Credit Suisse-aktien stiger på det rapporterade State Streets uppköpsintresse

Credit Suisse-aktien stiger på det rapporterade State Streets uppköpsintresse

MILAN, 8 juni (Reuters) – Aktier i Credit Suisse (CSGN.S) vände kraftigt högre på onsdagseftermiddagen, med handlare som citerade en Inside Paradeplatz rapport den USA-baserade State Street (STT.N) planerar ett uppköpsbud för den oroliga långivaren, även om vissa i branschen tvivlar på kravet.

Credit Suisse-aktien hamnade på 3,8 % i Zürich efter att ha hoppat efter rapporten i den schweiziska finansbloggen. Från bottennoteringarna tidigare under dagen steg aktierna med mer än 14%. Den bredare europeiska aktiemarknaden (.STOXX) var ned 0,7 %.

Aktien hade fallit nära det lägsta på över 20 år tidigare under sessionen efter att företaget varnat för en trolig förlust under andra kvartalet när volatiliteten drabbade dess investeringsbank. Läs mer

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

I USA, aktier i State Street (STT.N)slutade ned 5,4% till $69,04. USA-noterade aktier i Credit Suisse stängde ned 1% till $6,87.

Med hänvisning till en oidentifierad källa sa Inside Paradeplatz att State Street skulle bjuda 9 schweizerfranc per aktie, en premie på mer än 30 % jämfört med tisdagens stängningskurs. Det skulle värdera Credit Suisse till 23 miljarder franc (23,6 miljarder USD).

“Vi kommer inte att svara på en tidigare nyhetsrapport”, sa State Street i ett uttalande. “Som vi tidigare har diskuterat är vi fokuserade på vårt väntande förvärv av Brown Brothers Harrimans Investors Services-verksamhet.”

Credit Suisse avböjde att kommentera.

Analytiker var skeptiska.

“Jag skulle kämpa för att se varför State Street skulle bli köparen av en global fullservice-investeringsbank”, säger Michael Brown, analytiker på Keefe, Bruyette & Woods. “Det sträcker sig utöver deras kärnkompetens som ett asset service- och kapitalförvaltningsföretag.”

State Street meddelade i september förra året att de hade gått med på att köpa investeringsbanken Brown Brothers Harriman & Co:s investerarserviceverksamhet för 3,5 miljarder dollar i kontanter, vilket stärkte dess hand i kampen om att bli världens största depåbank. Läs mer

Jefferies analytiker skrev att de såg kombinationen som “högst osannolik” med hänvisning till State Streets väntande affär för att köpa Brown Brothers Harrimans investerartjänster och den schweiziska bankens juridiska och affärsmässiga utmaningar.

En toppmäklare i USA ifrågasatte, i ett meddelande till kunder, skälen för eventuella State Street-intressen för den schweiziska banken, med hänvisning till oklara synergier för den amerikanska förvaringsinstitutet, tillsammans med risken för kapitalkostnader, nedskärningar av jobb och risker för rättstvister.

Affärsspekulationerna kommer när Credit Suisse på onsdagen levererade en tredje kvartalsvinstvarning i rad.

Banken har beskrivit 2022 som ett “övergångsår” då den försöker vända blad om kostsamma skandaler som ledde till en nästan total ombildning av högsta ledningen och en omstrukturering som syftade till att begränsa risktagandet, särskilt i dess investeringsbank.

Aktier har tappat nästan hälften av sitt värde sedan två av de största chockerna, kollapsen av 10 miljarder dollar i försörjningskedjans finansieringsfonder kopplade till Greensill Capital och en förlust på mer än 5 miljarder dollar på avvecklingen av affärer från investeringsföretaget Archegos, drabbade banken mars 2021. läs mer

Dessa slag väckte frågor om huruvida den schweiziska flaggskeppslångivaren, som lämnats sårbar av skandaler, kunde utmanas av investerare som krävde dess upplösning, eller att dess krympande börsvärde gör det till ett mål för ett fientligt utländskt övertagande. Läs mer

Topp-tio-aktieägaren Artisan Partners sa till Reuters förra månaden att Credit Suisse borde börja leta efter en ny VD, den första stora investeraren som offentligt efterlyser ett sådant drag. Läs mer

Separat berättade källor för Reuters förra veckan att Credit Suisse är i ett tidigt skede av att väga alternativ för att stärka sitt kapital efter att en rad förluster urholkat dess finansiella buffertar. Läs mer

($1 = 0,9739 schweiziska franc)

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

Rapportering av Danilo Masoni; Ytterligare rapportering av Sinead Carew, Brenna Hughes Neghaiwi och Niket Nishant; Redigering av Ira Iosebashvili, Elaine Hardcastle och Richard Chang

Våra standarder: Thomson Reuters Trust Principles.

.
#Credit #Suisseaktien #stiger #på #det #rapporterade #State #Streets #uppköpsintresse

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *