Försök med nytt Covid-vaccin väcker förhoppningar om en gång om året booster

En uppdaterad version av Modernas Covid-vaccin ger en åttafaldig ökning av antikroppsnivåerna mot Omicron variantenligt tidiga provresultat som lyfter förhoppningar för en gång – per år booster för att skydda mot sjukdomen.

Vaccinet är den första “bivalenta” formuleringen som kombinerar skydd mot Omicron och den ursprungliga stammen av coronavirus, och är företagets ledande kandidat för höstens kommande boosterprogram.

Dr Paul Burton, Modernas chefsläkare, sa att det nya vaccinet höjde antikroppsnivåerna i en sådan grad att en booster per år kan räcka, om inte en väsentligt annan variant kräver att vaccinet omdesignas igen.

“De data vi visar idag är verkligen viktiga eftersom vi får ett riktigt starkt antikroppssvar mot Omicron,” sa han. “För första gången kan vi verkligen titta på potentialen för att bara öka en gång per år, eftersom vi kan få människor till en så hög nivå att de kommer att ta längre tid att förfalla.”

Det nya vaccinet, kallat mRNA1273.214, kombinerar 25 mikrogram av det ursprungliga Moderna Covid-vaccinet med 25 mikrogram vaccin specifikt riktat mot Omicron-varianten. I fas 2/3-studien gavs 50 mikrogram sprutorna till 437 personer som redan hade fått två primära jabs och en booster av det ursprungliga Moderna-vaccinet tidigare under pandemin.

Företaget har inte släppt fullständiga data från rättegången, men enligt ett pressmeddelande ökade antikroppsnivåerna mot Omicron åtta gånger under de första fyra veckorna hos personer som fick en injektion av det nya vaccinet – deras fjärde totalt.

Ungefär en fjärdedel av de som deltog i försöket hade tidigare smittats av Covid och i dessa steg antikroppsnivåerna ytterligare. Burton sa att antikroppsnivåer över 400 enheter verkade tillräckliga för att förhindra infektion, och i försöket steg nivåerna så högt som 6 000 hos dem som inte hade smittats med Covid tidigare och 9 500 hos dem som tidigare testats positivt. “Båda fick en mycket bra, rask, robust ökning av antikroppsnivåerna,” sa Burton.

Den första Omicron-varianten, kallad BA.1, dök upp i slutet av förra året och underblåste allvarliga vågor av Covid runt om i världen. Även om den var mindre allvarlig än vissa tidigare varianter, innebar dess höga överföringsförmåga att den fortfarande kunde driva upp sjukhusinläggningar och dödsfall och sätta en intensiv press på hälsosystemen.

Sedan den första vågen av Omicron svepte genom Storbritannien i december och januari har undervarianter dykt upp som är ännu mer överförbara. Efter en våg av så kallade BA.2 Omicron i våras har ytterligare två varianter, så kallade BA.4 och BA.5, börjat vinna mark.

Modernas bivalenta vaccin riktar sig mot BA.1-varianten, men Burton sa att även om skyddet mot nyare Omicron-varianter minskat i viss mån, borde det ändå erbjuda ett bra långsiktigt skydd. “Jag känner mig säker på att det kommer att hålla emot familjen just nu,” sa han.

Moderna avser att ansöka om godkännande från medicinska tillsynsmyndigheter under de kommande veckorna, inklusive Storbritanniens Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, i syfte att leverera vaccinet till höstens boosterprogram.

“Vi har börjat tillverka den och vi skulle definitivt planera att ha den redo för Storbritannien, Europa, USA och länder runt om i världen, med ett mycket stort utbud,” sa Burton.

Om boostern ger ett årslångt skydd mot Covid kan det bana väg för att hantera sjukdomen på ett liknande sätt som influensa, där stammar spåras kontinuerligt för att identifiera vilka som ska gå in i det kommande årets säsongsbetonade skott.

“För att kunna ta oss framåt måste vi komma till en värld som vi gör med influensa, där vi ser den nya stammen, vi sätter in den i det nya vaccinet, vi kan göra det ganska snabbt och vi kan anpassa oss mycket snabbare, sa Burton.

#Försök #med #nytt #Covidvaccin #väcker #förhoppningar #gång #året #booster

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *