"Brilliant" GP2 värt att vänta i Warriors' Game 2-vinst

“Brilliant” GP2 värt att vänta i Warriors’ Game 2-vinst

SAN FRANCISCO — Gary Payton II behövde inte ett peptalk eller ett långt samtal med sin Hall of Fame-far om vad han kunde förvänta sig på den största scenen i NBA-finalen. Allt han behövde var att se vad som lika gärna kan klassificeras som “The Look” från The Glove.

Du vet det när du ser det. Det skär till din kärna med ett ganska enkelt, betydelsefullt budskap: Det är dags.

“Han var där borta i hörnet med [Detlef Schrempf]”, sa Payton i söndags kväll. “Han skakade bara på huvudet och jag sa: ‘Ja, jag vet vad det betyder.’

“Du vet, gå till jobbet.”

Det var vad Payton gjorde i samma ögonblick som han kom in på banan med 5:30 kvar i den första kvarten av match 2 i NBA-finalen. Hans månadslånga comeback efter en fraktur på vänster armbåge var komplett, och 29-åringen kunde inte ha behövts mer i Warriors 107-88 utblåsning vinna över Celtics för att jämna ut serien med en vinst.

Payton spelade 25 minuter i vinsten, mest av alla Warriors-spelare från bänken. Han gjorde sju poäng kvar med tre returer och tre assist, och var en perfekt 3-för-3 från planen. Men första gången han rörde bollen höll hela Chase Center andan.

Drygt en och en halv minut efter att han gick in i matchen, rusade Payton nerför golvet med en öppen bana och bara Boston-vakten Jaylen Brown nära honom. Vid första anblicken såg det ut som en enkel layup eller dunk för den studsande veteranen. Istället vände han på kroppen, Brown kallades för ett regelbrott och Payton föll rakt på sin skadade vänstra armbåge.

Efter vinsten insisterade han dock på att fallet inte gjorde ont och att hans adrenalinet slog ut all form av smärta hela matchen.

“Nej, nej. Jag försökte tuck-and-roll så gott jag kunde,” sa Payton.

Han missade sedan båda sina frikast, och det kunde ha gått utför därifrån. Payton kunde ha tappat förtroendet för sig själv, och detsamma gäller Steve Kerr. Verkligheten var långt ifrån det.

När den första kvarten gick mot sitt slut hittade Steph Curry en vidöppen Payton i det vänstra hörnet nära Celtics bänk. Vänstern tvekade inte alls. Han var 6-för-8 från lång distans i slutspelet innan han gick ner till skada.

Nu är han 7 mot 9.

“Ser ganska bra ut, eller hur?” sa Payton när han blev tillfrågad om hans skott.

För vilken lättnad det behövde vara att se hans första skott svepa genom näten, det är ingen hemlighet att Paytons huvudansvar ligger i försvaret. Det finns inget guldkant på skadan och smärtan han fick utstå. Men med hans åkomma i en armbåge istället för ett knä, fotled eller någon annan del av hans underkropp, kunde Payton komma in i massor av defensivt arbete under rehab.

Under de senaste tre veckorna har Kerr sett Payton gå igenom intensiva spurter upp och ner på banan. Han har sett honom fullfölja otaliga defensiva glidningar, gå 1-mot-1 hela banan utan sin vänstra hand. Det är ett bevis på Paytons önskan att hjälpa sina lagkamrater att jaga ett mästerskap, och det är en stor anledning till att Kerr kände sig bekväm med att ge honom så många minuter efter att han inte spelat sedan den 3 maj.

Konditioneringen var det minsta bekymmer för tränaren. Ändå kunde inte ens han ha förutsett att Paytons första match skulle gå så här bra.

“Han behövde de extra dagarna för att verkligen vara redo, och jag tyckte att han var briljant”, sa Kerr. “Nivån på försvar, fysiskhet och snabbhet i övergången – det ger oss ett enormt uppsving.”

Payton är listad på 6-fot-3, men hans extremt långa vingspann gör att han kan skydda flera positioner. Han kan låsa in vakter, vingar och även forwards. När han först kom in i matchen speglade det Celtics-vakten Derrick White som kom in för centern Robert Williams III. White gjorde inte mål en enda gång under den första kvarten, och hans omsättning mot slutet av perioden ledde till att Steph Curry gav Warriors en poängs ledning med bara 1,5 sekunder kvar av ramen.

White gjorde 21 poäng i Bostons match 1-vinst. Han gjorde 12 i match 2 och hade minus-17 över 30 minuter. Payton hade också uppdraget att försöka plåga Celtics-stjärnan small forward Jayson Tatum, som är fem tum längre än honom. Tatum, efter att ha gjort bara 12 poäng för två nätter sedan, tappade 28 på Warriors.

Han var också en spellåg minus-36.

På andra sidan var Payton ett plus-15. Oavsett matchen han skadades i, är han nu ett plus-36 på sju slutspelsmatcher.

“Han är en kille som kan försvara flera positioner, och han kan … vi kan spela små laguppställningar med honom eftersom han kan återhämta sig så bra”, sa Warriors center Kevon Looney. “Han tar med sig en annan typ av energi. Han springer i övergång, han är ett lobbhot.

“Vi saknade honom i den förra serien och i det första spelet, så att ha honom tillbaka där ute var fantastiskt eftersom han bara är en störare. Du vet, han spelar bra ur dunkern. Han ger bara en massa saker som vi gör inte har.”

RELATERAD: Kerr: Steph “hänförande” under Warriors tredje kvartalet

Payton, som är mer känd för vem hans far är i början av sin karriär än sin egen kompetens, gick utan draft från Oregon State 2016. Före den här säsongen med Warriors spelade han aldrig mer än 29 matcher under en NBA-säsong. Han malde sig igenom G League, inklusive 13 matcher så sent som förra säsongen. Payton spelade bara en försäsongsmatch med Warriors den här säsongen, deras fjärde match på deras utställningslista, och gjorde 12 poäng tillsammans med en retur, en stjäl och ett block på 11 minuter.

Och han fick fortfarande Warriors 15:e och sista plats i listan samma dag som den ordinarie säsongen.

Genom alla hans strider, alla hans prövningar och vedermödor, alla hans osäkerheter — Payton är hemma. Både här i Bay Area med Warriors och i finalerna som vill bli utrustade för en mästerskapsring, något som till och med den ursprungliga Payton aldrig kunde åstadkomma.


#Brilliant #GP2 #värt #att #vänta #Warriors #Game #2vinst

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *