Nope final trailer

Jordan Peeles “Nej” sista trailer lovar en sak: det är inte vad du tror…

Det är alltid roligt att minnas din ungdoms media och spåra de blodiga spåren av dina livslånga rädslor tillbaka till deras ursprung.

Jag, jag har alltid varit orolig kring vattenmassor. Speciellt havet fascinerar mig lika mycket som det skrämmer mig. Det är inte en tillräckligt stark rädsla för att vara en fobi, men en viss … elementär oro har alltid funnits inom mig när det gäller djupens mysterier.

Du kan tacka Käftar för det. Jag berättar för alla som kommer att lyssna att jag fick ett permanent ärr på mitt psyke att se Spielbergs odödliga klassiker tack vare exponeringen vid fyra års ålder. Den filmen är grunden. Roten. Grunden för alla mina personliga heebie-jeebies.

När jag tänker tillbaka lite hårdare är det dock inte bara Käftar som skapade min rädsla för allt vattenlevande. Varje betydande del av film eller tv som verkligen skrämde mig som barn hade något att göra med vattnet … och vilken skräck som fanns under det.

En sådan film är kultklassikern Alligator. Och en scen i synnerhet var för alltid inbränd i mitt minne som barn.

Jag åt upp alla slags varelser som barn. Allt som hade att göra med att djur äter på människor var så mycket min skit. De Käftar rip-offs var alla pärlor i mina ögon. Jag kunde inte få nog av dem och Alligator är inget undantag. Regisserad av genresäll Lewis Teague (Cujo, Cat’s Eye) och skriven av den ärevördiga John Sayles (Piranha, The Howling), Alligator anses vara en av de bästa Käftar inspirerade filmer att följa i kölvattnet av den där klassikern.

John Sayles tjatade på stadslegenden “alligatorer i kloakerna” och skrev inte bara en enkel peng Käftar. Han ville säga något med det.

Alligator och dess uppföljare (Alligator II: Mutationen) spelade ganska regelbundet på TV när jag var liten, och jag såg den varje gång jag råkade ut för den när jag surfade på kanaler. Och med varje visning skulle jag vänta med rädsla på att en scen skulle hända…

Under en födelsedagsfest får två barn utklädda till pirater ett tredje barn med ögonbindel att “gå på plankan” när de tvingar honom upp på hoppbrädan i poolen på bakgården. Det är natt. Poolen är mörk. Barnet är redan rädd. När de två piraterna hånar och stöter offret i sin lek, tar ungen bort ögonbindeln lagom till att poollampan tänds, och avslöjar den massiva magen från den titulära alligatorn som öppnar sig för att välkomna hans nattsnack.

De två piraterna, som inte såg gatorn först, knuffar ungen till en säker död. Vi ser gatorn köra om barnet under vattnet. Barnpiraterna drabbas av fruktansvärd terror när de ser vad de just har gjort.

Det är en kort scen, men det är den överlägset mest inre och skräckinjagande av filmen samtidigt som den behåller en känsla av tungan-in-cheek-kanten som Sayles skräckmanus är kända för. “Du trodde väl inte att vi skulle åka dit, eller hur,” tycks poolscenen le åt publiken.

Det är den där snåriga smaken som genomsyrar filmen och får den att fungera som tungan-i-cheek-riffet på Käftar det var tänkt som. De flesta beats från Spielbergs storfilm är närvarande men omstörtade på roliga sätt. Vår Brody stand-in är detektiv Madison (Robert Forster) som genomsyrar rollen med en föreställning som går utanför linjerna av uppriktighet och medveten sardonisk karisma. Showens Matt Hooper är reptilexperten Marisa Kendell (Robin Riker) som Madison inleder ett förhållande med. Det är ganska roligt att se Brody och Hooper stand-ins bli älskare.

Tänk om Quint var en showboating blowhard helt i över huvudet? Det är där överste Brock (Henry Silva) kommer in med all sin smarriga charm. Tänk om de lokala tjänstemännen var mer än bara inkompetenta som letade efter deras slutresultat – utan rent av onda skitstövlar som alligatorn slaktar i en handling som bara kan definieras som naturens hämnd?

Den satiriska kanten av Alligator får inte tillräckligt med kredit för att vara så smart som den är. Hela filmen spelar som en urban uppsättning av den nästan mytiska berättelsen om Käftar. Där Spielberg berättade en allvarlig, allvarlig berättelse om människan kontra naturen, tar Sayles och Teague den ritningen och stänker en stor dos cynism över det hela. Medan Käftar innehåller teman om småstadspolitikens småintressen, Alligator tar det temat och springer med det för att ta bilder på Big Pharma och hur regeringen kowtows till högstbjudande samtidigt som den genomsnittliga personen äts upp levande i kampen – i det här fallet bokstavligen.

Tonen i filmen går på en lina som balanserar det genuina hotet och skräcken från gatorn och manusets sardoniska böjning. Den är ungefär lika tight utformad som varelsefunktioner blir. Effekterna är en produkt av sin tid, men behåller ändå sin charm. Bilderna av en riktig alligator som går på miniatyruppsättningar är strålande lo-fi. Tror Lepus natt men med vågar.

Alligator har bestått tidens tand för skräckfans. Det var en älskad stapelvara för kabeltittande förr i tiden och fans har längtat i åratal efter att filmen ska få den fysiska mediauppmärksamhet den förtjänar. Tack vare Scream Factorys senaste 4K-släpp är filmen allmänt tillgänglig att dela med en helt ny generation fans. Och det är väl värt att titta på.

#Jordan #Peeles #Nej #sista #trailer #lovar #sak #det #är #inte #vad #tror

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *