Vad EU:s nya USB-C-regler betyder för iPhone

Vad EU:s nya USB-C-regler betyder för iPhone

Den här veckan, Europeiska unionens lagstiftare enades om nya förslag att tvinga tillverkare av allt från smartphones och hörlurar till digitalkameror och surfplattor att använda samma universella laddningsport: USB Type-C. Planen är att de nya reglerna ska träda i kraft hösten 2024, varefter dessa enheter som laddas med en trådbunden kabel måste göra det via en inbyggd USB-C-port.

Den enskilt största effekten av denna lagstiftning kommer sannolikt att landa på Apples iPhone. Medan resten av smarttelefonindustrin gradvis har konvergerat kring USB-C som en enda, standardiserad trådbunden laddningsport, har Apple ständigt hållit fast vid Lightning, den proprietära kontakten den introducerades med iPhone 5 långt tillbaka 2012. EU:s lagstiftning kan äntligen tvinga den att gå vidare.

EU:s regler är bara ett provisoriskt avtal för nu och kommer att behöva godkännas av både Europeiska rådet och Europaparlamentet innan de blir officiella. Det förväntas ske efter sommaruppehållet, som slutar den 1 september. Den träder i kraft 20 dagar därefter, och de flesta tillverkare kommer då att ha 24 månader på sig att följa, vilket är varifrån hösten 2024 efterlevnadsdatum kommer. Undantaget är bärbara datorer eftersom den typ av USB-C-laddare med hög effekt som dessa enheter kräver är mindre vanliga än telefonladdare. De kommer istället att ha 40 månader, vilket tar oss till ungefär början av 2026.

Om Apple vill att iPhone ska ha en fysisk laddningsport efter hösten 2024, så vill EU att USB-C ska vara dess enda alternativ. Det kan inte bara erbjuda en extern dongel som det gjorde för ett decennium sedan. De senaste offentliga utkast i den föreslagna lagstiftningen anger att USB Type-C-kontakten som används för laddning måste vara “tillgänglig och funktionsduglig hela tiden”, vilket betyder att en löstagbar dongel sannolikt inte kommer att skära av den. Det beror på att EU:s regler är utformade för att minska e-avfall, med en universell laddningsstandard som förhoppningsvis innebär att fler laddare kan återanvändas istället för att hamna på soptippar. EU uppskattar att reglerna kan minska på 11 000 ton (över 12 000 ton) e-avfall årligen och spara kunderna 250 miljoner euro (cirka 268 miljoner USD) på “onödiga laddareköp.”

Nya flaggskepps-iPhones tenderar att tillkännages i september varje år, vilket innebär att Apples 2024 iPhone-sortiment (troligen kallas iPhone 16) kommer att lanseras precis när lagstiftningen träder i kraft. Men reglerna dikterar att “det inte ska finnas produkter på marknaden som inte är kompatibla” med direktivet, säger Desislava Dimitrova, talesperson för Europaparlamentet. Det betyder att Apple kanske vill göra ändringarna tidigare, eftersom de skulle behöva modifiera eller ta bort äldre modeller från marknaden. Apple fortsätter vanligtvis att sälja äldre modeller i flera år till ett lägre pris.

Det finns redan rapporter om att iPhone-tillverkaren kan göra förändringen nästa år. Förra månaden rapporterade den välrenommerade Apple-analytikern Ming-Chi Kuo att Apple kunde vara redo att göra bytet redan 2023. Dagar senare Bloombergs Mark Gurman bekräftade denna rapport och sa att Apple redan testade iPhones utrustade med kontakten. Om de är korrekta tyder dessa rapporter på att vi kan se en iPhone utrustad med en USB-C-port ett år innan EU:s nya regler träder i kraft.

Naturligtvis kan EU inte tvinga Apple att göra förändringen över hela världen. Men alla iPhones som säljs på EU:s inre marknad måste följa dessa regler. Under loppet av räkenskapsåret 2021, nästan en en fjärdedel av Apples omsättning kom från Europa, och iPhone var dess bästsäljande produkt över hela världen. Marknaden är helt enkelt för lukrativ för att Apple ska överge lagstiftning som denna. Apple skulle kunna tillverka USB-C iPhones och skicka dem exklusivt till EU, men med tanke på Apples betoning på effektivitet i försörjningskedjan säljer det ett smalt urval av mycket liknande enheter runt om i världen (med bara ett par särskild modeller som ett undantag) verkar det tillvägagångssättet osannolikt.

En talesperson för Apple avböjde att svara på frågor om hur företaget avser att följa den kommande lagstiftningen.

Det finns åtminstone ett sätt som Apple kan undvika att behöva skicka USB-C-portar på sina telefoner, och det är tack vare trådlös laddning. Den nuvarande EU-lagstiftningen handlar bara om trådbunden laddning, alltså om en telefon endast skulle ladda trådlöst, skulle den kunna undvika EU:s regler för laddningsharmonisering helt och hållet.

Det är en teoretisk skillnad eftersom portlösa telefoner inte riktigt existerar utanför ett par koncept telefoner och PR-trick. Men det är viktigt med tanke på ryktena som Apple har övervägt går den vägen med iPhone. Dessa rykten har snurrat ända sedan Apple introducerade MagSafe trådlös laddningsstandard med iPhone 12-linjen. Dessa rykten har dock försvunnit på senare tid, och ett beslut att hålla fast vid trådbunden laddning kan förklara varför Apple verkar relativt ointresserad i att bygga ut ett ekosystem av MagSafe-tillbehör.

Apple har stått emot EU:s försök att standardisera kring USB-C. I feedback till Europeiska kommissionen förra året hävdade företaget att förordningen kan bromsa “införandet av fördelaktiga innovationer i laddningsstandarder, inklusive de som är relaterade till säkerhet och energieffektivitet.” Det sade också att de nya reglerna kan öka e-avfall på kort sikt “genom att utlösa bortskaffande av befintliga kablar och tillbehör.” Det har en poäng. Med en uppskattningsvis 1 miljard iPhones som används runt om i världen från och med början av 2021, det är en massa av laddningshårdvara som kommer att bli överflödig med tiden. Och alla dessa kunder kommer att behöva nya USB-C-tillbehör för att ersätta dem.

Apples iPhone 5 (bilden) var dess första enhet med en Lightning-port.
Bild: The Verge

Som min tidigare kollega Chaim Gartenberg skrev förra året, Apples oro kan ha lika mycket att göra med Apples resultat som med e-avfall eller innovation. Eftersom Lightning är en proprietär kontakt, måste alla tillbehörstillverkare som vill stödja den gå igenom Apples MFi-program, vilket gör att Apple kan få en del av den lukrativa marknaden för iPhone-tillbehör.

Det ironiska är att Apple, trots sitt motstånd mot att sätta en USB-C-port på sina telefoner, har varit en av USB-C:s största mästare i andra enhetskategorier. På den bärbara sidan av sin verksamhet började företaget gå all-in på USB-C 2015 när det släppte en MacBook med bara en enda USB-C-port tillsammans med ett hörlursuttag. Om något, Apple omfamnade USB-C för snabbt, vilket tvingade mycket hånade “dongelliv” till användare över hela världen. Apple har också fört USB-C till ett ökande antal av sina iPads, som iPad Pro och på senare tid Ipad Air.

(Som en sidoanteckning: även om enheter som omfattas av EU:s regler måste kunna laddas via USB-C, behöver de inte använda detta som deras endast form av laddning. Det betyder att MacBook-datorer som laddar över MagSafe – den bärbara versionen alltså – fortfarande är fria att göra det, så länge som deras USB-C-portar också kan ladda dem. Och det är redan fallet med Apples senaste MacBooks.)

Om lagstiftningen träder i kraft i sin nuvarande form blir det inte bara iPhonen som Apple måste byta från Lightning till USB-C i EU. Enligt a pressmeddelande från Europeiska rådet, hörlurar, öronsnäckor, trådlösa möss och trådlösa tangentbord skulle alla behövas för att använda USB-C för trådbunden laddning. Det skulle täcka AirPods Max, AirPods, Magic Mouse och Magic Keyboard, som alla för närvarande använder Lightning.

Förutom att be smartphonetillverkare att använda den fysiska USB-C-porten, avser EU också att standardisera snabbladdning över telefoner, där Apple börjar släpa efter sina Android-baserade konkurrenter. De iPhone 13 Pro Max rapporterade laddningar på under 30Wmedan Samsungs USB PD-kompatibla Galaxy S22-enheter kan sträcka sig upp till 45W. EU hoppas kunna standardisera trådlös laddning även i framtiden.

EU:s nya lagstiftning är fortfarande långt ifrån införlivad. Det måste slutföras på teknisk nivå och röstas fram av både Europaparlamentet och Europeiska rådet. Men mellan den och lagen om digitala marknader, vars bestämmelser bl.a kräver att iMessage samverkar med andra mindre meddelandeplattformar samt kräver att Apple tillåter tredjepartsappbutiker på iPhone, tvingar organisationen fram stora förändringar hos Apple. Och iPhone-tillverkaren har inget annat val än att spela boll om den vill fortsätta dra nytta av en av sina största marknader.


#Vad #EUs #nya #USBCregler #betyder #för #iPhone

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *