USA:s SEC-chef avslöjar planen på att se över aktiehandeln på Wall Street

USA:s SEC-chef avslöjar planen på att se över aktiehandeln på Wall Street

Ordföranden för US Securities and Exchange Commission (SEC) Gary Gensler vittnar inför en utfrågning i senatens utskott för bank-, bostads- och stadsfrågor om SEC på Capitol Hill i Washington, USA, 14 september 2021. REUTERS/Evelyn Hockstein

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

WASHINGTON/NEW YORK, 8 juni (Reuters) – Den högsta amerikanska värdepappersregulatorn föreslog på onsdagen regeländringar för att förändra hur Wall Street hanterar handel med aktiehandel efter att meme-aktiemanin förra året väckte frågor om huruvida mamma-och-pop-investerare fick bästa pris.

Planen, som presenterades av ordföranden för US Securities and Exchange Commission, Gary Gensler, skulle kräva att handelsföretag direkt konkurrerar om att utföra affärer från privata investerare för att öka konkurrensen.

Wall Streets vakthund planerar att granska den kontroversiella praxisen för betalning för orderflöde (PFOF), där vissa mäklare, som TD Ameritrade, Robinhood Markets och E*Trade, får betalt av grossistmarknadsgaranter för order.

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

“Jag bad personalen att ta en helhetssyn på tvärmarknaden av hur vi kan uppdatera våra regler och driva större effektivitet på våra aktiemarknader, särskilt för privata investerare”, sa Gensler till en branschpublik på onsdagen.

Han sa att de nya SEC-reglerna skulle ålägga marknadsgaranter att avslöja mer information om de avgifter som dessa företag tjänar och tidpunkten för affärer till fördel för investerarna.

Genslers tillkännagivande, den största omskakningen av amerikanska aktiemarknadsregler på över ett decennium, kommer sannolikt att leda till formella förslag i höst. Allmänheten kan sedan väga in dem inför en SEC-omröstning för att anta dem.

De avsedda förändringarna skulle i grunden förändra grossisternas affärsmodell. De kan också påverka mäklarnas förmåga att erbjuda provisionsfri handel till privata investerare. Reuters flaggade först för reformerna i mars. Läs mer

PFOF kom under regulatorisk granskning förra året när en armé av privata investerare gick på en köprunda av “meme-aktier” som GameStop och AMC, och klämde hedgefonder som hade shortat aktierna. Många investerare köpte aktier med hjälp av provisionsfria mäklare som Robinhood.

De nya reglerna skulle stärka konkurrensen för order-by-order, inklusive via potentiella “öppna och transparenta” auktioner, som syftar till att ge investerare bättre priser. De skulle innehålla en byråspecifik definition av så kallad bästa utförande för aktier och andra värdepapper för att säkerställa att mäklare-handlare och investerare drar nytta av mer detaljer kring de procedurstandarder som mäklare måste uppfylla när de hanterar och utför kundorder.

De skulle kräva att mäklare och marknadscentra avslöjar mer information om orderutförandekvaliteten till fördel för investerare, inklusive en månatlig sammanfattning av prisförbättringar och annan statistik, sa Gensler.

Reglerna skulle också försöka krympa den lägsta prishöjningen eller den så kallade tick-storleken för att bättre överensstämma med aktivitet utanför börsen och harmonisera tick-storleken för att säkerställa att all handel sker i den lägsta ökningen.

GROSSREVISION

De föreslagna regeländringarna kommer att innefatta en SEC-definition av “bästa utförande”-krav som skulle tvinga detaljhandelsmäklare att skicka sina kunders order till auktioner, som drivs av börser eller handelsplatser utanför börsen, vilket skulle göra det möjligt för marknadsaktörer att konkurrera om att handla mot order, sa källorna.

För närvarande kan detaljhandelsmäklare skicka kundorder direkt till en grossistmäklare för att utföras, så länge mäklaren matchar eller förbättrar det bästa priset som är tillgängligt på amerikanska börser. Stora marknadsgaranter förbättrar vanligtvis det bästa priset med en bråkdel av en cent. Gensler har kritiserat denna modell för att begränsa konkurrensen för detaljhandelsbeställningar.

Reglerna skulle kräva att detaljhandelsmäklare skickar PFOF-kundordrar till den grossist som erbjuder det bästa erbjudandet, snarare än den som betalar mest.

Detta skulle i grunden förändra grossisternas affärsmodell, som kan tjäna mer pengar genom att utföra order från icke-professionella investerare internt än de gör på offentliga börser, där de kan handla med andra sofistikerade handelsföretag eller institutionella investerare.

Gensler sa till Reuters i mars att han vill säkerställa att mäklare utför order till bästa möjliga pris för investerare – det högsta priset för när en investerare säljer, eller det lägsta priset om de köper.

“Det är fantastiskt att se SEC ta ett helhetsgrepp på det här problemet – det finns inte ett enda svar, vi behöver förändringar på olika delar av marknaden”, säger Dave Lauer, vd för den finansiella plattformen Urvin Finance.

“Vi behöver en order-by-order-standard för bästa utförande och öppen konkurrens för orderflöden för att ge de bästa resultaten för privata investerare. Detta kommer att tvinga fram större konkurrens och kan bidra till att få slut på oligopolet utanför börsen som har kontrollerat det marknaden för länge”, tillade han.

Investerares förespråkare vill stärka börsernas konkurrenskraft för att förbättra tillförlitligheten hos det nationella prisindexet, känt som National Best Bid and Offer (NBBO).

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

Rapportering av Katanga Johnson i Washington och John McCrank i New York Redigering av Matthew Lewis och Carmel Crimmins

Våra standarder: Thomson Reuters Trust Principles.

.
#USAs #SECchef #avslöjar #planen #på #att #över #aktiehandeln #på #Wall #Street

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *