Moderna söker FDA-tillstånd för omicron-specifika boostershot

Moderna söker FDA-tillstånd för omicron-specifika boostershot

Platshållare medan artikelåtgärder laddas

Moderna sa att de kommer att söka tillstånd för en uppdaterad coronavirus vaccin designat för att skydda mot omicron-subvarianter som företaget beskrev som sin “ledande kandidat” för en fallbooster, men det är fortfarande oklart hur effektivt skottet kommer att vara mot de senaste versionerna av omicron-varianten som sprider sig i USA.

Preliminära data som släpptes av företaget på onsdagen visade att dess omicron-inriktade coronavirus-boosterkandidat producerade 1,75 gånger så många neutraliserande antikroppar mot versionen av omicron som cirkulerade under vintern, känd som BA.1, jämfört med dess befintliga vaccin.

Men omicron-varianten har muterat så snabbt att flera nya subvarianter har dykt upp som är ännu bättre på att undvika immunförsvarets försvar. Två av dessa, kända som BA.4 och BA.5, är nu ansvariga för 13 procent av nya coronavirusfall i USA, Centers for Disease Control and Prevention sa i nya uppskattningar. Det är oklart om BA.4 och BA.5 kommer att bli dominerande under de kommande månaderna eller om existerande immunitet i befolkningen från infektioner och vaccinationer kommer att bromsa spridningen.

Biden-administrationens tjänstemän har sagt att de förbereder sig för en höst- och vintervåg som kan se 100 miljoner coronavirusinfektioner och ett potentiellt betydande antal dödsfall, drivna av omicron-subvarianter. Det gör det ännu viktigare att mer effektiva vacciner finns tillgängliga, särskilt för att skydda de äldre och de mest utsatta.

Moderna chefer sa på ett samtal på onsdagen att de var övertygade om att det uppdaterade vaccinet fortfarande skulle ge ytterligare skydd mot nyare omicron-subvarianter, även om forskare testade dess boosterdos mot BA.1. Även om uppdaterad booster ger mindre skydd mot senare omicron-subvarianter än mot BA.1, det kommer förmodligen fortfarande att vara mer effektivt mot dem än företagets befintliga booster, sa Moderna vd Stephen Hoge.

“Vi är ganska övertygade om att detta vaccin kommer att ge en fördel även mot familjen av omicron-subvarianter,” sa Hoge på ett informationssamtal med reportrar.

Strax efter att omicron-varianten identifierades i Sydafrika i slutet av förra året, Moderna sa det utvecklade skott speciellt utformade för att bekämpa varianten. Pfizer och BioNTech meddelat samma plan, även om de ännu inte har släppt data om deras uppdaterade vaccin.

Moderna släpper data för att stödja sin höstvaccinstrategi

Data från den senaste kliniska prövningen, som involverade 437 deltagare, visade att Modernas omicron-targeting booster förmodligen skulle ge längre skydd mot varianter en månad efteråt jämfört med tidigare versioner av dess coronavirusvaccin, sa Moderna.

Boostern “tolererades i allmänhet väl” med biverkningar jämförbara med tidigare boosters, sa företaget.

Vita huset har under flera månader pressat kongressen på mer än 20 miljarder dollar för att bekämpa coronaviruset. Lagstiftare har ännu inte godkänt ny finansiering.

Det officiella antalet nya dagliga coronavirusinfektioner stiger sakta i USA, även om de faktiska siffrorna tros vara mycket högre eftersom så många människor testar sig själva hemma. Landet noterade en ökning med 38 procent i nya fall under den senaste veckan, enligt siffror sammanställd av The Washington Post, i takt med att skyddet mot boosterskott och tidigare infektioner avtar och fler människor lever utan masker.

Globalt finns nya fall av coronavirus fortfarande minskar efter att omicron-varianten utlöste tiotals miljoner nya fall över hela världen och drivit upp infektioner under vintern.

#Moderna #söker #FDAtillstånd #för #omicronspecifika #boostershot

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *