Vad händer egentligen med Revolving Consumer Credit?

Vad händer egentligen med Revolving Consumer Credit?

Utöver några av de oseriösa sakerna i rubrikerna idag.

Förbi Wolf Richter för VARGGATA.

Revolverande kreditsaldon i april, inte säsongsjusterade – så de faktiska dollarbalanserna – var 1,04 biljoner dollar, enligt Federal Reserve i eftermiddags. Detta inkluderar kreditkortsaldon, personliga lån etc., och ökade med endast 2,6 % från april 2019.

Låt det sjunka in ett ögonblick: Under en treårsperiod har revolverande krediter vuxit med endast 2,6 %, trots 13 % KPI-inflation under dessa tre år. Med andra ord har tillväxten i revolverande krediter fallit kraftigt i inflationsjusterade termer.

Den enorma dalgången mellan 2019 och idag härrör från pandemin när konsumenter använde sina stimulanspengar för att betala ned kreditkort och när de minskade utgifterna för diskretionära tjänster, såsom sport- och underhållningsevenemang, internationella resor eller valbara hälsovårdstjänster som kosmetisk kirurgi , tandläkarbesök etc. Under denna period, försummelserna sjönk till rekordlåga nivåer.

Revolverande kreditsaldon ligger knappt över topparna 2007 och 2008, trots 14 år av befolkningstillväxt och 40 % KPI-inflation under dessa år! Med andra ord, revolverande kredit är bara inte den typ av fråga det var 2008. Det är ett sidospel.

När det gäller tillväxt – i form av ytterligare lånade pengar som spenderades i ekonomin – var den minimal. Det har faktiskt inte skett någon tillväxt sedan december. Och efter nedbetalningarna i januari och februari, efter det årliga shoppingombudet på semestern, växte det totala saldot endast med 14 miljarder dollar i mars och med 17 miljarder dollar i april, för sammanlagt 31 miljarder dollar.

Denna tillväxt på 31 miljarder dollar i mars och april kompenserade inte ens för de 32 miljarder dollar i utbetalningar i januari och februari. Dessa är faktiska dollar, inte säsongsrensade teoretiska dollar.

När det gäller att öka tillväxten i ekonomin: De totala konsumtionsutgifterna löper för närvarande med en årlig takt på 17 biljoner dollar, med ett T. Så hur mycket tillväxt skulle de extra utgifterna från ökningen av revolverande kredit lägga till? Det var en retorisk fråga. Det är minimalt.

Sedan 2019 har konsumtionsutgifterna ökat med 19 % och de revolverande krediterna har bara ökat med 2,9 %, båda inte justerade för 13 % inflation under perioden. Med andra ord sjönk tillväxten i revolverande krediter kraftigt efter inflationen och föll kraftigt efter tillväxten i konsumtionen.

Detta visar att konsumenter är mindre beroende av revolverande krediter.

Kreditkort och vissa typer av personliga lån, som avlöningslån, är den dyraste kreditformen, och de kommer ofta med ockerräntor. Kreditkortspriserna kan överstiga 30 %. Och amerikaner har kommit på detta. Om de behöver finansiera köp använder många konsumenter billigare lån, inklusive utbetalning av refinansiering av sina bolån.

Och många, många konsumenter använder sina kreditkort bara som betalningsmetoder, och de betalar av dem varje månad. Det är vad dessa relativt låga saldon visar.

De vackra säsongsanpassningarna.

Säsongsjusteringarna av de faktiska revolverande kreditsaldonen är utformade för att matcha toppmånaden varje år, nämligen december. Det finns med andra ord inga säsongsjusteringar för december, men de övriga 11 månaderna är det alltid justerad uppåt, som om varje månad var en december under högsäsong shopping hets. Och detta skapar det bisarra mönstret där säsongsjusteringarna under 11 månader av året kraftigt överskattar de faktiska revolverande kreditsaldonen.

I detta diagram representerar den gröna linjen de säsongsrensade saldonen. Notera hur den rider ovanpå alla december. Den röda linjen representerar de faktiska saldonen, inte säsongrensade. Och notera den galna kopplingen mellan de två raderna under de senaste fyra månaderna:

Uppgifterna om konsumentkrediter som Federal Reserve släppte idag var dess begränsade månatliga uppsättning, bara två ofullständiga sammanfattningskategorier av ett komplext fenomen: “revolverande krediter”, som jag diskuterade ovan, och “icke-revolverande krediter”, som består av billån och studielån kombinerade, men inte separerade, och det inkluderar inte bolån, HELOCs och andra skulder.

De individuella kategorierna av billån, studielån, bolån och HELOCs släpps endast kvartals av New York Fed, och jag diskuterade dem för Q1, och täckte alla kategorier, inklusive bolån och HELOCs, plus förseelser för varje kategori, plus tredje parts inkasso, utmätningar och konkurser, som en del av min kvartalsvisa granskning av konsumentkrediter i Amerika.

Dessa kvartalsdata visar kreditkortssaldon för sig, plus andra revolverande konsumentlån:

  • Kreditkortssaldon på 840 miljarder USD under Q1, var tillbaka där de hade varit under Q1 2008, och under Q1 2020 och Q1 2019, (röd linje).
  • Övriga konsumentlån (personlån, avlöningslån, etc.), till 450 miljarder dollar, låg under nivåerna långt före finanskrisen (grön linje):

Med andra ord var revolverande konsumentkrediter ungefär oförändrad med 13 år sedan, trots 13 år av befolkningstillväxt och 40 % inflation. I reella termer och per capita har det blivit ett sidospel.

Visst, vissa människor är i över huvudet, och de kommer att hamna på efterkälken. Det händer alltid. Men i det övergripande kreditriskspektrumet är detta bara inte ett stort problem längre. Konsumenterna har blivit mycket smartare sedan finanskrisen. De lånar via mycket billigare bolån och billån, och proportionellt mycket mindre till dessa räntesatser som kommer med kreditkortslån och personliga lån.

Tycker du om att läsa WOLF STREET och vill stödja den? Använder jag annonsblockerare – jag förstår verkligen varför – men vill du stödja sajten? Du kan donera. Jag uppskattar det oerhört. Klicka på öl- och is-te-muggen för att ta reda på hur:

Vill du bli meddelad via e-post när WOLF STREET publicerar en ny artikel? Anmäl dig här.

#Vad #händer #egentligen #med #Revolving #Consumer #Credit

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *