Ett stort 32-timmars arbetsveckatest pågår.  Supportrar tror att det kan hjälpa produktiviteten

Ett stort 32-timmars arbetsveckatest pågår. Supportrar tror att det kan hjälpa produktiviteten

Mer än 3 300 arbetare i Storbritannien deltar i den största piloten under den fyra dagar långa arbetsveckan. Experimentet kommer att pågå i sex månader eftersom forskare spårar hur människor reagerar på att ha en extra ledig dag.

Justin Tallis/AFP via Getty Images


dölj bildtext

växla bildtext

Justin Tallis/AFP via Getty Images


Mer än 3 300 arbetare i Storbritannien deltar i den största piloten under den fyra dagar långa arbetsveckan. Experimentet kommer att pågå i sex månader eftersom forskare spårar hur människor reagerar på att ha en extra ledig dag.

Justin Tallis/AFP via Getty Images

Under de kommande sex månaderna kommer tusentals människor över hela Storbritannien att arbeta 32 timmar i veckan i största fyra dagars arbetsvecka pilot världen någonsin har sett.

Experimentet omfattar mer än 3 300 personer i 70 företag i branscher som sträcker sig från hälsovård till lokala fisk- och chipsbutiker. Den genomförs av 4 Day Week Global, 4 Day Week Campaign, den Storbritannien-baserade tankesmedjan Autonomy och forskare vid Cambridge University, Oxford University och Boston College.

Tanken är ganska enkel. Arbetare tjänar samma summa pengar som de skulle göra för en 40-timmars arbetsvecka, men de arbetar bara 80 % av tiden. I utbyte mot färre timmar förbinder sig arbetarna att bibehålla den produktivitet de skulle göra under en femdagars arbetsvecka.

Kraven på en 32-timmars arbetsvecka har ökat, särskilt som många människor runt om i världen står inför utbrändhet från pandemin.

“När vi kommer ur pandemin, inser fler och fler företag att den nya gränsen för konkurrens är livskvalitet, och att reducerat timmar, produktionsfokuserat arbete är redskapet för att ge dem en konkurrensfördel,” Joe O’Connor , VD för 4 Day Week Global, sa i ett uttalande.

“Konsekvenserna av den “stora avgången” bevisar nu att arbetare från en mängd olika branscher kan producera bättre resultat samtidigt som de arbetar kortare och smartare, säger han.

Resultaten av en 32-timmars arbetsvecka är något som Will Stronge, forskningschef på Autonomy, fokuserar på. Stronge, som också är medförfattare till Övertid: Varför vi behöver en kortare arbetsvecka, berättade för NPR Life Kit podcast förra året om att den femdagars arbetsveckan på något sätt är föråldrad och leder till något han kallar övertidens kryp in i våra personliga liv.

“Vår arbetskultur har förändrats till att vara en där det handlar mycket mer om att gå utöver dina timmar, antingen för bättre karriärmöjligheter eller helt enkelt för att det krävs av dig av din chef”, sa han. “Nu, under pandemin, är du i ditt vardagsrum med din bärbara dator. Så det är svårt att stänga av detta kryp som har infiltrerat vårt arbetsliv.”

Om folk fick en extra ledig dag, sa Stronge att många säger att de skulle ta hand om personliga uppgifter eller spendera mer tid med familj och vänner.

Tolga Akmen/AFP via Getty Images


dölj bildtext

växla bildtext

Tolga Akmen/AFP via Getty Images


Om folk fick en extra ledig dag, sa Stronge att många säger att de skulle ta hand om personliga uppgifter eller spendera mer tid med familj och vänner.

Tolga Akmen/AFP via Getty Images

Stronge har hävdat att en kortare arbetsvecka skulle vara bättre för människors psykiska hälsa och till och med kunna öka produktiviteten.

“För många organisationer, vad du förlorar på arbetstid, vinner du i större produktivitet på jobbet,” sa han. “Vi kan inte koncentrera oss hela tiden, särskilt inte om du är överarbetad och har utmattning. Så att minska arbetsveckan har skördat utdelning i termer av produktivitet och arbetarnas välbefinnande, vilket betyder att de kommer till jobbet utvilkade. De kommer till jobbet. att jobba som gillar sitt jobb lite mer och vill liksom få jobbet gjort så att de kan ha en trevlig helg och så vidare.”

Forskare kommer att mäta eventuella förändringar i produktivitet

När den stora brittiska piloten drar igång är produktivitet ett område som forskare kommer att fokusera på.

“Vi kommer att analysera hur anställda reagerar på att ha en extra ledig dag, i termer av stress och utbrändhet, jobb och tillfredsställelse med livet, hälsa, sömn, energianvändning, resor och många andra aspekter av livet,” Juliet Schor, professor i sociologi vid Boston College, sade i ett uttalande.

Även om det kommer att dröja minst sex månader innan de slutgiltiga resultaten från pilotprojektet i Storbritannien avslöjas, resulterade ett liknande experiment av Microsoft Japan 2019 i en produktivitetsökning på 40 %. Tidigare tillkännagav ett företag i Nya Zeeland som testade fyradagarsveckor en ökning med 20 % av de anställdas produktivitet under 2018.

Försök på Island med cirka 2 500 arbetare mellan 2015 och 2019 visade att produktiviteten förblev oförändrad eller förbättrades i de flesta fallen.

Och när det gäller den extra helgdag som folk hämtar, sa Stronge att många säger att de skulle använda den extra lediga dagen för att få personliga uppgifter gjorda eller tillbringa mer tid med sina vänner och familj.

“Det gör en enorm skillnad,” sa Stronge. “Och så jag tycker att det borde – det skulle vara lite av en gamechanger.”

#Ett #stort #32timmars #arbetsveckatest #pågår #Supportrar #tror #att #det #kan #hjälpa #produktiviteten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *