NDTV News

Elon Musk öppnar dörren till en Tesla Talent Exodus, trots gyllene handbojor

Reuters analys: Elon Musk öppnar dörren till en Tesla-talangexodus

Elon Musk behöver avskeda ett av tio jobb på Tesla. Vissa kanske redan har koll på utgången.

Teslas vd:s avsikter, som förmedlas i ett internt e-postmeddelande från Reuters, har sina rötter i vad han beskrev som hans “super dåliga känsla” om den amerikanska ekonomin.

Några av de nästan 100 000 personer som är anställda hos elbilstillverkaren kanske redan överväger sina alternativ efter att Musk ställde dem ett ultimatum för att återvända till kontoret denna vecka.

I ett mejl som skickades till personalen på tisdagskvällen hotade Musk att sparka alla som inte arbetade på kontoret 40 timmar i veckan, en skarp kontrast till flexibilitet som erbjuds av Big Tech-företag som konkurrerar om samma talangpool.

Kontorets edikt, utöver en brant nedgång i Teslas aktiekurs i år – delvis på grund av Musks kostsamma jakt på Twitter – och hans offentliga koppling till det republikanska partiet är en giftig blandning för vissa anställda.

“Tesla kickstartar sin egen lokala Great Resignation”, sa Stanford University ekonomiprofessor Nicholas Bloom, som förutspådde att 60 % av de anställda skulle återvända till kontoret på heltid, cirka 10 % skulle sluta och cirka 30 % skulle leta efter en annan jobb.

Tesla svarade inte omedelbart på en begäran om kommentar.

Vissa teknikföretag, som kände en öppning, var snabba med att svepa.

Scott Farquhar, Australiens tredje rikaste man och medgrundare av mjukvarutillverkaren Atlassian, twittrade om planer på att expandera och erbjuda flexibilitet. “Några Tesla-anställda som är intresserade?” han lade till.

I kölvattnet av covid-19-pandemin vägrar fler och fler teknikarbetare, som är vana vid att arbeta hemifrån eller hybridpolitik, att komma tillbaka till kontoret på heltid.

En före detta Tesla-ingenjör berättade för Reuters att han nyligen tog ett jobb på Alphabet på grund av bristen på balans mellan arbete och privatliv, inklusive press att komma in på kontoret under pandemin.

På Google måste han bara komma till kontoret tre gånger i veckan, med några av hans teammedlemmar som arbetar på distans, sa han. Han sa att hans vänner som arbetar hemifrån “inte är mindre produktiva, utan betydligt lyckligare.”

En annan före detta Tesla-ingenjör sa att han hade varit under press att arbeta på kontoret under pandemin 2020 och fick Covid två gånger – innan han flyttade till Apple.

Större aktieersättning

Hotet om uppsägningar och ordern om att återvända till kontoret kommer när Teslas ingenjörer ser deras aktiebaserade ersättning sjunka. Tesla står inför några av samma problem som angriper andra företag, som Kinas nedstängningar.

Men investerare är också oroade över att Musks jakt på Twitter för 44 miljarder dollar distraherar honom, trots Musks påstående att han spenderar relativt lite tid på det.

Tesla-aktien föll med 9% på fredagen efter att Reuters publicerade sin personalnedskärningsplan och Twitter sa att Musk-förvärvet hade godkänts av USA:s antitrustgranskning. Aktien hade redan fallit med cirka 30 % sedan Musk tillkännagav sitt köp av aktier i början av april, ungefär dubbelt så mycket som Nasdaq-indexet.

Grafisk: Tesla vs Nasdaq och FANG

“Om detta fortsätter kommer de absolut att ha ett retentionsproblem. Du har två saker som händer. Du har fått Elon Musk att säga saker som är kontroversiella och inte tilltalar alla. Och du har fått aktiekursen att ta en stor hit”, säger Michael Solomon, grundare av rådgivningstjänsten 10x Ascend för ersättningsförhandling.

Aktieoptioner är en större del av chefsersättningen hos Tesla än hos sina kollegor, sa företaget i sin värdepappersanmälan i år. När aktierna inte går upp kan den delen av ersättningen vara värdelös.

Tesla-anställda får årliga bonusar i form av aktier och får generellt sett lägre kontantlöner än kollegor på stora teknikföretag, enligt tidigare och nuvarande anställda och uppgifter som lämnats till Reuters från jobbsajter Blind och Glassdoor.

Tatiana Becker, som driver NIAH Recruiting, ett rekryteringsföretag för nystartade företag, gjorde nyligen en e-postmarknadsföringskampanj till Tesla-anställda och fick svar från 14 %, jämfört med en normal toppfrekvens på 10 %.

Myskmärke

För att vara säker har Musks fräcka personlighet hjälpt till att bygga Tesla-varumärket, låtit det expandera utan marknadsföring och gett många anställda en känsla av uppdrag knuten till mannen och hans klimatmål.

Långa timmar och orimliga arbetsförhållanden är normen för vissa, sa en före detta Tesla-ingenjör: “Det är så vi är kopplade.”

Och andra teknikföretag skär ner jobben eller bromsar eller pausar anställningen mitt i en försvagad efterfrågan, vilket potentiellt hindrar vissa Tesla-personals vilja att hoppa av.

Men Musks senaste omfamning av en ny partipolitisk identitet är stötande för vissa anställda, särskilt liberala teknikarbetare i Silicon Valley.

“Han är en väldigt polariserande kille. Antingen älskar du killen eller så hatar du killen”, säger Will Hunsinger, VD på rekryteringsföretaget Riviera Partners.

“Vissa människor är stora fans, och de kommer att göra allt för att arbeta för ett av hans företag. Och andra kommer att säga att jag inte riktigt håller med om hans sätt att driva företaget.”

Miljardären har avlyssnat sin stora Twitter-följare för att attackera demokratiska lagstiftare, använt sitt bud på mikrobloggplattformen för att kämpa för det fria ordet, inklusive ett löfte om att återställa tidigare president Donald Trumps konto, och han har sagt att han kommer att rösta republikan.

“Det finns människor för vilka detta är väldigt osmakligt”, sa rekryteraren Solomon. “Det här är människor som har många val när det gäller sina anställningsalternativ.”

Många Tesla-anställda kommer att vänta på att aktien ska återhämta sig, sa en före detta Tesla-chef, som beskrev aktieutmärkelser som “gyllene handbojor” som hindrar personalen från att lämna.

“Men om de tror att Tesla-aktien kommer att förbli låg, är det mer sannolikt att de lämnar: deras stora bonus är inte så stor längre.”

(Förutom rubriken har den här historien inte redigerats av NDTV-personal och publiceras från ett syndikerat flöde.)

.
#Elon #Musk #öppnar #dörren #Tesla #Talent #Exodus #trots #gyllene #handbojor

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *