NASA:s generalinspektör utfärdar en svidande rapport om månens ansträngning

NASA:s generalinspektör utfärdar en svidande rapport om månens ansträngning

Platshållare medan artikelåtgärder laddas

I flera år har NASA kämpat med ballongflygning kostnader för raketen och rymdfarkost den vill använda för att skicka astronauter till månen. Nu har den betydande problem med en obskyr, men livsviktig, hårdvara som används för att transportera och avfyra raketen: ett torn av ställningar som kallas en mobil bärraket.

I en svidande rapport publicerad på torsdagensade NASA:s generalinspektör att en andra version av den mobila bärraketen, som behövs för att rymma en högre version av raketen, förväntas kosta minst 1 miljard dollar – mer än två gånger det ursprungliga kontraktsvärdet som NASA tilldelade 2019. IG sa det skulle ta ytterligare 2½ år att bygga.

NASA har redan byggt en mobil bärraket för sin Space Launch System-raket, till en kostnad av 668,7 miljoner dollar. Det programmet drabbades också av enorma kostnadsökningar efter att NASA:s Constellation-program avbröts, vilket innebar att byrån var tvungen att designa om tornet för att passa en annan raket, SLS.

Men det mobila uppskjutningstornet kommer att behöva bytas ut efter bara tre uppdrag eftersom NASA planerar att använda en annan version av SLS, en med en kraftfullare översteg som skulle förlänga raketens höjd med cirka 40 fot, för senare resor till månen i dess Artemis månkampanj. Den senare versionen av SLS kommer att kunna leverera 40 procent mer nyttolast till månens yta.

Den extra kostnaden för lanseringstornet och den förväntade förseningen var bara ett av en mängd problem som generalinspektören identifierade med programmet. Det lade det mesta av skulden på entreprenören, Bechtel, för dess “dåliga prestanda” och “underskattning av ML-2-projektets omfattning och komplexitet.” ML-2 är en förkortning för mobil launcher 2.

Bechtel-tjänstemän sa till IG att en del av kostnadsökningen berodde på coronavirus-pandemin. Företaget gick igenom flera ledningsgrupper och hade en betydande omsättning. Vid ett tillfälle, enligt IG-rapporten, sa företagstjänstemän till NASA att de “inte är designers och normalt inte utför den här typen av design.”

I ett uttalande sa Bechtel talesman Fred deSousa att företaget är “åtagit sig att framgångsrikt leverera” bärraketen.

“Projektet har upplevt en betydande kostnads- och schematillväxt utöver de ursprungliga uppskattningarna i god tro, som inte uppskattade projektets komplexitet och nödvändiga förändringar som ett resultat av parallell designutveckling av alla lanseringssystem,” sade han. “Tyvärr ger inte riksinspektörens rapport en fullständig bild av vad som ledde till den aktuella situationen, och vi instämmer starkt i rapportens övergripande slutsatser om de primära orsakerna till kostnadsökningarna.”

IG fann också att “NASA:s förvaltningspraxis bidrog till projektets kostnadsökningar och schemalagda förseningar.” Till exempel tilldelade rymdorganisationen Bechtel kontraktet innan den slutliga designen för raketens förstärkta övre skede hade slutförts.

Rapporten sa också att trots Bechtels lacklustiga arbete tilldelade NASA företaget 8,2 miljoner dollar i utmärkelser avsedda för bra prestanda.

Kostnadsöverskridandena kan fortsätta, varnade IG, eftersom NASA redan har spenderat 435,6 miljoner dollar på projektet och bygget har ännu inte börjat. Den sa att en analys endast fann en 3,9 procents konfidensnivå för prislappen på 1 miljard dollar, och att den kunde växa till 1,5 miljarder dollar.

SLS-raketen som ska användas i det första Artemis-uppdraget är tillbaka på startfältet vid Kennedy Space Center, där det är planerat att gå igenom en serie tanknings- och nedräkningstester för en andra gång.

Ett tidigare test avbröts efter att NASA upptäckt en felaktig ventil i raketens andra steg och en läcka i en av bränsleledningarna. NASA hoppas kunna skjuta upp rymdfarkosten Orion i omloppsbana runt månen, utan några människor ombord, någon gång senare i år.

#NASAs #generalinspektör #utfärdar #svidande #rapport #månens #ansträngning

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *