Sluta använda dessa sängräcken för vuxna, varnar Consumer Product Safety Commission

Sluta använda dessa sängräcken för vuxna, varnar Consumer Product Safety Commission


Mobility Transfer Systems “Reversible Slant Rail (modell 600)” är bland produkterna som Consumer Product Safety Commission varnar folk att inte använda.


Consumer Product Safety Commission

Bärbara sängstänger för vuxna – som är installerade på sidorna av sängar för att underlätta rörlighet och minska risken att falla – annonseras som säkerhetsanordningar för äldre personer eller personer med medicinska tillstånd.

Men de kan också utgöra en säkerhetsrisk, skapa en risk för instängning som kan leda till allvarliga skador eller till och med dödsfall. Flera företagså väl som Consumer Product Safety Commission, har återkallat tusentals enheter under de senaste månaderna, med hänvisning till risken för asfyxi och rapporter om dödsfall.

Den oberoende federala myndigheten uppmanar nu amerikaner att sluta använda ett annat märke av bärbara sängstänger för vuxna, och varnar för 10 specifika modeller efter rapporter om tre dödsfall mellan 2006 och 2013.

CPSC varnar konsumenter att sluta använda 285 000 sängskenor som tillverkades och såldes av två företag: Mobility Transfer Systems Inc. mellan 1992 och 2021, och Metal Tubing USA Inc. 2021 och 2022.

Enheterna såldes av online-återförsäljare inklusive Walmart.com, Amazon.com, MTSMedicalSupply.com, VitalityMedical.com och Alimed.com, såväl som begagnade sajter som Ebay.

Byrån säger att minst tre personer dog efter att ha blivit instängda i en modell av sängräcken, inklusive en 78-årig kvinna i ett sjukhem i Michigan, en 85-årig man på ett sjukhem i Oklahoma och ett 90- årig handikappad kvinna i Kalifornien.

“CPSC utvärderade räcken och fann att konsumenter kan bli instängda mellan räcken och madrass, eller inom delar av sängräcken, vilket leder till kvävning”, står det i ett torsdagsuttalande.

Det sa att inget av företagen har gått med på att återkalla sängräcken eller att erbjuda en lösning till konsumenterna, och tillade att de “bedömer möjliga framtida åtgärder i denna fråga.” NPR har kontaktat båda företagen för kommentarer.

Sängarna i fråga är gjorda av vitt eller krom metallrör, och har en etikett på grepphandtaget som visar namnet “Mobility Transfer Systems” och ett modellnummer. Modellerna är:

  • Freedom Grip (modell 501)
  • Freedom Grip Plus (modell 502)
  • Freedom Grip Travel (modell 505)
  • Vändbar snedskena (modell 600)
  • Överföringshandtag (modell 2025)
  • Lätt justerbar (modell 2500)
  • 30-tums säkerhetssängstång, enkelsidig (modell 5075)
  • 30-tums säkerhetssängstång – extra hög, enkelsidig (modell 5075T)
  • 30-tums säkerhetssängstång, dubbelsidig (modell 5085)
  • 30-tums säkerhetssängstång – extra hög, dubbelsidig (modell 5085T)

Myndigheten ber konsumenterna att omedelbart sluta använda sängräcken, plocka isär och slänga enheterna och att rapportera eventuella relaterade incidenter online.

Bärbara sängräcken för vuxna har kopplats till hundratals dödsfall och skador

Många bärbara sängstänger kan köpas online utan rekommendation från en vårdgivare, medan vissa anses vara medicinska apparater som är föremål för tillsyn av US Food and Drug Administration, säger FDAnotera att alla bör användas med försiktighet.

“Bärbara sängräcken för vuxna och sängräcken för sjukhus är inte för alla, inte heller alla situationer”, säger byrån på sin hemsida. “Även när bärbara sängräcken och sängräcken för sjukhus är korrekt utformade för att minska risken för att fastna eller falla, är kompatibla med sängen och madrassen och används på rätt sätt, kan de utgöra en fara för vissa individer, särskilt för personer med fysiska begränsningar eller förändrad mental status, såsom demens eller delirium.”

FDA säger att de fick rapporter om sju dödsfall i samband med bärbara sängräcken mellan 2005 och 2013. Man spårade också 901 incidenter där patienter “fångades, fastnade, intrasslades eller strypts” i sjukhussängar – inklusive 531 dödsfall – mellan 1985 och 2013.

Samtidigt granskade CPSC 260 incidenter – varav 247 var dödliga – med bärbara sängräcken för vuxna mellan januari 2003 och december 2019, enligt en 2020 genomgång. De allra flesta incidenter var relaterade till fastklämning av järnväg, medan andra var förknippade med fall, strukturell integritet och diverse problem.

“CPSC-personalens analys fann att den överväldigande majoriteten av de rapporterade avlidna var 70 år eller äldre”, skrev den, med hänvisning till de som hade dött. “Dessutom involverade majoriteten av incidenterna offer med underliggande medicinska tillstånd.”

Kommissionen uppskattar också att cirka 196 848 personer skadades av bärbara sängräcken för vuxna mellan 2003 och 2019 – i genomsnitt cirka 11 579 personer per år.

FDA uppmuntrar personer som överväger sängräcken att se till att de förstår vem som ska använda dem och med vilken risk, och att se till att installera och använda enheterna på rätt sätt.

Det finns alternativ till räcken, som påverkansorganisationen National Consumer Voice pekar ut. De andra alternativen är att sänka sängen så nära golvet som möjligt eller att investera i en höj- och sänkbar säng; placera halkfria bäddmadrasser eller kuddar bredvid sängen för eventuella fall; och använda en säkrad vertikal stång eller sängtrapets för att hjälpa till att komma i och ur sängen.


Konsumentproduktsäkerhetskommissionens webbplats publicerade bilder på några av modellerna som den återkallar, inklusive “30-tums säkerhetssängstång, dubbelsidig (modell 5085).”


Consumer Product Safety Commission

Konsumentgrupper har länge kämpat för ett federalt förbud eller säkerhetsstandard

Det pågår federala ansträngningar för att bättre reglera dessa produkter, vilket konsumentförespråkare har efterfrågat i flera år.

Här är en kort historia av den processen, enligt ett CPSC-dokument från mars i år.

Redan 2013 fick kommissionen två separata förfrågningar (en från Public Citizen Health Research Group och en från en koalition av mer än 60 konsumentorganisationer) för att ta itu med farorna med bärbara sängräcken för vuxna, som den kombinerade till en enda framställning.

Den röstade för att skjuta upp åtgärden på denna begäran 2014 och 2015, medan den oberoende standardiseringsorganisationen ASTM arbetade med att utveckla en frivillig standard för sängräcken för vuxna. Den publicerade dessa standarder i augusti 2017. Följande år sa CPSC att de planerade att testa 35 slumpmässigt utvalda modeller för att avgöra om de uppfyllde de nya riktlinjerna.

De kom till en dyster slutsats 2020: Även om den frivilliga standarden på ett adekvat sätt adresserar produktens kända faror, fanns det “små eller inga bevis” för att tillverkarna följde den.

“Trots personalens uppsökande ansträngningar, flera produktåterkallelser och den extra tid som tillverkaren fick att följa den frivilliga standarden, fortsätter att inträffa dödliga instängningsincidenter, vilket framgår av incidentdata”, heter det.

Från och med i våras har CPSC registrerat i genomsnitt 16 dödsolyckor relaterade till bärbara sängräcken för vuxna varje år. Det står att 92% av dessa är relaterade till instängningar – “vilket personal har funnit skulle sannolikt elimineras i produkter som överensstämmer med ASTM:s frivilliga standard.

Som sådan rekommenderade CPSC-personalen att kommissionen beviljade den ursprungliga framställningen som kräver ett förbud eller en standard.

Kommissionär Rich Trumka Jr. meddelade i mitten av mars att organet officiellt hade röstat för att börja arbeta på en formell federal regel för att ta itu med säkerhetsrisken som utgörs av bärbara sängräcken för vuxna, som han sa “har fångat och strypt äldre vuxna i alarmerande takt.”

“Under tidsperioden mellan det att framställningen lämnades in och kommissionen beviljade den dödades minst 129 personer av bärbara sängräcken för vuxna”, tillade Trumka och kallade detta “det rätta beslutet att skydda äldre amerikaner” och uppmuntrade folkhälsogrupper att fortsätta att uppmärksamma kommissionens frågor.

#Sluta #använda #dessa #sängräcken #för #vuxna #varnar #Consumer #Product #Safety #Commission

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *