Warriors vs. Celtics: Golden State behöver mer från den kämpande Klay Thompson framåt i NBA-finalen

Warriors vs. Celtics: Golden State behöver mer från den kämpande Klay Thompson framåt i NBA-finalen

Allt som skrivs om Golden State Warriors guard Klay Thompson när det gäller dessa NBA-finaler måste sägas att det faktum att han är jämnt ute på golvet är imponerande och inspirerande.

Thompson missade två hela säsonger tack vare ett par allvarliga underkroppsskador och han arbetade obevekligt för att komma ut på golvet igen. Det var några som undrade om han någonsin skulle göra en full retur, precis som det fanns några som undrade om Warriors trio Thompson, Draymond Green och Steph Curry någonsin skulle ta sig tillbaka till finalen efter ett par lågsäsonger.

Båda dessa saker hände, och de är båda värda ett erkännande och till och med firande. Men med det sagt, kommer Warriors helt enkelt att behöva mer från Thompson – aka den andra “Splash Brother” – framåt om de ska höja sin fjärde banderoll under Steve Kerrs ledning.

Att säga att Thompson har varit kall under de två första matcherna i finalen vore en underdrift. Under de 69 minuter han spelade under dessa två matcher, kopplade Thompson på bara 10 av sina 33 skott från golvet (inklusive fyra av 19 i match 2), och han träffade bara fyra av sina 15 försök från långt håll. Han noterade bara 26 poäng totalt, fem returer och fyra assist. Thompson var till stor del en icke-faktor i båda spelen. Trots Thompsons kamp vann Warriors Game 2 på söndagskvällen, 107-88, efter att ha tappat Game 1.

Nu är Thompsons missade skott annorlunda än många andra spelare som missar skott, eftersom hans rena närvaro ute på golvet kräver defensiv uppmärksamhet tack vare det rykte han har etablerat för sig själv under sin karriär. Så även när han inte slår ner skott själv, hjälper han till att skapa öppna möjligheter för sina lagkamrater, som han gjorde här:

Thompson är inte direkt involverad i pjäsen, men han drar Jaylen Brown bort från handlingen. Brown vill inte lämna Thompson öppen, och det öppnar i sin tur upp en körbana för Curry som kommer från dribblingshandoffen. Ett sådant värde visas inte nödvändigtvis på statistikbladet, men Thompson tar det i spader. Han är dock ännu mer värdefull för Warriors när han slår ner skott på ett högt klipp – som han gjorde i Golden States slutspel mot Dallas Mavericks (32 poäng på 12 av 25 skott) och Memphis Grizzlies (30 poäng på 11 av 22 skott).

Så, hur kan Thompson komma tillbaka till det? Kanske genom att sakta ner något. Det verkar som om han har pressat lite i finalen så här långt. Det verkar nästan som om han är så ivrig att slå ner de stora skotten som vi alla är vana vid att se honom slå att han tvingar fram saker ibland. Han verkar också tillåta frustrationen att smyga sig på, eftersom han kunde ses slå ihop händerna och skaka på huvudet när missarna började hopa sig på söndagskvällen.

Bostons försvar förtjänar verkligen lite beröm för Thompsons kamp i serien hittills. De var trots allt inte ligans bästa defensiva lag under grundserien utan anledning, och de har gjort ett berömvärt jobb med att begränsa hans utseende. Men om du går tillbaka och tittar på Thompsons missar från Game 2, kommer du att se en hel del gjorda bilder – speciellt gjorda för Thompson. Som den här:

Och den här:

Det är skott vi har sett Thompson slå ner otaliga gånger under sin karriär. Så klart att han är kapabel till det. Även om det kan vara något överdrivet att säga att han bara behöver göra ett bättre jobb med att konvertera på sina försök, så finns det åtminstone en viss sanning i det. När allt kommer omkring kallas NBA inte för en “make or miss league” för ingenting.

När Thompson gör skott är Warriors extremt svåra att störta. När han inte är det, ja, de är fortfarande inte lätta att besegra, men de blir mer sårbara. Förutom att Thompson helt enkelt sätter sig in och hittar en rytm, är det också uppenbarligen på tränaren Kerr att fortsätta att sätta honom i position för att lyckas. I spel 3 kan han till och med överväga att köra några fler direktuppsättningar för Thompson för att försöka få igång honom.

Det är särskilt viktigt för Thompson att göra skott för att maximera sitt värde för Warriors vid denna tidpunkt, eftersom han ännu inte har återgått till formen som den dominerande försvarare han en gång var. Kanske kommer han att göra det igen, men han är ett steg långsammare än vad han brukade vara i den änden nu, och det steget tar honom från att vara en lockdown-perimeterförsvarare till bara en över genomsnittet. Warriors valde till och med att låta honom vakta Boston-storkar som Al Horford på vissa ägodelar, i motsats till att sätta in honom på perimeterhot som Jaylen Brown. Tidigare, om Thompson inte gjorde sina skott, kunde han kompensera för det defensivt, men det är inte fallet för närvarande.

Återigen, detta är inte menat som en knackning på Thompson, men fakta kan inte ignoreras. Han måste helt enkelt vara bättre än han var i spel 1 och 2. Han skulle erkänna det själv. Genom att spela tillsammans med spelets bästa skytt i Curry, kommer möjligheter alltid att finnas där för Thompson, och det är upp till honom att utnyttja. Hans förmåga att göra det kan räcka långt för att avgöra vilket lag som slutligen får lyfta Larry O’Brien Trophy den här säsongen.


#Warriors #Celtics #Golden #State #behöver #mer #från #den #kämpande #Klay #Thompson #framåt #NBAfinalen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *