia – är det som gjorde att Rossi kunde sätta in sin mest imponerande körning på ganska länge i Andretti Autosport Honda nr 27, och även om han var besviken över att sluta tvåa, fick ansträngningen honom att sjua i mästerskapet.

“Jag tror att ett varv till skulle ha varit riktigt intressant, men du måste ge kredit till de nr 12 bilkillarna och Will,” sa Rossi. “Det är svårt att göra i slutet för att hålla på. Återigen, vi kommer hit med en fantastisk bil men kan inte riktigt vinna, men det var en bra återhämtning från igår. Strategin var bra.”

Den sista medlemmen på prispallen var Scott Dixon, som började på primärval som Power men gick för alternativa i mitten och stängde på primärval. Hans 9:e Chip Ganassi Racing Honda förbättrades från en start på nionde plats, men hade inte det direkta tempot att hålla jämna steg med Power eller Rossi.

”Bättre än jag trodde; att vara en av de få lyckliga som började på [primaries], du kunde se det spela ut, sa Dixon efter att ha spelat in sin bästa avslutning för säsongen. ”Men kudos till Will; han var aggressiv i början, hoppade över oss och han var på samma strategi. Rossi gjorde ett jäkla jobb också.”

Team Penske polesitter Josef Newgarden var en som kämpade lite efter att ha förväntat sig en varning för att hjälpa sin dag och slutade fyra. Arrow McLaren SP:s Pato O’Ward var i en liknande position efter att ha startat och slutat femma. Precis som Powers stora förbättring med 15 platser, hoppade Ganassis Alex Palou från 18:e till sjätte med samma strategi som Dixon, och därifrån lämnade det mesta av fältet Detroit och kände sig något eller helt besviken under sina dagar.

Där VeeKay föll från 10:e till 16:e plats med sin krasch på det avslutande varvet, föll Penskes Scott McLaughlin till sist tidigt i loppet när han snurrade och tappade ett varv medan han försökte få bilen att vända; han skulle sluta 19:a. Helio Castroneves hade terminala elektriska problem med sin Meyer Shank Racing-bil som förstörde en stark körning efter 21 varv, och efter att ha kört från tvåan slog AJ Foyt Racings Kyle Kirkwood i väggen på kalla däck och drog sig tillbaka på varv 49. Graham Rahals eländeshelg var slutade på varv 2 när han slog in den bakre delen av sin bil i sväng 2-väggen och fick för mycket skada för att fortsätta.

Makten skulle inte förnekas på Belle Isle, och tack vare hans makalösa driv har mästerskapsledningen återgått till hans händer. Kan han behålla det exemplariska fokus som har använts vid varje lopp den här säsongen och bjuda på ett andra mästerskap? Sommarmånaderna är på väg att bli intressanta.

Det var en märklig start där bara halva planen var uppradad för att ta den gröna flaggan. Alla lyfte och såg Scott Dixon – den första föraren på de långsammare primärdäcken – falla tillbaka från P9 till P11 när Scott McLaughlin och Alexander Rossi blåste förbi. Takuma Satos start på första raden förvandlades till P4 då båda Meyer Shank Racing-förarna, ledda av Simon Pagenaud, klarade av att hålla P2 och P3.

Graham Rahals eländiga helg förvärrades med en hård soloträff med utgångsväggen i Turn 2 som bröt hans höger-bakfjädring på varv 2. Rinus VeeKay trampade under grönt på varv 4 för att byta alternativa däck mot primärval och gå för en strategi med tre stopp , men han satt på tomgång på pitlane i några avgörande sekunder och kom tillbaka i P23. Rossi var nästa in för samma däckhandel och strategijustering på varv 5 och återupptogs i P22.

David Malukas, som körde sjua, var näst efter att anta trestoppsstrategin och Santino Ferrucci var i sekunder senare för samma samtal. Will Power var den stora drivkraften, efter att ha hoppat till P7 efter att ha startat P16 på de favoritdäcken. Dixon var upp till P8 på samma primärval. Power fortsatte att köra och tog P6 från Sato och Dixon tog P7 från Colton Herta.

Sato ställde upp på varv 10 för primärvalen när Power och Dixon och Palou fortsatte att ta sig igenom fältet av förare som kämpade på alternativen. Vid varv 11 var trion P3, P5 och P6. Kyle Kirkwood, i primärval, var upp till P7 på samma varv.

Kraften var upp till P2 och Dixon till P3 tidigt på varv 12 eftersom deras tvåstegs primära strategi fungerade till perfektion. Polesitter och tävlingsledare Josef Newgarden på suppleanterna varvade på 1m21s medan Power, Dixon och Palou var i 1m18s-intervallet och skar in i hans fördel. På varv 14 slog Power mot sin lagkamrat för ledningen och Dixon var med några hörn senare; Palou gick också förbi och degraderade Newgarden till P4 på ett halvvarv.

Vid varv 17 var Kirkwood upp till P4, Rossis trestoppsladdning hade honom upp till P5 och Newgarden var 12,0 s tillbaka från Power i P6. Ett antal förare trampade på varv 17 tidigt i tvåstoppsfönstret och fler förväntades följa efter.

Varv 18 såg Scott McLaughlin snurra i sväng 3 och kom så småningom igång efter att ha förlorat en hel del tid på att försöka backa. Resten av tre-stopparna på suppleanter pitted, inklusive Newgarden, som möjligheten till en försiktighet – som aldrig flög – hägrade medan McLaughlin fick sig själv sorteras.

Ett superlångt depåstopp för Helio Castroneves på varv 23, som verkade ha något slags problem med att lägga i första växeln. Kirkwood kom in på varv 24 som den första av tvåstopparna i primärval och återvände i P9 på primärval. Rossi gjorde sitt andra stopp på varv 25; han var då i en position att dra nytta av flytten till tre hållplatser om ledarna kämpade med sina suppleanter. Han bosatte sig i P8.

Power boxade på varv 26 och tog primärval igen, vilket lämnade suppleanter som hans sista set att använda. Dixon var med i slutet av varv 26 och tog suppleanter eftersom Palou också ställde in och tog suppleanter. De två Ganassi-förarna behövde få suppleanterna att hålla extraordinärt lång tid, vilket ingen förare hade kunnat hittills.

Rossi, som var 18:or bakom ledaren Power och sju efter Palou i P3 på varv 29, laddade igen. Vid 30:e varvet drog han ledningen ner till 13,3s eftersom hans tempo i primärvalen var mycket överlägsen Power medan Dixon och Palou var i fullt däckhanteringsläge.

Vid varv 38 var Rossi i Palous hjulspår och 12,8 s bakom Power och vid varv 39 var P3 hans efter att ha degraderat Palou. Kraften var hela 15.0s upp på vägen från Dixon. Hans reducerade tempo saktade också ner Rossi som såg sitt gap till Power växa till 16,0s i början av varv 42.

På varv 43 kommer Rossi äntligen före Dixon som var nära att slå hål för sista gången för att ta primärval. Palou var med på varv 44 för primärval eftersom Rossis gap till Power var 18,7s. Dixon, Newgarden och O’Ward kom alla på varv 45. Power utökade hans ledning till 19,4s på samma varv.

Newgarden, i P10, och O’Ward dök upp före Palou när fler förare dök in i depån. Rossi slog igen på varv 47 och kom tillbaka före Dixon i P4.

Kirkwood slog från tvåan, gick till suppleanter och smackade på väggen med vänster-bak på hans ut-varv, böjde fjädringen och avslutade hans dag. Power var in i slutet av varv 50 för suppleanter och hade en ledning på 16,0 s över Rossi vid varv 52.

Rossi sprang cirka 1,2 sa varv snabbare och hade ledningen ner till 12,6s på varv 54 av 70.

Efter 63 slutförda varv höll Power 10,7 s över Rossi eftersom gapet förblev stabilt, men suppleanterna på ledarens bil verkade börja tappa försprånget. I början av varv 65 var det nere på 9,4s när jakten pågick. Power hade Jack Harvey och Jimmie Johnson före och Johnson var vänlig nog att flytta över i början av varv 66 där ledningen var nere på 7,9s.

I början av varv 68 minskades Powers ledning till Rossi till 6,5s med Harvey och Santino Ferrucci före. Med två varv kvar, kom Rossi inom 5,1s när Ferrucci flyttade över för Power. Sista varvet började med att Power höll 2,6s över Rossi.

Power vann en strategithriller när Rossi minskade ledningen till 1,0027s vid mållinjen med Rinus VeeKay som avslutade loppet i däckbarriären bakom dem.

RESULTAT

.
#Power #Penske #vinner #finalen #Detroit #på #Belle #Isle

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *