Ex-"World of Warcraft"-utvecklare avslöjar spel med Twitch-stjärnor

Ex-“World of Warcraft”-utvecklare avslöjar spel med Twitch-stjärnor

Platshållare medan artikelåtgärder laddas

Sommaren 2005 startade 21-årige Chris Kaleiki ett “World of Warcraft”-skrå som heter Notorious. Medan han delade spelarfeedback om spelet online, väckte han uppmärksamheten från Blizzard-utvecklare, som anlitade honom för att arbeta på “WoW.” Sexton år senare anställde Kaleiki – efter att ha lämnat Blizzard 2020 och fortfarande tillförordnad guildmaster för Notorious 2021 – några av sina tidigare kollegor och guildmates till en studio med samma namn som han var med och grundade tillsammans med den tidigare Blizzard-spelingenjören Doug Frazer.

Kaleiki, 37, och Notorious Studios meddelade på onsdagen att de gör ett fantasy-rollspel, internt med kodnamnet Project Honor, inspirerat av JRR Tolkien och “Warcraft” som kommer att innehålla magiker och krigare. Populära Twitch-streamers, inklusive Asmongold, Esfand och Matthew “Mizkif” Rinaudo, kommer att få testa spelet i dess tidiga form som en del av en investeringsaffär. Det finns inget fastställt releasedatum.

“Det är en häftig sidoanteckning, som ‘Åh, de här killarna gillar faktiskt varandra'”, sa Esfand, som har över en miljon Twitch-följare, om hur Notorious bildades av “WoW” guild-medlemmar. Esfand flög till Kalifornien i maj för att testa en tidig version av spelet.

På YouTube och Twitch gör stämningsansökan om trakasserier från Activision Blizzard kreatörer oroliga

Notorious pratar om sitt spel tidigt i hopp om att locka fler anställda sökande och bygga en fanbase-in-waiting.

“Det är aldrig tidigare skådat att prata om ett spel i det här utvecklingsstadiet,” sa Kaleiki. “Traditionellt kan det ses som hög risk, eftersom andra studior också kan kopiera din idé. Du ställer alla dessa förväntningar som spelaren kommer att ha. Om du ändrar dem, då kommer de att bli upprörda. Vi försöker definitivt något nytt här, men det drivs av att vi vill ha den här kontakten med spelaren tidigt.”

Kaleikis ateljé är allt annat än traditionell. Den riskkapitalstödda spelstudion har investerare som Galaxy Interactive, Riot Games och One True King (OTK), ett Texas-baserat influencerföretag. OTK har en hemlig minoritetsinvestering i Notorious, förutom de 5 miljoner dollar som studion samlade in i oktober.

När Notorious debuterade i oktober fick den också granskning för att inte anställa några kvinnor. Kotaku, tv-spelets nyhetsbutik, hånade studion för att ha fler hundar än kvinnor på deras hemsidas personalsida. Kaleiki föreställer sig att det nuvarande teamet på 13 män kommer att växa till 40 till 50 anställda när det utvecklar Project Honor, och sa att han hoppas kunna rätta till.

“Ateljén har inte anställt några kvinnor än, och det är helt rättvist att säga och det är sant. Än i dag har vi inte anställt en kvinna till laget, sa Kaleiki. – Det är något vi jobbar på.

“Vi har upplevt en vansinnigt konkurrensutsatt marknad för nyanställda. En sak jag är glad över är bara att talanger från underrepresenterade bakgrunder är väldigt efterfrågade och branschen inser värdet i det.”

Som en del av OTK:s partnerskap kommer streamers som Asmongold och Esfand, som har gjort karriärer av att spela och kritisera “WoW”, prova spelet och ge feedback. Asmongold och Esfand är båda ägare till OTK och ombeds att bli identifierade med sina strömmande namn på grund av integritetsproblem.

Möt YouTubers som avslöjar den mörka sidan av att göra videospel

“Som utvecklare har jag mitt eget perspektiv på produkten, men det jag inte har är mer än 40 timmar i veckan för att bara spela spel”, säger John Liberto, huvuddesigner på Notorious. “[Streamers are] känsliga för vissa saker som vi som utvecklare kanske inte överväger, och de kan peka ut ofta mycket specifika saker om spelkänsla och formulera dem på sätt som ofta kan vara svåra att hitta någon annanstans.

“Att ha det perspektivet så direkt tillgängligt är en kraftfull tillgång för kreativitet,” tillade Liberto.

Alla ägare av OTK har haft en chans att förhandsgranska spelets konceptkonst, även om inte alla medlemmar har haft en chans att spela prototypen ännu. De som har spelat det erbjöd råd till utvecklarna och föreslog till exempel hur man kan justera förmågor för att förbättra känslan av att kombinera flera färdigheter tillsammans. (OTK och Notorious avböjde att dela detaljer om spelet.)

Även om OTK inte kommer att vara involverad i den dagliga utvecklingen, planerar gruppen att tillhandahålla kvalitetssäkringstestning för spelet, ge feedback om det är underhållande och sedan marknadsföra spelet för fansen, enligt Tips Out, operativ chef för OTK, som avböjde att dela sitt riktiga namn på grund av integritetsproblem.

“Anledningen till att vi investerar i dem är för att vi ser dem som människor som har fingret på pulsen för vad folk vill ha i spel, och vad de tycker är det bästa beslutet inom design,” sa Asmongold. “I slutändan är vi streamers, de är speldesigners, det är vad de gör. Vi ger vår insikt och de tar från det vad de vill ha.”

“Jag och [Asmongold] har definitivt ett öga för att kunna se ett spel och förstå om det kommer att vara bra innehåll, inte bara för chatten, utan också underhållning för streamern”, sa Mizkif. “Jag spelar spel för 5-åringar. När det kommer till spel och vad som är bra för Twitch och streaming, vad chatten gillar är ganska enkelt. Enkelhet är nyckeln. Ju enklare spelet är, desto bredare publik kommer du att kunna träffa. “Mario Kart” är ett exempel på i stort sett det perfekta streamspelet.”

Videospelsutvecklare vill ha rättvisa onlinespel. Vissa spelare gör det verkligen inte.

Notoriska utvecklare beskrev Project Honor som ett actionbaserat strids-PC-spel fokuserat på klasser som kan spelas i en uppslukande värld med en skvätt av fara. De var noga med att säga att spelet inte är ett massivt multiplayer online-spel (MMO), trots att de har många av samma drag – spelare-mot-spelare och spelare-mot-miljö-upplevelser, stridssystem och äventyr – som en liten indiestudio skulle ha svårt att stödja ett stort MMO.

“Vi vill ha orcher och vi vill ha alver och vi vill ha stora, kraftiga barbariska krigare. Vi vill att magi ska vara denna mäktiga kraft i världen, sa Liberto. “Vi vill att det ska genomsyra världen. Vi vill att världen ska kännas som att människorna i den har levt i denna verklighet, att den inte är ny för dem. En magiker som hoppar av en magisk missil kommer inte att överraska någon.”

När det gäller saker som streamers hoppas att Project Honor ska ge, sa Asmongold, “Jag vill att striden ska kännas bra. När du slår sönder en tunna flyger bitarna överallt.”

För vissa innehållsskapare var den direkta linjen till speltillverkare en välkommen taktskifte. Rich Campbell, en OTK-ägare och Twitch-streamer med över 500 000 följare, mindes att streama “WoW” och prata om det i podcasts med andra kreatörer. Campbell studerade speldesign i skolan och brukade vara värd för officiella “WoW” esportturneringar, tills han meddelade 2020 att förhållandet hade upphört.

“Du har benvikterna på när du inte har den direkta linjen till utvecklaren,” sa Campbell och jämförde prata om “WoW” med att testa och ge feedback om Project Honor. “Om du drar tillbaka slöjan är det mycket lättare att se till att du inte bara skriker in i tomrummet, och att du faktiskt anstränger dig och fokuserar på saker som verkligen kan förändras. Att arbeta från grunden är en upplevelse som är ny för i stort sett alla av oss.”

Notorious är en av flera spelstudior, inklusive Second Dinner och Moonshot, som grundades av tidigare Blizzard-anställda. Arbetare vid dessa studior – och över hela spelindustrin – har räknat med att deras tidigare arbetsgivare, Activision Blizzard, står inför en störtflod av trakasserier och statliga utredningar.

“En av de saker vi gör annorlunda på Notorious är bara att vi inte har en typisk hierarkiledningsstil. Vi uppmuntrar självförvaltning”, sa Kaleiki om hur han skulle förhindra att kultur- och trakasseringsproblem uppstår på Notorious. “Det är ett sätt på vilket vi försöker värna oss för potentiella problem som vår tidigare arbetsgivare kan ha haft. Den andra är att se till att våra värderingar efterlevs varje dag.”

Laine Nooney, biträdande professor och spelhistoriker vid New York University, sa “ingenting om en platt hierarki förhindrar manlig samverkan eller en maskuliniserad arbetsmiljö.”

“Det är ädelt att ett spelföretag vill undvika de typer av trakasserier och arbetskraftsexploatering som är endemiska för Activision Blizzard,” sa Nooney. “Bara tiden kommer att utvisa hur uppriktiga dessa ambitioner verkligen är.”

#ExWorld #Warcraftutvecklare #avslöjar #spel #med #Twitchstjärnor

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *