WSJ Nyheter Exklusivt |  Deloitte utforskar Splitting Auditing, Consulting Arms, Följer Ernst & Young

WSJ Nyheter Exklusivt | Deloitte utforskar Splitting Auditing, Consulting Arms, Följer Ernst & Young

Deloitte undersöker en plan för att dela upp sin globala revisions- och konsultpraxis, efter en ansträngning från andra Big Four-redovisningsbyrån Ernst & Young för att potentiellt koppla av sin konsultarmenligt personer som är bekanta med saken.

Åtgärderna skulle markera den största omvälvningen i redovisningsbranschen på decennier, ge oväntade fall till tiotusentals av företagens partners och skapa två nya konsultjättar och två avskalade revisionsbyråer.

Deloitte kontaktade investeringsbanker kl

Goldman Sachs Group Inc.

efter nyheten om rivalen EY:s potentiella världsomspännande splittring, sa personer som är bekanta med saken. Goldman och

JPMorgan Chase

& Co. ger råd till EY om dess möjliga omstrukturering, sa folket.

Deloitte-samtalen är fortfarande i ett mycket tidigt, utforskande skede, enligt en av de personer som är bekanta med saken.

Efter den första publiceringen av denna artikel förnekade en talesman för Deloitte att företaget undersökte en plan för att splittras. “Vi förblir engagerade i vår nuvarande affärsmodell,” tillade talesmannen.

EY tror att en uppdelning skulle göra det möjligt för dess snabbt växande konsultsida att lättare skaffa nya kunder, utan de begränsningar som begränsar företagens förmåga att sälja konsulttjänster till sina revisionskunder.

Tillsynsmyndigheter över hela världen har blivit alltmer bekymrade över intressekonflikter – huruvida revisorer, som ska granska ett företags böcker, kommer att gå lätt åt kunder som köper lukrativa konsulttjänster av dem. I USA är Securities and Exchange Commission utreda potentiella brott mot oberoendereglerna av de fyra stora, har The Wall Street Journal tidigare rapporterat.

Det återstående EY:s revisionsverksamhet, som sannolikt skulle förbli som ett partnerskap, skulle befrias från åtminstone några av dessa potentiella konflikter. Men det skulle vara ett mindre, långsammare växande företag, vilket potentiellt skulle göra det sårbart för stämningar och göra det tuffare att anställa.

KPMG och PricewaterhouseCoopers, de andra medlemmarna i de fyra stora, säger att de kommer att hålla fast vid sitt befintliga tillvägagångssätt att erbjuda konsult- och skattetjänster vid sidan av granskningsarbetet med bröd och smör. En talesman för KPMG sa i ett uttalande att företaget fortfarande är “engagerat i vår multidisciplinära modell” och har inte pratat med banker om en uppdelning. PwC sa förra månaden att det hade “Inga planer på att ändra kurs” från sitt nuvarande tillvägagångssätt.

Alla stora fyra-shake-up kommer inte att ske snabbt.

EY räknar med att det kommer att ta ytterligare minst 18 månader eller så att slutföra någon spinoff av sin konsultgren, då man kämpar för att slutföra sin strategi för en ev. världsomspännande splittring efter en tidig läcka av sina planer, enligt personer som är bekanta med saken.

Företaget har för avsikt att lägga fram ett formellt förslag i mitten till sensommaren till sina cirka 12 000 partners, som äger företaget och kommer att behöva rösta för att godkänna försäljningen, sa personer som är bekanta med saken.

Om EY bestämmer sig för att dela upp sig är det mest troliga alternativet ett börsnoterat erbjudande av dess konsultavdelning, enligt personer som är bekanta med frågan. Företaget har inte uteslutit alternativet med en privat försäljning. Men omfattningen av verksamheten – kombinerade konsult- och skatteintäkter på 26 miljarder dollar under det senaste räkenskapsåret – gör det utom räckhåll för de flesta private equity-företag, sa personer som är bekanta med saken.

Deloittes konsultsida är ännu större. Företagets konsult- och skatteverksamheter genererade nära 40 miljarder dollar i intäkter globalt under året som slutade i maj 2021, jämfört med 10,5 miljarder dollar från revisionsarbetet. Deloitte sålde sin brittiska omstruktureringsverksamhet till konsultföretaget Teneo Holdings LLC förra året.

“Den största frågan är “hur mycket pengar skulle den här affären lägga i fickorna på de återstående revisionspartnerna?” Om de inte kan sälja konsultarmen för tillräckligt mycket för att generera tillräckligt med kontanter till partnerna, kommer de inte att rösta för att godkänna det, så enkelt är det.’


— Lynn Turner, tidigare SEC-chefsrevisor

För att få godkännande för sina planer måste EY vinna över de flesta av sina partners i vart och ett av de cirka 140 länder som utgör företagets internationella nätverk.

Dess förmåga att göra det kan vila på storleken på det pris det kan få för konsultverksamheten, vilket kommer att stödja de utbetalningar som det kan erbjuda partners, sa redovisningsbranschens observatörer. Storleken på dessa oväntade fall förväntas variera beroende på partnertjänstgöring, med de som är närmast pensioneringen troligen att få mest.

“Den största frågan är “hur mycket pengar skulle den här affären lägga i fickorna på de återstående revisionspartnerna?”, sa Lynn Turner, en tidigare SEC-chefsrevisor. “Om de inte kan sälja konsultarmen för tillräckligt mycket för att generera tillräckligt med pengar till partnerna, kommer de inte att rösta för att godkänna det, så enkelt är det.”

Förutom att få partners inom olika affärsområden och platser ombord, kommer EY att behöva förhandla om splittringen med tillsynsmyndigheter över hela världen som övervakar revisionsbranschen, enligt personer som är bekanta med frågan. Förra gången EY avbröt sin konsultarm, med sin försäljning till Cap Gemini Group SA i Frankrike för 11 miljarder euro, värd cirka 10,8 miljarder dollar vid den tiden, i början av 2000-talet, tog det ungefär ett år att få SEC-godkännande, enligt en person som är insatt i saken.

Tillsynsmyndigheter kommer att vilja ha försäkran om att försäljningen inte skulle göra EY mer sårbart för en Arthur Andersen-liknande implosion, om företaget skulle drabbas av en massiv rättegång.

En mestadels revisionsbyrå kan vara ekonomiskt lönsam, säger Derryck Coleman, chef för forskningsanalys på dataleverantören Audit Analytics. Strikta oberoenderegler i USA och många andra delar av världen gör att de stora revisionsbyråerna inte längre verkar subventionera sina revisionsarvoden från konsultsidan, sa han. “Revisionsrutinerna för var och en av de fyra stora borde kunna stå på egen hand”, tillade Mr. Coleman.

Korrigeringar och förstärkningar
Deloitte undersöker en plan för att dela upp sin globala revisions- och konsultpraxis. En tidigare version av den här artikeln felstavade Deloitte som Deliote i en rubrik. (Rättad 8 juni).

Skriva till Jean Eaglesham på jean.eaglesham@wsj.com och Corrie Driebusch på corrie.driebusch@wsj.com

Copyright ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Med ensamrätt. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

.
#WSJ #Nyheter #Exklusivt #Deloitte #utforskar #Splitting #Auditing #Consulting #Arms #Följer #Ernst #Young

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *