A smiling courier delivering a box to a smiling customer

Amazons aktieuppdelning har trätt i kraft. Nu då? | Den brokiga dåren

Tillbaka i mars, e-handelsjätte Amazon (AMZN 3,87 %) meddelade att de skulle genomföra en aktiesplit på 20 för 1, och i maj röstade aktieägarna för att godkänna den. Splittringen har nu officiellt trätt i kraft, men vad har egentligen förändrats?

För varje Amazon-aktie som tidigare funnits har 20 tagit dess plats. I sin tur har priset på varje Amazon-aktie krympt i proportion. En aktie i Amazon handlades för 2 447 $ i fredags före spliten, så att dividera den siffran med 20 betyder att den nya aktiekursen är 122,35 $. Men marknadsvärderingen av Amazon har förblivit densamma, på 1,2 biljoner dollar, vilket gör aktieuppdelningen helt kosmetisk.

Företag som Amazon gör detta för att det gör deras aktier mer tillgängliga för mindre investerare, och förhoppningen är att deras aktieägarbas breddar sig med några av dessa nya köpare. Men i grunden förblir fallet för att köpa aktier i Amazon exakt detsamma, och här är vad det är.

Bildkälla: Getty Images.

Hitta framgång i olika företag

Amazon grundades 1994 av Jeff Bezos, som ville utnyttja ett koncept som kallas e-handel för att sälja böcker online. Hans idé möttes av mycket skepsis, men 1997 hade företaget över 1 miljon kunder och valde att lista offentligt på den teknikfokuserade Nasdaq. Det är nu den största onlinesäljaren i världen.

Men Amazon har sin framgång att tacka sin aggressiva expansion på nya marknader, vilket är en strategi som den fortfarande upprätthåller idag. Det har drivit blixtsnabb tillväxt till den punkt där till och med världens mest kända investerare, Warren Buffett, ångrar att jag inte köpte Amazon-aktier i de tidiga dagarna. Utöver e-handel leder företaget nu hela molntjänstbranschen genom sin division Amazon Web Services (AWS), som har blivit företagets vinstmotor.

Det har också en reklamverksamhet som trumfade världens största videoplattform, Alfabets YouTube, med intäkter 2021 med 31 miljarder dollar. Företaget har en stor möjlighet att växa sitt annonssegment tack vare sina spännande tillgångar som Amazon Music och Amazon Prime-streamingplattformen, som nu innehar exklusiva rättigheter till NFL:s Thursday Night Football. Det är inte att bortse från bidraget från Amazons flaggskeppswebbplats, som fortfarande genererar över 2 miljarder träffar per månad.

Men Amazon fortsätter att se framåt. 2019 köpte man en andel i en kommande elbilstillverkare Rivian Automotive, ta tag i en del av vad som kan bli en mångmiljontals industri under de kommande decennierna. Den Rivianska investeringen har dock varit ett tveeggat svärd hittills flyktiga resultat till Amazons resultat.

Ett finansiellt kraftpaket

Amazons operativa framgång har verkligen flödat igenom till dess försäljning och dess resultat. Företaget har genererat över 477 miljarder USD i totala intäkter under de senaste 12 månaderna för alla sina affärsenheter, och det var också sundt lönsamt för perioden, med 41,43 USD i vinst per aktie.

Men med aktiesplit nu i kraft, bör investerare dela vinst-per-aktie-talet med 20 till lika med 2,07 USD, vilket gör det i linje med det högre antalet utestående aktier.

Ett segment, AWS, slår över sin vikt som en bidragande faktor till Amazons vinster. Molnplattformen erbjuder sina kunder hundratals onlinetjänster från datalagring till artificiell intelligens, och trots att den stod för bara 14 % av Amazons totala intäkter under det senaste året, är den ansvarig för alla dess rörelseintäkter. Faktum är att utan AWS skulle Amazon ha ådragit sig en rörelseförlust för perioden.

Eftersom AWS-intäkterna ökade med 36,5 % år över år under det senaste första kvartalet 2022, växer det ifrån företagets totala intäkter, som bara ökade med 7,3 %. Det betyder att AWS fortsätter att bli en större del av Amazon, vilket indikerar att företaget kan bli mer lönsamt totalt sett med tiden.

Aktiesplitten kan vara nettopositiv

Om Amazons krympta aktiekurs resulterar i att en kohort av mindre investerare strömmar till för att köpa aktien kan det bidra till att lyfta bolagets värdering. Det skulle vara särskilt användbart i den nuvarande marknadsmiljön där Nasdaq-100 index handlas på en björnmarknad, efter att ha sjunkit 25 % från sin rekordnivå.

Amazonaktien går ännu sämre med en förlust på 35 % under en liknande period. Investerare omprövar för närvarande sina tillväxtförväntningar för de flesta teknikaktier på grund av stigande räntor och geopolitiska spänningar, vilket kan skada konsumenternas utgifter.

Men oavsett kommer eventuell effekt av aktiesplit att vara kortsiktig till sin natur. Investerare som hoppar in i Amazon bör göra det med avsikten att hålla i en period på fem till tio år. När allt kommer omkring har investerare som har hållit fast vid aktien sedan bolaget blev börsnoterat 1997 tjänat 1 630 gånger deras pengar.


#Amazons #aktieuppdelning #har #trätt #kraft #då #Den #brokiga #dåren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *